Uzuvlarını kaybeden insanlara umut: İnsan derisi hassasiyetine sahip 'robot el' üretildi

Bristol Üniversitesi'nden bilim insanları, üç boyutlu yazıcı kullanarak gerçek deriden daha hassas ve algısı yüksek bir yapay deri üretti. Elde edilen robotla, uzuvlarını kaybeden insanların hayatının kolaylaşacağı belirtildi.

Bilim insanları, üç boyutlu yazıcı kullanarak yapay deriyi gerçek deriden daha "gerçek" bir hâle getirmeyi başardı. Makineler nesneleri kavrayabilir ama bunu yaparken bir şey hissetmezler. Çünkü insanda olan parmak ucu reseptörlerinden yoksundurlar. Bunun önüne geçmek isteyen araştırmacılar ise insan eli gibi uyarılara tepki veren robot parmak ucu geliştirdiler.

Kayıp Rıhtım'ın aktardığına göre; Bristol Üniversitesi’nin robotik laboratuvarında Profesör Nathan Lepora tarafından yürütülen araştırma insan cildinde bulunan ve dokunma hissini algılamada görev yapan dermal papilla hücrelerini taklit ederek robot elin büyük ölçüde insan gibi hissetmesini sağladı.

İNSAN DERİSİNDEN DAHA HASSAS

The Royal Society Interface dergisinde yayınlanan iki sayfalık makale, insan üzerinde yapılan dokunsal sinir sinyallerinin çizdiği elektrik kayıtları ve üretilen parmak ucunun kayıtları şaşırtıcı derecede benzediğini ortaya koydu.

Amaçlarının insan derisine yakın, hatta ondan daha iyisini üretmek olduğunu söyleyen Profesör Lepora üretilen son parmak ucunun ince ayrıntılara karşı o kadar da hassas olmadığını belirtiyor. Bunun nedenin yazıcıların yetişkin insan derisinden daha kalın deri üretmesi olduğunu açıklayan araştırmacılar gelecekteki mikroskobik üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle bu sorunun ortadan kalkacağını aktarıyorlar.

UZUVLARINI KAYBEDEN İNSANLARIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK

Öte yandan ampute edilmiş uzuvların yerine kullanılan protez ellerin performansının da artırılması bekleniyor. Bu sayede uzuvları kaybeden insanların hayatı biraz daha kolaylaşabilecek.

Profesör Lepora bu gelişmelerin yumuşak hücre robotik alanında heyecan verici olduğunu söylüyor. Hızla gelişmekte olan robotik teknolojisi için tüm bunlar henüz bir başlangıç olarak yorumlanıyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yeniden çalıştırıldı
İlk Bilgisayarı Kim ve Ne Zaman Yaptı? Öğrenince Şoke Olacaksınız
iPhone kullanıcılarına iyi haber: Apple müşterilerine tazminat ödeyecek

Teknoloji Haberleri