Dünyanın en çok kullanıcısı olan sosyal medya platformu Twitter, el değiştirmesinin ardından istikrarsızlıklarla gündeme geliyor. Durumdan rahatsız olan kullanıcılarsa başka mecralara yelken açıyor, ancak şüpheciler büyük ölçüde bekle ve gör yaklaşımını benimsiyor.
İLK ALTERNATİF MASTODON
Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla ünlenen Mastodon, merkeziyetsiz ve sansüre karşı bir sisteme sahip. Altı yıl önce Eugen Rochko tarafından kurulan Alman sosyal medya platformu, "bir sonraki Twitter" unvanı için ilk favori olarak görülüyor. Ancak Mastodon, herkesin kendi sosyal ağ hizmetini çalıştırmasını sağlayan açık kaynaklı bir yazılımdır. Öte yandan, Mastodon’da birçok sunucu var bir sunucuda paylaşılan diğer sunucuda görülemeyebilir. Her bir sunucu farklı kişiler tarafından yönetiliyor ve sunucular arası kurallar farklı olabiliyor.
‘ÖZGÜRCE TARTIŞILAN YER’ POST
Post’un kurucusu Noam Bardin, girişimini, “fikirleri özgürce tartışmak, uzmanlardan, gazetecilerden, bireysel içerik oluşturuculardan öğrenmek, özgürce sohbet etmek ve biraz eğlenmek için kurulmuş bir yer” olarak tanımlıyor. Genç sosyal medya platformunun kullanıcı sayısının artmasıyla Twitter’a benzer bir içerik denetim modeline gideceği tahmin ediliyor. Yine de Twitter’a alternatif olma özelliğini taşıyor.
TWITTER’IN AYNISI KOO
Twitter’a en yakın platform olan Koo, Hindistan’da yaygın olarak kullanılıyor. Üç yıl önce kurulan Koo, Başbakan Narendra Modi'nin ‘terörizmi durdurma’ söylemleriyle beraber, Twitter’ın Hindistan hükümetiyle anlaşmazlığa düşmesinin ardından popüler hale gelmişti. Koo, mevcut tüm paylaşımlarınızı buraya aktarmanıza olanak sağlıyor. Birçok hükümet yetkilisi de dahil olmak üzere Hintli kullanıcılar, ABD merkezli Twitter’a sitesine yerel bir alternatif olarak Koo'ya akın etti. Kurucusu Mayank Bidawatka, sağ eğilimli veya Modi yanlısı olduğu yönündeki suçlamaları reddediyor.
100 KULLANICILI T2.SOCİAL
En son Google'da çalışan Gabor Cselle, Musk'ın insanları kovmaya başladığı gün T2.Social üzerinde çalışmaya başladı. Henüz yolun başında olan platformun şu an sadece yaklaşık 100 üyesi var.
TWITTER’IN TAHTINA GