Netflix ve RTÜK'ten 'dijital dünya' buluşması

Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen 'Geleceğin Ekranı' projesi için düzenlenen Geleceğin Ekranı Zirvesi’nde; dijital okuryazarlık, çocukların dijital mecraları dengeli, bilinçli ve güvenli kullanımı gibi konular mercek altına alındı. Etkinlik; RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili, ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar Basmacı, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır'ın katılımıyla gerçekleşti.

BUSE YILMAZ

Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye (Milletlerarası Ticaret Odası) iş birliğiyle hayata geçirilen 'Geleceğin Ekranı' projesi, çocukların dijital dünyaya adaptesini kolaylaştırmayı hedefliyor. 10 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen Geleceğin Ekranı Zirvesi’nde; dijital okuryazarlık, çocukların dijital mecraları dengeli, bilinçli ve güvenli kullanımı gibi konular mercek altına alındı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili, ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar Basmacı, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, UNICEF Türkiye İletişim Bölümü Başkanı Sema Hosta ve Netflix Türkiye İletişim Müdürü Artanç Savaş'ın katıldığı zirvede söze başlayan Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili, platformun bu alandaki çalışmasıyla ilgili şöyle konuştu:

'ÖNEMLİ OLAN ÇOCUĞUN İZLEDİĞİ ŞEYİN SÜRESİ DEĞİL İÇERİĞİ'

"Ebeveyn ekranı projesinden ebeveynlerin yüzde 98'i memnun. Burada önemli olan, çocukların tüketim alışkanlıklarını değiştirmek. Önemli olan izlenen şeyin süresi değil, içeriği. İzlediği şeyin niteliği, süresinden daha belirleyici bir ölçüt.

Dijital dünya çocuklara pek çok imkan sunuyor. Bu sayede dünyadaki rekabet ortamına adapte olabilirler. Ebeveynler, dijital medya okur yazarlığı, bilinçli tüketim ve siber güvenlik eğitimini öğrenip çocuklarına yol göstermeli."

Netflix Türkiye İletişim Müdürü Artanç Savaş ise, platform olarak çocuk profili seçeneğine sahip olduklarını belirterek "Ebeveyn kontrolü imkanı sunan Netflix sayesinde çocukların neyi ne kadar izleyebilecekleri takip edilebilir" şeklinde konuştu.

'RTÜK, DİJİTAL MEDYA OKURYAZARLIĞINDAN SORUMLUDUR'

Zirvede söz alan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise, dijital dünyaya karşı değil aksine memnun olduklarını ifade ederek şu şekilde konuştu:

"Dijital dünyadan memnunuz. Hatta geleneksel medyayı da dijitalleşmeleri için teşvik ediyoruz. MEB da dijital medya okuryazarlığı konusunda çalışmalara başlama talimatı verdi, onları yapacağız. RTÜK dijital medya okuryazarlığından sorumludur.

Medyada yer alan bazı haberler doğru değil, yabancı dijital aktörlerden memnunuz. 37 yayıncıya lisans verdik. RTÜK'ün kararları tartışılıyor ama burası bir hukuk devleti. Biz yasa dışı iş yapılmasını önlüyoruz. Eleştirel haberleri kaldırmıyoruz. İfade özgürlüğünü öne çıkarıp lisanssız yayın yapmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyiz."

'ÇOCUKLAR ARASINDA DİJİTAL UÇURUM OLURSA GERİ KALIRSINIZ'

UNICEF Türkiye İletişim Bölümü Başkanı Sema Hosta ise dijitalleşmeyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Pandemiyle beraber çocukların internet ortamına katılımı arttı. Bu pek çok negatif ve pozitif sonuç ortaya çıkarıyor. Çocuklarda uyku kalitesinin düşmesi, sağlıksız beslenme ve açık alanda vakit geçirmemeye neden oluyor. Bunlara dikkat edilerek dijital dünyada var olmalı çocuklar.

Çok faydası da var, dünya üzerindeki diğer çocuklarla iletişime geçebiliyorlar. Dünyadaki rekabet ortamına hazırlanabiliyorlar. Çocuklar arasında dijital uçurum olursa geri kalırsınız. Örneğin dünyada 610 milyon çocuk internete erişemiyor. Biz ülke olarak bunda iyiyiz. Özellikle EBA, pandemiden önce hazırdı bizde. Tabi ki bazı sorunlarla karşılaştık ama mobil araçlarla olsun, destek verilmeye çalışıldı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Netflix Türkiye'de bu hafta en çok izlenen dizi ve filmler belli oldu
Netflix şifre paylaşma dönemini bitiriyor: Ek ücret isteyecek
RTÜK'ten Halk TV'ye Ayşenur Aslan cezası

Teknoloji Haberleri