MELEK GEDİK / İSTANBUL
Türkiye, yaklaşık bir aydır eğitim alanında yaşanan değişiklikleri tartışıyor. Liseye geçiş sınavının kaldırılmasının ardından yeni sistemle ilgili ortaya çeşitli iddialar atıldı. Hem hükümet cephesinden hem de eğitim uzmanlarından yeni sisteme ilişkin peş peşe görüşler geldi. Ortaya sayısız iddia atılırken, yaşanan belirsiz şüreç tabii ki en çok öğrencileri etkiledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın TEOG yerine gelecek alternatif sınava yönelik açıklamalarının ardından dün de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni sistemle ilgili konuştu. Katıldığı bir TV programında soruları yanıtlayan Yılmaz, TEOG yerine 3 alternatif üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Yılmaz’ın bahsettiği alternatifler 3 başlıkta şöyle: Birincisi: Her lise kendi sınavını kendisi yapacak. İkincisi: Bakanlık tarafından oluşturan havuzdan seçilen sorularla merkezi bir sınav uygulanacak. Üçüncüsü: Adres kayıt sistemine göre yerleştirme gerçekleştirilecek.
OKUL YAPARSA TAKVİM ÇAKIŞIR:
TEOG’un yerine 3 altenatif üzerinde çalışıldığının bilgisini veren Yılmaz şunları kaydetti: “Bunlardan bir tanesi, her lisenin kendi sınavı yapması. Burada, okuldaki öğretmenler tarafından hazırlanan sorularla sınav yapılacak. Sınav sonuçları asıl ve yedek olarak ilan edilecek. Bu sistemin şöyle bir sakıncası olabilir. 10 binin üzerindeki ortaöğrenim kurumunun sınavlarının çakışmayacağı bir takvim bulabilmek imkansız. Liselerin imtihan tarihleri çakışabilir. Ayrıca, çok fazla soru hazırlanacağı için hatalı soru ihtimali yüksek.”
MERKEZİ SINAVA MEB HAVUZU:
İkinci alternatifin ise yine merkezi bir sınav olabileceğini vurgulayan Yılmaz şunları söyledi: “Bu sınav için sorular, Bakanlıkça merkezi olarak hazırlanacak. Sınavlar, öğrencilerin okullarında yapılacak, sınav mezuniyet ortalaması için yapılacak. Bu sınavlar öğrencilerin okulda var olan yazılılarının yerine geçecek ve tüm ülkede uygulanacak. Bu modelde elde edilen ortaokul mezuniyet ortalamasına göre, öğrenciler yerleştirilebilir.”
AYNI SEVİYEDE OLMALARI ŞART:
Üçüncü alternatifin de adrese dayalı kayıt olduğunu söyleyen Yılmaz “Bizim Hükümet Beyannamemizde var. En iyi okul, en yakın okuldur diye. Bunu yapacağız ama bunu yapabilmek için tüm okulların kalitesinin artırılabilmesi lazım. Her okulun aynı şekilde talep edilebilir hale getirilmesi lazım. Bu nedenle tüm okullarımızı kaliteli hale getirirsek adrese dayalı kayıt sistemi de hayata geçirilebilir.”
ANALİZ YETENEĞİ ÖLÇÜLECEK:
Sınavların değerlendirilmesinde kilit kelimelere dikkat edileceğini anlatan Yılmaz “Sınavlar yazılı olacak, klasik olacak, açık uçlu çoklu değerlendirmeler de olacak. Çocuk analiz yapabilsin, cümle kurabilsin, çocuk kendini ifade edebilsin. Hangi sistem gelirse gelsin bunların hiçbirinde test yok” diye konuştu.
FEN LİSESİNE PUAN KRİTERİ:
Yılmaz, daha çok yüzde 5’lik başarı diliminde yer alan öğrencilerin tercih ettiği fen ve sosyal bilimler gibi liselerin de yine merkezi sınavla öğrenci alabileceğini belirtti. Yılmaz, bunun da alternatiflerden biri olduğunu söyledi. Yılmaz “Merkezi sınavla yaparsak bir öncekinden farkı ne olur? 1 milyon 200 bin kişi sınava giriyordu, şimdi yüzde 5’i tekabül etse 120 binle tutarız” dedi.