Bu sene ilk defa TEOG tercihlerinde farklı bir uygulama gidildi. Her sene Ağustos ayında başlayan özel okul tercihleri, bu sene öne alınmıştı. Fakat TEOG tercih takviminin değişmesiyle özel okul kayıt tarihleri de değişti. 29 Haziran -5 Temmuz tarihleri arasında özel liselere tercih dönemi başlayacak ve özel liseleri kazanan öğrenciler devlet okullarına bir daha başvuru da bulunamayacak. Ayrıca bu sene ilk defa birçok dershanenin okula dönüştürülmesiyle açılan “Temel Lise” ler de eğitim ve öğretim sisteminde yer almaya başlayacak.
TEOG sınav sonuçların açıklanmasının ardından 8. sınıf öğrencilerini heyecanlı bir tercih dönemi bekliyor. İlkokul öğrencilerinin Ortaokula geçiş sürecini belirleyen TEOG sınavını ve tercih sürecini Ümraniye Final Temel Lisesi Rehberlik Bölümü Başkanı İlksen Saltık ile konuştuk.
TEOG’la sadece 2 farklı dönemde sınav yapılacak
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) yeni bir sistem. Bir önceki Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’dan ayrılan belli temel noktaları var. SBS sisteminde öğrenciler 6. 7. ve 8. sınıflarda sınavlara girerlerdi ve her sınav için oluşturulan katsayılarına göre puanları hesaplanırdı. SBS’ de en büyük puan katsayısı 8. sınıfta yapılan son sınav puanı belirlerdi. 3 sınav sonucunda puanların ortalaması alınarak tek bir puan oluşturulurdu. Fakat artık TEOG’la bu sistem ortadan kalktı. Eski SBS sistemini eleştiren Saltık, öğrencilerin SBS sisteminde yaşadığı dezavantajları şu sözlerle anlatıyor: “Eski sınav sistemi, çocukların sosyal gelişimleri açısından sıkıntılı bir süreç oluşturuyordu. Öğrenciler hem arkadaş ortamlarından hem de sosyal aktivitelerden uzaklaştıran bir sınav sistemi il karşı karşıyaydılar. Küçük yaştan itibaren hafta içi okul, hafta sonu da dershane ya da takviye kurslara giden öğrenciler hiçbir şekilde sosyal hayatlarına devam edemiyorlardı. Bu durum öğrencilerin sosyal gelişimlerini de sekteye uğratıyordu.”
TEOG'la tercih listelerinde değişiklikler oldu
TEOG sistemini SBS’den ayıran en önemli farklardan biri de tercih döneminde ortaya çıkıyor. SBS sisteminde öğrenci herhangi bir şekilde tercihlerde değişiklik yapamıyordu. Hatta ikinci ve üçüncü tercihlerini dahi aynı tercih listeleriyle sürdürüyordu. TEOG sistemi ile durum değişti. Artık öğrenciler farklı tercih listeleri oluşturarak okullarını seçebiliyorlar.
TEOG’ta sınav puanı kadar okul puanları da önemli
Son 2 yıldır uygulanan TEOG sınavında öğrenciler sadece 8. sınıfta sınava giriyorlar. TEOG sınavları 8. sınıfın sonunda 2 kez gerçekleştiriliyor. Bu sınavlar Kasım ve Nisan ayılarının son haftaları yapılıyor. TEOG’ta öğrenciler SBS’ teki gibi temel Türkçe, Matematik, Sosyal bilimler, Fen Bilimleri ve Yabancı dil derslerinden sınava tabi tutuluyorlar. Öğrenciler bu sınavlara kendi okullarında girerek, sadece dönem müfredatında yer alan konulardan sınava hazırlanıyorlar. Yılda iki kez gerçekleşen sınavların ardında sınavdan puanlar değil fakat doğru yanlış soru göstergeleri kamuoyuna açıklanıyor. Yılsonunda ise “Yerleştirme Esas Puanı” oluşturuluyor. Bu puan Kasım ve Nisan’daki sınav sonuçlarının aritmetik ortalaması ile 6. 7. ve 8. sınıftaki karne notlarında eklenerek belirleniyor.
Bu sene özel okul tercihleri erken yapılacak
Bu sene tercih süreci 6-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Fakat 6 Temmuz’dan önce “Yerleştirme Esas Puanlar” açıklanacak. Çünkü bu ara dönemde özel lise tercihleri için tercih dönemi başlayacak. Saltık, bu sene ilk kez özel okul tercihlerinin devlet okullar tercihlerinden önce yapılacağını belirterek uygulamasının neden değiştiğini şu sözlerle anlatıyor:
“Bu sene bu uygulama ilk defa gerçekleşecek. Geçen senelerde Ağustos ayı başında özel okulların tercih dönemi başlıyordu fakat artık bu tercih zamanlamasında değişikliğe gidildi. Devlet okullarını kazanan öğrenciler yeniden özel liselere tercihte bulununca ikinci ve üçüncü tercih dönemleri oluşuyordu bu da ciddi kaymalara neden oluyordu. 29 Haziran -5 Temmuz özel liselere tercih dönemi başlayacak. Bu sefer bu kaymalar yaşanmaması için özel okul tercihlerini öne alındı. Özel liseleri kazanan öğrenciler devlet okullarına başvuru yapamayacak.”
Tercih yapmayan öğrenciler açıkta kalıyor
Ağustos ayı içinde tercih sonuçlarının açıklanacağını belirten Saltık, öğrencilerin kazandıkları okullara kayıt yaptırdıktan sonra da isterlerse 2. ya da 3. Tercih dönemlerinde yeniden okul tercih yapabileceklerini söylüyor. Öğrencilerin bir ortaöğretim okulunu tercih etmesi için taban puanı olarak belirlenen 200 puanı almaları şart. Fakat baraj puanının altında kalan ve herhangi bir tercihte bulunmayan öğrenciler genellikle açıkta kalabiliyorlar.
Temel liseler bu yıl ilk kez devrede
Herhangi bir devlet ya da özel okul tercihi yapmayan öğrencileri ise sistem İmam –Hatip ya da Meslek liselerine atıyor veyahut öğrenciler özel kolejleri tercih edebiliyorlar. Özellikle düz liselerin kalkması ile Meslek ya da İmam- Hatip lisesi tercihi yapmayan öğrenciler özel kolejleri tercih ettikleri belirtiliyor. TEOG yerleştirme sırasında sistemi kendi ataması ciddi problemlere neden olabiliyor. Özellikle bu uygulama öğrencilere ve velilere “ikametgâh” nedeniyle büyük sıkıntılar yaratıyor. Sistemin öğrenciyi istediği yere atamasını kabul etmeyen öğrenciler ve veliler çareyi özel kolejlere kayıt yaptırmakla çözme iradesi ortaya koymuşlardı. Fakat bu sene yeni açılacak Temel liseler de tercih yapılacak okullar arasında yer alacak. Temel liseler hem okul hem de sınav müfredatını içeren bir nevi “dershane-okul” işlevi görecek.