Whatsapp'ın yerine ne kullanılabilir? İşte Whatsapp'a alternatif en iyi mesajlaşma uygulamaları
Dijital çağın başlamasıyla akıllı telefonların vazgeçilmezi haline gelen Whatsapp'ta yaşanan erişim sorunu, adeta küresel krize neden oldu. Gerek iş, gerekse sosyal amaçlı kullanılan mesajlaşma uygulamaları içerisinde Whatsapp dışında birçok seçenek bulunuyor. İşte, Whatsapp benzeri güvenli mesajlaşma uygulamaları...
113
Whatsapp'ta küresel çapta yaşanan erişim sorunun ardından kullanıcılar, Whatsapp alternatifi mesajlaşma programları aramaya başladı. Yeni ve güvenli uygulama arayan kullanıcılar, yerli mesajlaşma uygulamaları olarak BİP ve Dedi'yi tercih ederken, yabancı mesajlaşma uygulamaları olaraksa Telegram, Messenger, Signal, Skype, Google Meet, Line, WeChat, Viber, Discord, Zoom gibi alternatifleri inceliyor.
213
WHATSAPP'IN YERİNE KULLANILABİLECEK EN İYİ UYGULAMALAR
TELEGRAM
Rusya merkezli mesajlaşma programı Telegram, Whatsapp'a göre daha güvenli bir mesajlaşma uygulaması olduğu iddiasıyla online mağazalarda yer alıyor. Ücretsiz kullanılan Telegram'ı hem mobil cihazlardan, hem de masaüstü bilgisayarlardan kullanmak mümkün. En önemli artısı ise, 2 GB'a kadar dosya paylaşabilmek.
Telegram nasıl indirilir: Masaüstü/dizüstü bilgisayarlardan internet tarayıcısı aracılığıyla girilmesinin yanı sıra Telegram'ı Google Play Store, Apple Store ve Huawei App Gallery'den indirmek mümkün.
313
BİP
Türk mühendisler tarafından geliştirilen Turkcell'in BİP Messenger uygulaması, tıpkı diğer iletişim uygulamaları gibi başkalarıyla sesli ve görüntülü görüşmeler yapmanıza olanak sağlıyor. Yüksek kalitede görüşmeler yapabileceğiniz uygulama sayesinde istediğiniz zaman mesajlaşabilir veya resim, video gibi dosyalarınızı rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Tıpkı Whatsapp gibi uçtan uca şifrelenmiş güvenlik sistemiyle BİP, verilerin gizliliğini koruyor.
Facebook'un geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen anlık mesajlaşma servisi Messenger, platformun web tabanlı sohbet özelliğiyle entegre çalışıyor. Messenger ile Whatsapp'ın aynı şirkete ait olduğunu hatırlatalım.
Messenger nasıl indirilir: Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu şirkete ait Messenger uygulamasını Google Play Store ve Apple Store'dan mobil cihazınıza kurabilirsiniz.
513
SKYPE
İnternet üzerinden iletişim ve telefon görüşmesi yapılmasını sağlayan bir yazılım olan Skype, VoIP teknolojisini kullanan uygulama, yazılım geliştiricileri tarafından kodlandı. Özellikle ABD'lilerin çok ucuza konuştuğu Skype ile dünyada milyonlarca insana internet veya telefonla konuşma imkanı sağlanıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) hazırladığı Dedi uygulaması, telefonunuzda kullanabileceğiniz bir diğer basit, hızlı ve güvenli anlık mesajla uygulaması olarak dikkat çekiyor. Tıpkı diğer benzer uygulamalar gibi sesli ve görüntülü aramalar yapabileceğiniz uygulama vasıtasıyla resim ve video gibi dosyalarınızı da rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bir sohbet içerisinde 'Kaybolan Mesajlar' özelliğini aktif hale getirdiğinizde, gönderdiğiniz mesajın karşı taraf okuduktan belli bir zaman sonra silinmesini sağlayabilirsiniz.
