Uzmanı açıkladı: Reels, Shorts, Tiktok genç yaşta bunamaya neden oluyor! Bakın neden...

Instagram Reels, Youtube Shorts, Tiktok, Snapchat gibi kısa videolara çok fazla maruz kalanların odak sürelerinin kısaldığını belirten uzmanlar, beynimize giren bilginin depolanması için zaman vermemiz gerektiğini vurguluyor. Sosyal medyanın bunamaya neden olma gerekçesini bakın nasıl anlatıyor...

2010'lu yıllarla başlayan dijital çağla beraber sosyal medyanın hayatımızın her alanına girmesiyle, sürekli bilgi akışına maruz kalıyoruz. Uzmanlara göre, sürekli sosyal medyada hızlı geçiş sağlayan (Reels, Shorts, Tiktok, Snapchat vs.) içeriklere maruz kalan kişilerin odaklanma süreleri düşüyor.

Odaklanma sorunu beraberinde unutkanlığı da getiriyor. Özellikle Instagram algoritması, kullanıcının beğenilerine göre öneriler sunuyor ve bu sayede kişilerin uygulamada daha uzun süre kalmasını sağlıyor.

SOSYAL MEDYA UNUTKANLIĞI ARTIYOR

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'e konuşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, "Sosyal ortamdaki varlığımız, bizim düşünce sistemimizi etkiliyor. Bu aralar ezber yapamıyorum şeklinde de çok şikayet alıyoruz. Artıkl 20-30'lu yaşlarda da dijital demans denilen unutkanlık durumu çıkmaya başladı" dedi.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN SOSYAL MEDYA KULLANIMI YÜZDE 20'Yİ GEÇTİ

Türkiye'de 2019 yılında yapılan bir araştırmayı hatırlatan Adapınar, o dönemde Türkiye'de sosyal medya kullanımının 65 yaş üstünde bile yüzde 20'lerde olduğunu ve bu rakamın Uzak Doğu'da yüzde 65'lere kadar yükseldiğini söyledi.

BEYNİMİZİ DİNLENDİRMELİYİZ

"Artık, sadece biz ve teknoloji varız" diyen Adapınar, "Beynimize yeni bilgilerin gelmesi ve depolanması için ona bir süre vermemiz lazım. Uzun süreli belleğimize bu imkanı tanımaz, beynimizi boşaltmazsak yakın gelecekte dahi çok erken yaşlarda bunama görmemiz mümkün olacak" diyerek sözlerini tamamladı.

UNUTKANLIK YAŞADIĞINIZDA ZİHNİNİZDE CANLANDIRIN

Amerikan Psikoloji Derneği, unutkanlık yaşadığınızda beyninizi keskinleştirmek için, arabanızı park ettiğiniz yer gibi hayattaki bazı şeyleri zihninizde canlandırmanızı öneriyor.

Araştırmalara göre, unutulan mesajlar zihninizden geçen niyet ile gerçek eylem arasındaki boşluktan dolayı ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmek ise, o boşluğu kapamak ve beynimizin niyet ile eylemi birbirine karıştırmasını önlemek ile mümkün.

YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK, UNUTKANLIĞI AZALTIYOR

Harvard Tıp Okulu Öğretim Üyesi Dr. Aoron P. Nelson, yeni şeyler öğrenmenin unutkanlığı azalttığını söylüyor: "Her yeni bilgi ve beceri birer bellek egzersizidir. Özellikle televizyon seyretmek gibi pasif faaliyetleri azaltın. Her gün egzersiz yapın. Günde 30-45 dakika, haftada en az 4 gün yürümeye çalışın."

GÜNDEM ETİKETLERİNİN DE SÜRESİ KISALDI

2019 yılında Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 2013 yılında Twitter'da öne çıkan başlıklar ortalama 17,5 saat aynı kalırken 2016 yılında bu başlıkların ortalama 11,9 saat aynı kaldığı tespit edilmiş. Yani, giderek daha uzun sürelerde sosyal medyada aktif oluyoruz.

REELS VİDEOLARI DİKKAT DAĞINIKLIĞINA NEDEN OLUYOR

Psikolog Özge Öztaşçı, unutkanlık olgusunun çok geniş ve birden fazla duruma bağlı olarak ortaya çıkabildiğini söylüyor. Öztaşçı, "Unutkanlığı, tek bir nedene bağlamak oldukça zor. Reelslerin çok hızlı olması, çok çeşitli konularda karşımıza çıkması ve artık telefonda geçirilen zamanın büyük kısmını işgal etmesi dikkat dağınıklığına bağlı unutkanlıklara tabii ki de yol açabilir ama tek başına Reels'ların unutkanlığın nedeni olduğunu söylemek zor" diyor.

SÜREKLİ AKIŞA MARUZ KALMAK KELİME HAZNEMİZİ AZALTIYOR

Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Targıt, sosyal medyada anlamlı, anlamsız bir şekilde çok fazla akışa maruz kalmanın gerçeklikten koparacağını belirterek, şunları söyledi:

"Sürekli akışa maruz kalmak, beynin düşünmesini, konuşmamızı, ikili ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Zamanla kelime haznemiz azalıyor ve unutkanlık tam da bu noktada başlıyor.

Sosyal medyada yetişkin ya da çocuklar fark etmeksizin günde sadece 15-20 dakika zaman geçirmek yeterli. Daha fazlası vakit öldürme olur ve beyne zarar verir."

İlgili Haberler

Instagram hesabını çaldıran kullanıcılar gözyaşlarını silsin: Nihayet beklenen hizmet resmen geldi!
Twitter'ı terk edenler Mastodon'a geçiyor
Tiktok'un atası Vine geri dönüyor

Teknoloji Haberleri