Spotify'dan 'yapay zeka' kararı

Müzik platformu spotify'ın patronu Daniel Ek, yapay zeka tarafından üretilen müzikleri platformdan yasaklamayı düşünmediklerini ancak sanatçıların seslerinin taklit edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Spotify'ın CEO'su Daniel Ek, yaptığı açıklamada müzik yaparken teknolojinin kullanılmasının geçerli olduğunu, ancak yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için onayları olmadan kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Bu yıl, Spotify Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanmasıyla üretilen bir şarkıyı platformdan kaldırdı. Ne Drake'in ne de The Weeknd'in klonlanmış seslerinin "Heart on My Sleeve" şarkısında kullanıldığından haberi yoktu. Şarkı Eylül ayında Spotify ve diğer online müzik dinleme platformlarından kaldırıldı.

SPOTİFY'IN CEO'SU DANİEL EK

Ancak Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğinin farkında. Nadiren basına konuşan Ek, yapay zeka kullanımını üç kategoriye ayırıyor:

1) Müzik parçalarını geliştirmek için kullanılan "otomatik akorlama" (auto-tune) programları - bu tür uygulamalar Ek'e göre kabul edilebilir.

2) Sanatçıların seslerini taklit eden uygulamalar - bu ise kabul edilemez.

3) İkisinin arasındaki, yapay zekanın gerçek bir sanatçıdan etkilenerek ancak onu tam olarak taklit etmeyen muğlak ara alan - bu da karmaşık bir konu olarak değerlendiriliyor.

"YAPAY ZEKA İLE MÜCADELE ETMEK 'KARMAŞIK' OLACAK"

Ek, müzik sektörünün yapay zeka ile mücadele etmesinin "karmaşık" olacağını düşünüyor. Spotify'da yapay zeka tamamen yasaklanmamış olsa da, şirket yapay zekayı beğenilere göre müzik üretmek için kullanmayı yasaklıyor, ancak onu eğitmek için kullanılmasına izin veriyor.

"BU KONUYLA UĞRAŞAN ÇOK BÜYÜK BİR EKİBİMİZ VAR"

Spotify'ın patronu Ek, "sistemi oyuna getirmeye çalışanlarla" mücadele eden büyük bir ekipleri olduğunu söyledi: "Birisi Madonna'ya ait olduğunu iddia ettiği bir şarkıyı platforma yükleyebilir. Spotify'ın tarihinde, sistemimizi oyuna getirmeyi deneyen hemen her tür girişime şahit olduk. Tam da bu gibi konularla uğraşan çok büyük bir ekibimiz var

DİNLENME SAYILARININ ROBOTLARLA YAPAY OLARAK ARTIRILMASI

Financial Times gazetesi Mayıs ayında, dinlenme sayılarının robotlarla yapay olarak artırıldığının ortaya çıkması sonrası binlerce şarkının Spotify'dan kaldırıldığını haberleştirmişti.

HOZİER'DEN GREV DÜŞÜNCESİ

Yapay zekanın yaratıcı sektörlerde kullanımı birçok sanatçıyı endişelendiriyor. İrlandalı müzisyen Hozier, geçen ay mesleğine yönelik yapay zeka tehdidi nedeniyle greve gitmeyi düşünebileceğini açıkladı.

GRAMMY'DEN YAPAY ZEKAYA YASAKLAMA

Grammy Müzik Ödülleri’nde, insan elinden çıkmayan hiçbir çalışmanın yarışma kategorilerinde yer alamayacağı açıklanmıştı. Grammy adaylığı kazanmak için müzisyenlerin artık bir albümün en az yüzde 20’sine katkıda bulunması gerekeceği belirtilmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Teknoloji Haberleri