KARAR.COM
İstanbul Kent Üniversitesi, hayatını kaybeden eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın felce doğru ilerleyen 'Temporal Lob Epilepsi' hastalığından dolay tedavi gördüğünü ve ağır stres altında olduğunu açıkladı. Peki Temporal Lob Epilepsi nedir? Şakak epilepsisinin belirtileri, görülme sıklığı ve tedavisi ile ilgili detaylar haberimizde.
Uzmanlara göre, halk arasında 'şakak epilepsisi' olarak bilinen 'Temporal Lob Epilepsi' tipolojik ve davranışsal nöbetlerle kendini belli ediyor. Tüm epilepsi hastalıkları içinde en nadir görülen tür. Toplumun yüzde 1'inde epilepsi görülebilirken, bu hastalar arasında ancak yüz kişiden 7'sinde 'Temporal Lob Epilepsi' ortaya çıkıyor.
'TEMPORAL LOB EPİLEPSİ' NEDİR? FELCE NEDEN OLUR MU?
NP İstanbul Beyin Hastanesi'nden Prof. Sultan Tarlacı hastalığın bilinç kopuklukları, dalma, otamatik hareketler, ağız şapırdatma gibi nöbetlerle kendini gösterdiğini söyledi. 'Temporal Lob Epilepsi'nin kişide bilinç kaybı, çevreyle bağlantının kesilmesi gibi dirençli şekilde seyrettiği vakaların da olduğunu belirten Prof. Tarlacı "İlaç tedavisi dirençli epilepside etkili olmazsa, cerrahi tedavi uygulanır. Bu hastalar intihar eğilimli olmazlar. Felç riski de bu hastalıkta görülmez. Yani pilepsi hastalığında felç beklemeyiz. Dirençli türlerde nöbetlerin kontrol altına alınması zor olabilir. Sık nöbet olduğu zaman hastanın psikoloji bozulur, dışarı çıkmaz, insanlarla bir araya gelemez olur. Bu da dolaylı olarak intihara sürüklenmesine neden olabilir" dedi.
İLAÇLA TEDAVİ SONUÇ VERİYOR
Tarlacı hastalığın hassas kişiliğe neden olduğunu, yaratıcı yönü güçlü olan kişilerde etkisinin daha belirgin şekilde ortaya çıktığını belirtirken ünlü Rus romancı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski'yi örnek verdi. Şakak epilepsisinde ilaca dirençli hastalara cerrahi tedavi uygulanıyor. Ancak hastalığın direncine göre cerrahi tedaviden alınan sonuç değişiyor. Yani kimi hastalarda hastalığın etkileri belirgin şekilde ortadan kaybolurken, bazılarında ise daha az ilerleme oluyor.
PSİKOLOJİYİ BOZARSA...
Medikal Park Hastanesi'neden Nöroloj Yrd. Doç. Dr. Emir Ruşen ise hastalığın beynin hafıza ve bellek kısımları ile ilgili alanları etkilediğini söyledi. Ruşen "Bu hastalar mutlaka tedaviye yanıt verirler, eğer ilaçlarını düzenli kullanırlarsa nöbetler çok yüksek oranda kontrol altına alınabilir. Ama eğer yapısal bir bozukluktan kaynaklı bir epilepsi varsa ki biz buna mezial temporal epilepsi diyoruz; bu durumda epileptik cerrahi devreye giriyor. Bu tarz rahatsızlıklarda bir intihar tablosunu pek görmüyoruz. Psikolojik tablolar görülebilir ama hastayı intihara götürmez. Ancak çok dirençli tip epilepsi varsa belki peş peşe art arda kontrol edilemeyen psikolojik veya psikiyatrik bulgular beraberinde ortaya çıkıyorsa muhtemel olabilir" dedi.
'TEMPORAL LOB EPİLEPSİ'NİN BELİRTİLERİ
Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Acar da 'Temporal Lob Epilepsi' ile ilgili şu bilgileri verdi:
Temporal lob epilepsileri temporal lobdan kaynaklanan basit parsiyel nöbet (BPN), kompleks parsiyel nöbet (KPN) veya sekonder jeneralize tonik klonik nöbet (JTKN) ler veya bunların bir araya gelmesiyle karakterize epilepsiler olarak tanımlanabilir. Temporal lobun içinde nöbetler mesial temporal yapılardan (amigdala ve hipokampüs) ya da neokorteksten kaynaklanabilir. Nöbet öncesinde işitsel veya koku halüsilasyonları, emosyonel ya da psişik semptomlar olabilir. İşitsel halüsilasyonlar çok basit seslerden kompleks dil algısına kadar değişebilir. Bulantı, uçuşan kelebekler hissi, midede boşluk veya sıkışma hissi şeklinde epigastrik duyular temporal lob aktivitesinden kaynaklanabilir. Hafıza ile ilgili bozukluklar, rüyada gibi olma, anlık geriye dönüş, yabancı olaylara aşinalık duygusu (dejavu) ya da daha önceden deneyimlenmiş bazı olaylara yabancılaşma hissi (jamaisvu) görülebilir. Kognitif durum (zaman algısında kayma, gerçek dışılık algısı, ortamdan kopma hissi ya da depersonalizasyon) ya da affect (aşırı haz, hoşnutsuzluk duygusu, korku, dehşet, değersizlik hissi ile giden ağır depresyon) görülebilir.
Temporal lob epilepsilerinin objektif bulguları genellikle bilinç bozukluğu ile kendini gösterir. Sıklıkla donakalma, dalma ile başlar. Ardından koordine motor aktiviteler (oroalimenter otomatizmalar, çiğneme yutkunma, dudak şapırdatma, bir şeyler toplama, değişik el hareketleri gibi sterotipik otomatizmalar) görülür. Hastalarda %15-70'inde tonik veya distonik postür oluşur. Temporal lob epilepsileri çoğunlukla ilaca dirençlidir. Hastalar ilk birkaç yılı iyi geçirmelerine rağmen nöbetler ergenlik veya erken erişkin dönemde medikal tedaviye dirençli hale gelir. Felç olma riski görülmez.
Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın intiharı 'Temporal Lob Epilepsi' (şakak epilepsisi) hastalığını gündeme getirdi. Peki Temporal Lob Epilepsi nedir? Belirtileri nelerdir? Kimlerde görülür? Uzmanlar ünlü Rus romancı Dostoyevski'nin de muzdarip olduğu Temporal Lob Epilepsi hastalığını Karar.com'a anlattı.