Tema ‘felsefe’ ama çok satan edebiyat

Bu yıl, ‘Felsefe ve İnsan’ temasıyla 35’inci kez ziyaretçilere kapılarını açan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na yüksek katılımcı sayısı yayıncıları da şaşırttı. Yayıncılar edebiyat eserlerinin felsefe kitaplarından daha çok satılmasına dikkat çekiyor.

ERKUT TEZERDİ

Yurtiçi ile yurtdışından yaklaşık 800 yayınevinin katıldığı 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na kitapseverlerin ilgisi büyük. Yayınevleri kitap satışlarından memnun. 12-13 Kasım günlerinde kitap fuarını gezdik. Yayınevleriyle görüştük. Genel kanı, en çok ilginin edebiyat eserlerine yönelik olduğu. Fakat acaba hangi kitaplar fuarda çok satıyor ve hangi eserler fuara özel hazırlandı? İşte yayınevlerinin cevapları:

HARRY POTTER ZİRVEYE ÇIKTI

Yapı Kredi Yayınları Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Kalyoncu Akın, ‘felsefe’ temasının kitapların satışına yansımasından daha çok etkinlikler ilgili olduğunu söyledi. Satılan kitaplar genelde edebiyat türünde... “Katılımcı sayısı geçen yıla oranla yüksek” diyen Kalyoncu “Çok satılan kitapların başında ‘Harry Potter ve Lanetli Çocuk’, Orhan Pamuk’un ‘Kırmızı Saçlı Kadın’ ve Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ romanı var. Fuar için ‘Harry Potter’ın ‘Sırlar Odası’ romanının resimli büyük boy versiyonunu hazırladık” diye konuştu.

TÜRK EDEBİYATI TERCİH EDİLİYOR

Ötüken Neşriyat’ın Kurumsal Satış Yetkilisi Levent Ak, fuarın bu yıl çok kalabalık olduğunu ve okuyucuların da en çok Peyami Safa, Cengiz Aytmatov, Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin’in eserlerini satın aldığını söyledi. Ak, fuarın bu yılki ‘felsefe’ temasıyla ilgili olarak da şunları anlattı: “Okuyucunun tercihi felsefe kitaplarından daha çok Türk edebiyatı ve şiiri üzerine. Fuara özel hazırladığımız kitapların başında da Gürsel Dönmez’in ‘Kor Ateşte Demlenmiş 1001 Mini Öykü’ kitabı geliyor” dedi.

BEHZAT Ç. GERİ DÖNDÜ

İletişim Yayınları Halka İlişkiler Müdürü Merin Sever, fuara bu yıl katılımın gayet iyi olduğunu belirterek, “Bizde Antik Yunan felsefecilerinden modern Batı felsefesi tarihine birçok yapıt bulunuyor. Şu sıralar da Alman felsefeci Wilhelm Schmid’in kitapları ilgi görüyor. Ancak felsefe kitapları edebiyat eserleri kadar satılmıyor. Çünkü felsefe kitapları ‘Bestseller’ olmaz. Öncelik edebiyattadır. Fuar için özel hazırladığımız kitapların başında Emrah Serbes’in, iki Behzat Ç. Romanı ‘Her Temas İz Bırakır’ ve ‘Son Hafriyat’ın birleştirilmiş hali ‘Behzat Ç. - 10. Yıl Özel Baskı’ adlı kitap var” dedi.

DİĞER SENELERDEN KALABALIK

April Yayıncılık Kurumsal Satış Yetkilisi Erdem İpek “Felsefe kitaplarından daha çok edebiyat eserleri tercih ediliyor. Çok satan kitapların başında da Adam Fawer’ın ‘Oz’ kitabı var. Bu roman fuardan önce de aşırı ilgi görüyordu. Fuara özel olarak David Walton’ın ‘Süperpoze’ romanını ve Afşin Kum’un ‘Sıcak Kafa’sını hazırladık. Şu an ikisi de çok satanlar arasında. ‘Fuar bu yıl çok renkli başladı, katılımcı sayısı her geçen saat artıyor. Diğer senelere oranla bir doluluk söz konusu. Haliyle bu da kitap satışlarına yansıyor” diye konuştu.

SERİSİ 29 KİTABA ULAŞTI

Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal, “Fuar çok coşkulu başladı. Biz özellikle çağdaş edebiyat yazarlarının çocuklar için kaleme aldığı romanlarla hazırlandık. Bunların arasında Müge İplikçi’nin ‘Dondurmam Tılsım’, Behçet Çelik’in ‘Çantasızlar Kampı’ ve Karin Karakaşlı’nın ‘Konaktakiler’ adlı kitapları var. Ayrıca ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ serisi kitapları 29 esere ulaştı. Okullarda önerilen, çocukların severek okuduğu bu çok özel koleksiyonu. fuarda satışa sunduk” sözlerini kaydetti.

