Irak’ta çeşitli Şii milis gruplarından oluşan Haşdi Şabi güçleri, Tel Afer’e operasyon başlattıklarını duyurdu. Böylece Şii milisler, 17 Ekim’de başlayan Musul operasyonuna ilk kez geniş katılımla dahil oldu. Türkiye, operasyonun başından beri Şii milislerin Musul’a girmesi halinde yaşanacak bir mezhep çatışmasına dikkat çekiyordu. Musul’a yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Tel Afer, IŞİD’in kontrolüne geçmeden önce Şii ve Sünni Türkmenlerden oluşuyordu. Şu anda ise kentte az sayıda Şii’nin kaldığı belirtiliyor.
Haşdi Şabi güçleri, dün öğlen saatlerinde Tel Afer operasyonunu başlattıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, Musul’u Suriye’ye bağlayan yolların kesilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Esad rejimi de, Musul operasyonunun başından bu yana, operasyonun amacının, buradaki IŞİD militanlarının Suriye’ye kaçması olduğunu savunuyordu. Şii milisler ve Esad rejiminin, Musul meselesine yaklaşımındaki benzerlik dikkat çekti. Ancak Haşdi Şabi bununla da kalmadı. Grubun sözcülerinden Ahmed Asadi, Irak’tan sonra Suriye’ye giderek Esad rejimi için savaşmaya devam edeceklerini söyledi. Asadi, “Bütün topraklarımızı terörist çetelerden temizledikten sonra, Irak’ın ulusal güvenliğine tehdit içeren her yere gitmeye hazırız” ifadelerini kullandı. Operasyonun ilerleyen saatlerinde Haşdi Şabi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, IŞİD’e ait 25 bombalı aracın etkisiz hale getirildiği, üç köy ve 100 ailenin kurtarıldığı öne sürüldü.
17 BİN KİŞİ KAÇTI
Öte yandan Musul operasyonunda Peşmerge ve Irak ordusunun ilerleyişi yavaşladı. Musul’un 30 kilometre güneyindeki Şura kasabası, Irak ordusu tarafından iki haftalık kuşatma sonunda ele geçirildi. Ordunun daha önce ele geçirdiği Bertılla’da ise, evlere gizlenen IŞİD militanlarıyla zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Bu arada Uluslararası Göç Örgütü, Musul’dan şu ana kadar 17 bin kişinin kaçtığını duyurdu.
PSİKOLOJİK HARP UYGULANIYOR
Bölgede AA’nın ulaştığı askeri kaynaklar, Haşdi Şabi güçlerinin halen Tel Afer merkezine 75 ila 100 kilometre mesafede bulunduğunu, IŞİD’in çok güçlü tahkimat yaptığı bu bölgede ilerlemenin kolay olmadığını belirtti. Kaynaklar, uluslararası koalisyon tarafından hava desteği verilmeyen, sadece Irak ordusundan sınırlı hava desteği alan Haşdi Şabi’nin Haşdi Şabi’nin dün başlattığı operasyonun Kayyare-Musul şehir merkezi yolu ile Ayn El-Cehş arasındaki bölgede icra edildiğini, buranın Telafer’e oldukça uzak bir mesafede bulunduğunu dile getirdi. Askeri kaynaklar, Tel Afer için abartılı haberler yayımlanmasını ‘psikolojik harp’ şeklinde niteledi.
HALEP'TE KRİTİK YOL MUHALİFLERDE
Suriye’deki muhalif gruplar, Suriye ve Rusya’nın Halep’teki kuşatmasını kırmak için başlatıkları büyük taarruzda kente batıdan girişi sağlayan yolu kontrol altına aldı. Operasyonun hedefi, Halep’in doğusundaki bölgeye yardım ulaştırmak için koridor açmak. Muhaliflere Sultan Murad Tugayı da destek veriyor. Öte yandan Fırat Kalkanı operasyonunda ÖSO, El Bab’a 9 km yaklaştı. Halep ile El Bab arasında olduklarını belirten üst düzey bir komutan,”IŞİD El Bab’ı boşaltıyor. Ama kaçtıkları izlenimi yaratmamak için arkalarında 5-10 kişilik bir cephe hattı bırakıyorlar. Biz şu anda çok kritik bir noktadayız. Zaten PYD ile de savaşıyoruz. Bunun dışında güneydeki Esed’in Şii milisleri ile de El Bab’a yaklaştıkça zaman zaman çatışıyoruz” dedi.
RAKKA'DA HEM TÜRKİYE'Yİ HEM PYD'Yİ İSTİYORUZ
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Rakka operasyonu konusundaki gelişmelere de değindi. Bir soru üzerine McGurk, “Biz Türkiye ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birkaç gün önce görüştü. Çok yapıcı bir konuşmaydı. Sayılar bize, IŞİD’e karşı etkili bir mücadele yürüttüğümüzü gösteriyor. 3 ay önce IŞİD, şu anda muhaliflerin aldığı o sınırı kontrol ediyorlardu. Türkler orayı kapattı. Onlara bunu yapmaları için karada yardım ettik. Türkiye’yle ve desteklediği muhalif güçlerle işbirliği içindeyiz. IŞİD’le mücadelenin birlikte yürütülmesini istiyoruz. Bölgede çeşitli güçler bulunuyor. Dolayısıyla herkesin yakın işbirliğine ihtiyaç var. Bu, bizim herkese verdiğimiz mesajdır” diyerek hem PYD’yi, hem Türkiye’yi operasyonda istediklerinin sinyalini verdi. Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün PYD katıldığı takdirde Türkiye’nin Rakka operasyonunda yer almayacağını bildirmişti.