Mayıs'ta ortaya çıktığı için 'çiçek' olarak anılan 'Süper Ay' görünümü ile tutulma sırasında Ay'ın büründüğü kızıl renkten ötürü 'Kanlı Ay' olarak adlandıran görünüm, bu gece aynı anda ortaya çıkacak.
Gökbilimciler, Ay tutulmasının Kuzey Amerika'nın batı kesimleri, Meksika, Orta Amerika ülkeleri, Peru'nun batısı, Şili ve Arjantin'in güneyi ile Avustralya'nın doğusu, Yeni Zelanda ve Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki adalarda izlenebileceğini belirtti.
'KANLI AY' NEDİR?
Tam Ay tutulması, Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.
Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna 'Kanlı Ay' adını veriyor.
'SÜPER AY' NASIL GÖRÜLÜR?
Diğer yandan Ay'ın Dünya çevresindeki eliptik yörüngesinde Yerküre'ye en yakın olduğu 'yerberi' konumundaki görünümüne 'Süper Ay' deniliyor. Bu görünüm, Ay'ın olağandan büyük göründüğü bir Dolunay halini tanımlıyor.
NEDEN 'ÇİÇEK AY'?
'Çiçek Ay' aı da Kuzey Yarım Küre'de çiçeklerin açtığı bahar mevsiminde, Mayıs ayında ortaya çıkan dolunayları tanımlamak için kullanılıyor.