ROMANLAR ÇOK İLGİ GÖRÜYOR

Everest Yayınları Kurumsal Satış Yetkilisi Celal Çekil, bu yıl çok satan kitapların başında Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Buket Uzuner ve Kürşat Başar’ın romanlarının bulunduğunu söyledi. Çekil “Fuar hafta sonu başladı, hava güzel, fuara katılım makul seviyede. Everest Yayınları edebiyat ağırlıklı kitapların satışını gerçekleştiriyor. Gerek bu nedenle gerekse de talep doğrultusunda fuarda felsefeden daha çok edebiyat eserlerinin satıldığını söyleyebilirim” dedi.

SEÇME BEYİTLER ŞERH EDİLDİ

Semerkand Yayınları Editörü Mehmet Ali Özkan, “Fuarda yoğunluk var. Diğer senelere oranla daha iyi. Fuar bizim açımızdan her sene üzerine katarak devam ediyor. Çok satan kitaplarda Tasavvuf Klasikleri, Hadis Kaynakları ve Tefsirler var. Bunların arasında da ‘Marifet Deryasından İnciler’, Mevlânâ Halid-i Bağdâdî kitapları, ve Hace Ahmed Yesevi yapıtları yer alıyor. Fuar için Ali Yurtgezen’in ‘Evin Mahremi Olmak’ adlı kitabını hazırladık. Bu kitap çok satılıyor. İçerisinde Divan Edebiyatı’ndan seçme beyitlere yapılan şerhler var. Fuarın ilerleyen günlerinde de Semerkand Çocuk Dergisi’nin tanıtım sayısını okuyuculara hediye edeceğiz” dedi. Özkan ayrıca İslam görüşleri eserlerinin de ciddi bir iştahla talep gördüğünün altını çizdi.

HALİL İNALCIK’IN YENİ KİTABI VAR

İş Bankası Kültür Yayınları Kurumsal Satış Yetkilisi Kadir Güven, Halil İnalcık’ın ‘Devlet-i Aliyye’ serisinin dördüncü cildinin, fuara özel olarak hazırlandığını belirterek “Bu eser okurlar tarafından ilgiyle bekleniyordu. Hasan Ali Yücel kitapları da yine fuar için yeniden gözden geçirildi. Stefan Zweig’ın ‘Olağanüstü Bir Gece’ ve ‘Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu’ adlı kitapları çok satanlar arasında. Martin Cohen’in ‘101 Ahlak İkilemi’, ilk kez fuarda satışa sunuldu. Çok satılan felsefe kitaplarının başında yine bu eser yer alıyor. İş Bankası Kültür Yayınları’nda çok sayıda felsefe içerikli kitap var ama edebiyat eserleri daha çok talep görüyor” dedi.

24 MİNİ KİTAP

Can Yayınları Fuar ve Etkinlik Yetkilisi Serkan Uygun, “Fuarda yoğunluğun diğer senelere oranla biraz daha fazla olduğunu söylemek mümkün... Biz, Küçük İskender’in kitaplarını fuara özel hazırladık. Ayrıca fuara özel yine mini kitaplar serisine devam ettik. Dünya edebiyatı eserlerini mini formatta, 24 kitap şeklinde küçük kütüphanesiyle birlikte edebiyatseverlere sunuyoruz. Buna talep çok oldu. Çok satılanlar arasında ‘Küçük Prens’, ‘1984’, ‘Casus’ var. Felsefe kitaplarından daha çok bu yapıtlar ilgi görüyor” diyor.

FUARDA BUGÜN

Kitap fuarında bugün imza günlerinden daha çok felsefe sohbetleri ve paneller ağırlıkta. ‘İngilizce Kelime Ezberleme ve Hafıza Geliştirme Teknikleri’ üzerine Şinasi Bademcioğlu’nun konuşmacı olduğu söyleyişiyi düzenleyen Alfa Yayınları. Saat 12.00-12.45 arasında gerçekleştirilecek olan bu etkinlik Heybeliada Salonu’nda. Kardeniz Salonu’ndaki  ‘Yayıncılık Eğitimi ve Sonrası: Yayıncılıkta Meslekler ve Başarıya Giden Yol’ konulu panelde de konuşmacılar Alison Baverstock ve Özgür Akın. Bu etkinlik ise 15.30-16.30 saatleri arasında. Felsefe toplantılarında 13.00-14.15 saatlerinde  Doğu-Batı Yayınları’nın Heybeliada Salonu’nda düzenlediği  Eyüp Ali Kılıçaslan’ın ‘Hegel ve Felsefe Tarihi’ üzerine konferansı olacak. İnsan Yayınları tarafından düzenlenen, Yusuf Kaplan’ın ‘Medeniyet Felsefesi’ konulu söyleşisi de saat 14.30-15.30 arasında Heybeliada Salonu’nda. Epsilon Yayınevi’nin saat 16.45-17.45 arasında, Büyükada Salonu’nda konukları ağırladığı ‘Panik Atak’ konulu etkinliğin konuşmacısı ise İbrahim Bilgen.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Doğaüstü olaylar gerçeklerle iç içe
Cemal Süreya panelle anılacak

Hayat Haberleri