Yerli mesajlaşma uygulamaları neler? İşte Whatsapp yerine kullanılabilecek uygulamalar

Dünya çapında en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ta yaşanan erişim sorunu nedeniyle kullanıcılar alternatif mesajlaşma programlarına yöneldi. Özellikle yerli yapım mesajlaşma uygulamalarına ilgi gösteren Türk kullanıcılar için; BİP, Dedi, Laff, Viatori gibi birçok seçenek bulunuyor. İşte, yerli mesajlaşma uygulamaları...

Anlık mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ta 4 Ekim 2021 günü yaşanan bağlantı sorunu, tüm dünyada etkili oldu. Erişim sorunu saatler sonra giderildi fakat iletişim amaçlı kullanılan Whatsapp'ta yaşanan sorun, milyonlarca kullanıcıyı mağdur etti. Merkezi ABD'de bulunan Whatsapp'ın yerine kullanılabilecek yerli uygulamalar bir kez daha yoğun ilgi gördü.

TÜRK YAPIMI MESAJLAŞMA UYGULAMALARI NELER?

Akıllı telefonlarda en çok kullanılan mesajlaşma uygulamaları Whatsapp, Telegram, Signal, Messenger, Discord, Skype, Google Hangouts, Zoom, Line, Viber, WeChat, Google Duo'nun yerli alternatifleri var fakat dünya genelinde popüler olmadıkları için isimleri pek bilinmiyor. Özellikle yerli yazılım ve ürünlere ağırlık verildiği son dönemde, Türk yapımı mesajlaşma ve iletişim uygulamaları BİP, Dedi, Laff, Viatori'yi tercih edenlerin sayısı artıyor.

EN İYİ YERLİ YAPIM MESAJLAŞMA UYGULAMALARI

BİP

Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Turkcell'in BİP Messenger uygulaması, tıpkı diğer iletişim uygulamaları gibi başkalarıyla sesli ve görüntülü görüşmeler yapmanıza olanak sağlıyor. Yüksek kalitede görüşmeler yapabileceğiniz uygulama sayesinde istediğiniz zaman mesajlaşabilir veya resim, video gibi dosyalarınızı rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Tıpkı Whatsapp gibi uçtan uca şifrelenmiş güvenlik sistemiyle BİP, verilerin gizliliğini koruyor.

BİP nasıl indirilir: Turkcell'in BİP Messenger uygulamasını Google Play Store, Apple Store ve Huawei App Gallery'den indirebilirsiniz.

DEDİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) hazırladığı Dedi uygulaması, telefonunuzda kullanabileceğiniz bir diğer basit, hızlı ve güvenli anlık mesajla uygulaması olarak dikkat çekiyor. Tıpkı diğer benzer uygulamalar gibi sesli ve görüntülü aramalar yapabileceğiniz uygulama vasıtasıyla resim ve video gibi dosyalarınızı da rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bir sohbet içerisinde 'Kaybolan Mesajlar' özelliğini aktif hale getirdiğinizde, gönderdiğiniz mesajın karşı taraf okuduktan belli bir zaman sonra silinmesini sağlayabilirsiniz.

Dedi nasıl indirilir: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun geliştirdiği Dedi uygulamasını Google Play Store ve Apple Store üzerinden indirebilirsiniz.

LAFF

Türk Telekom’un kullanıcılarına sunduğu iletişim ve mesajlaşma platformu, ücretsiz olarak sesli ya da görüntülü konuşma yapmanıza olanak sağlıyor ve resim, video ve ses dosyalarını paylaşmaya izin veriyor. Kısacası Whatsapp ve Telegram'da yaptığınız her şeyi Laff Messenger ile de yapabilirsiniz. Uygulamanın önemli özelliklerinden biri de HD kalitede görüntülü konuşma deneyimi sunması.

Yerli yapım Laff ile ilgili konuşan Türk Telekom Dijital ve Siber Güvenlik Ürün Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir, "Laff Messenger, tamamen kendi iç kaynaklarımızı kullanarak ‘görev gücü’ mantığı ile gerçekleştirdiğimiz 6 aylık bir çalışmanın ürünü. Türk Telekom kullanıcılarının bir süredir aşina olduğu Wirofon mesajlaşma platformunun da mimarı olan ekibimizle birlikte, tüm dünya trendlerini inceleyerek hem küresel hem de kendi kültürümüze hitap edecek, tüm mobil platformlarda kullanılabilecek evrensel bir anlık iletişim uygulaması olarak Laff’ı geliştirdik" ifadelerini kullandı.

Laff nasıl indirilir: Türk Telekom'un Laff uygulamasını Google Play Store ve Apple Store'dan indirebilirsiniz.

VIATORI

Yerli yapım Viatori, kullanıcı etkileşimlerini ödüllendiren, metin, fotoğraf ve video paylaşım uygulamasıdır. Viatori'de kullanıcılar fotoğraf ve video çekebilir, diğer kullanıcılarla takipleşebilir, mesajlaşabilir, paylaşımlarına Artırılmış Gerçeklik özellikli filtreler ekleyebilir ve sosyal etkileşimlerinden kazanabilirler. Viatori Ar-ge'de, Instagram'ın story özelliğinden daha iddialı Dream adlı kısa video paylaşım konsept geliştirmesi bulunmaktadır.

Viatori nasıl indirilir: Bayram Yıldırım ve Tamer Yıldırım'ın kurucuları olduğu Viatori uygulamasını Google Play Store ve App Store üzerinden indirebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Farklı, özgün, yeni Youtube kanal isim önerileri (Haber, oyun, müzik, gezi, yemek)
Whatsapp yerine ne kullanılabilir? Whatsapp'a alternatif en iyi mesajlaşma uygulamalar
WhatsApp, Instagram, Facebook neden çöktü?

Teknoloji Haberleri