Milli Eğitim Bakanlığı'nın Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik, TEOG sınavının açıklanması geciktiği için bu yıl uygulanacak ve yüz binlerce öğrenciyi etkileyecek.
Yönetmeliğin 28. maddesinin 1. fıkrası "Yıl sonu başarı puanı, derslerin yıl sonu puanlarının aritmetik ortalamasıdır. Yıl sonu başarı puanı tespit edilirken, bölme işlemi virgülden sonra dört basamak yürütülür" şeklindeydi.
Madde nasıl değişti?
Bu madde şu şekilde değiştirildi:
"Yıl sonu başarı puanı, derslerin ağırlıklı puanları toplamının haftalık toplam ders saati sayısına bölümüdür. Yıl sonu başarı puanı tespit edilirken, bölme işlemi virgülden sonra dört basamak yürütülür."
Peki bu değişiklik ne anlama geliyor. Memurlar.net internet sitesinde konuyu ele alan Öğretmen Maksut Balmuk değişikliğin ne anlama geldiğini anlattı:
"Yıl sonu başarı puanı hesaplaması daha önce öğrencinin tüm ders puanları toplanıp haftalık toplam ders saatine bölünerek hesaplanıyordu.
Düzenleme ile ders puanı haftalık saate çarpılacak çıkan sonuçlar toplanacak ve haftalık toplam ders saatine bölünecek. Yani ağırlıklı ortalama hesaplanmış olacak.
Temel bilimlerde ders saati yüksek olan avantajlı olacak
Değişiklikten önce örneğin; haftalık ders saati 1 olan Müzik dersinden 100 , 5 saatlik ders olan Türkçe'den 50 olan öğrenci ile Müzik dersi 50, Türkçe Dersi 100 olan eşit tutulurken yeni düzenlemede ders saati fazla olan Türkçe dersinden yüksek puanı olan avantajlı olacak.
Resim, müzik, beden eğitimi, seçmeli derslerin etkisi düşüyor
Haftalık ders saati düşük olan Resim, Müzik, Beden Eğitimi, seçmeli dersler gibi derslerden yüksek puanı olup Matematik, Fen ve Teknoloji, Türkçe gibi çok saatli dersleri düşük puanla geçen öğrencilerin Yıl Sonu Başarı Puanları yani TEOG yerleşme puanları da düşecektir.
Yönetmelik değişikliğinin yürürlük maddesi olan 21. madde, "Bu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer" diyor. Buna göre, madde 25 Haziran'da yürürlüğe girdi.
Sınav geç açıklanınca...
Normal şartlarda TEOG yerleştirme puanları 24 Haziran 2015 te açıklanacaktı. Bu durum aylar öncesinden ilan edilmişti.
Tam da açıklanacağı sırada soru iptali için davalar olduğu görüldü ve bu nedenle erteleme kararı alındı.
Yönetmelik değişikliği 25 Haziran 2015 te yayımlandı.
Eğer sonuçlar 24 Haziran 2015te açıklanmış olsaydı hukuken bir sorun olmayacak, puanlar eski sisteme göre hesaplanacak ve açıklanmış olacaktı. Ardından da yönetmelik değişikliği yürürlüğe girmiş olacaktı.
Evet yönetmelik değişikliği yürürlükte olduğuna göre puanlar yeni sisteme göre hesaplanabilir. Fakat veli buna itiraz ederse yeni bir kaos ortaya çıkar.
Bakanlık ise değişikliği gelecek yıl uygulamaktan yana.