ABD'nin Teksas eyaletinde yaşayanlar kar fırtınası nedeniyle günlerdir zor durumda. Dondurucu soğuklar nedeniyle onlarca kişinin öldüğü ve günlerce elektriksiz kalan, Başkan Joe Biden'ın OHAL ilan ettiği Teksas eyaletinde sorun hafta sonu büyük oranda çözüldü.
ELEKTRİK FATURALARI GEÇİCİ SÜREYLE YASAKLANACAK
Yetkililer, yalnızca birkaç gündür kullanılabilen elektrik için binlerce dolarlık faturalar gelmesi şikayetleri üzerine harekete geçti. Vali Greg Abbott, enerji şirketlerinin fatura çıkarmasının ya da fatura ödenmediği için elektriklerin kesilmesinin geçici süreyle yasaklanacağını açıkladı.
"VATANDAŞI KORUMANIN BİR YOLUNU BULACAĞIZ"
San Antonio şehrinde dün gazetecilere konuşan Abbott, "Günlerce dondurucu soğuklara elektriksiz dayanmaya çalışan Teksaslılar, yüksek elektrik faturalarına maruz kalmamalı" dedi. Şu anda bu meselenin en öncelikli konuları olduğunu söyleyen Abbott, vatandaşı korumanın bir yolunu bulacaklarını belirtti.
30 BİN EV VE İŞ YERİ HALA ELEKTRİKSİZ
Abbott, 30 bin ev ve işyerine hala elektrik verilemediği bilgisini de paylaştı.
Su sıkıntısıyla ilgili de konuşan Abbott, ihtiyacı olan Teksaslılara Ulusal Muhafızlar ve diğer eyaletler aracılığıyla şişe sular dağıtıldığını, su borularının elden geçirilmesi için eyalet dışından tamirciler getirdiklerini söyledi.
Houston yetkilileri de vatandaşların çeşme suyunu da artık kaynatmadan içebileceklerini açıkladı.
Kendi elektrik şebekesine sahip tek eyalet Teksas’ta elektrik üretiminde yaşanan kesinti, dondurucu soğuklarda yüksek talep ile birleşince, eyaletteki elektrik akışını yöneten Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (ERCOT) spot elektrik megavat saat fiyatı, kar fırtınası öncesi 50 dolarken 15 Şubat’ta 9 bin doların üzerini görmüştü.
Eyaletin en büyük şehri Houston'ın belediye başkanı Sylvester Turner, dün CBS News'e verdiği demeçte, "O faturalar Teksas eyaletine gitmeli" demiş, vatandaşların bir yandan evleriyle uğraşırken bir yandan böyle bir sorumluluk altına sokulmamaları gerektiğini söylemişti.
Fort Worth Belediye Başkanı Betsy Price de hem eyalet hem de federal hükümetin faturalar konusunda yardım etmesi gerektiğini belirtmişti.
TEKSAS SENATÖRÜNE TEPKİLER DİNMİYOR
Öte yandan bölge bu büyük sorunlarla uğraşırken Meksika'ya tatile giden ama tepkiler üzerine geri dönen Teksaslı Senatör Ted Cruz da elektrik şebekesi konusunda bağımsız olmasını ve yüksek faturaları eleştirdi. Cruz'un cumartesi günü kendisinin vatandaşların araçlarına şişe su yüklerken çekilmiş fotoğraflarını paylaşması ise yine tepki çekti.
HİPOTERMİDEN ÖLEN ÇOCUĞUN AİLESİNDEN DAVA
Bu arada hayatını kaybedenler arasındaki 11 yaşındaki Cristian Pineda adlı bir çocuğun ailesi, elektrik şirketlerine 100 milyon dolarlık dava açtı. Dava dilekçesine göre 3 yaşındaki kardeşiyle battaniyelerin altında ısınmaya çalışırken hayatını kaybeden Pineda'nın ailesi, firmaları, hava koşullarının kötüleşeceğini bilmemelerine rağmen hazırlık yapmamak ve ihmalkarlıkla suçlayıp kendi çıkarlarını halkın refahının üstünde tutmakla eleştirdi.