Dedi nasıl indirilir: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun geliştirdiği Dedi uygulamasını Google Play Store ve Apple Store üzerinden indirebilirsiniz.
713
SIGNAL
Açık kaynaklı, şifreli bir sesli arama, görüntülü arama ve anlık mesajlaşma uygulaması Signal'in iOS, Android ve masaüstü uygulaması bulunuyor. Signal; metin mesajları, dosyalar, sesli notlar, resimler, GIF ve video mesajları göndermelerine olanak tanıyor.
Signal nasıl indirilir: SpaceX'in sahibi Elon Musk'ın, mesajlaşma programı olarak artık Signal kullandığını açıklamasının ardından uygulama yoğun ilgi gördü. Signal, Google Play Store ve Apple Store mağazalarından ulaşılabilir.
813
GOOGLE CHAT
Google tarafından geliştirilen anında mesajlaşma platformu Chat, 9 Mart 2017'de hizmete girdi. Program; Google Hangouts uygulamasının Google Meet'e dönüşmesinin ardından güçlendirildi. Google Chat'in Türkçe dil seçeneğine sahip olduğunu ve Whastapp'taki gibi 'grup mesajlaşma' özelliğinin olduğunu belirtelim.
Google Chat nasıl indirilir: ABD merkezli Google'ın en kapsamlı mesajlaşma programı olan Meet'e Google Play Store ve Apple Store'dan ulaşmak mümkün.
913
WECHAT
Çin'de geliştirilen sesli ve yazılı mesajlaşmaya yarayan mesaj servisi WeChat; Android, iPhone ve Huawei (Harmony) işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.
Japonlara ait mobil mesajlaşma uygulaması Line, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunuyor.
Line nasıl indirilir: 52 ülkede en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması olan Line'a, Google Play Store ve Apple Store'dan ulaşmak mümkün.
1113
VIBER
Akıllı telefonlar ve masaüstü işletim sistemleri için mobil ya da kablosuz ağlar üzerinden anında mesajlaşma ve sesli görüşme imkanı sunan bir iletişim aracı olan Viber, metin mesajının yanı sıra kullanıcıların birbirlerine resimli, görüntülü ve sesli mesajlar göndermesine de imkan veriyor.
Viber nasıl indirilir: 2013 yılında dünya genelinde 200 milyon kullanıcıya ulaşan, sadece telefon numarası ile kayıt olunabilmesi dolayısıyla pratik olan Viber, Google Play Store, Apple Store ve Huawei App Gallery üzerinden indirilebilir.
1213
ZOOM
ABD'nin Kaliforniya kentinde 21 Nisan 2011 tarihinde kurulan teknoloji şirketi Zoom, görüntülü telefon ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlıyor. Uygulama aracılığıyla telekonferans, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim yapmak mümkün. 2020 yılında ortaya çıkan koronavirüs salgın hastalığı nedeniyle alınan karantina önlemlerinin ardından Zoom kullanımında önemli artış yaşandı. Zoom'un iş gücünün büyük bir kısmı Çin'de yer alıyor.
Zoom nasıl indirilir: Canlı konferans açabilmek veya izleyebilmek için öncelikle uygulamayı Google Play Store ve Apple Store üzerinden indirmek ve ardından ücretsiz kayıt olmanız gerekiyor.
1313
DISCORD
Video oyunu oynayan oyuncular için geliştirilen görüntülü-sesli-yazılı iletişim programı Discord'un, 21 Temmuz 2019 itibarıyla 250 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Discord; Windows, macOS, Linux, iOS, Android ve web tarayıcısı üzerinde çalışabiliyor.
Discord nasıl indirilir: Genellikle 'gamer'lar tarafından kullanılsa da Discord'u iş, okul, eğlence ve iletişim amacıyla kullanmak mümkün. Discord'u Google Play Store, Apple Store ve Microsoft Store'dan indirebilirsiniz.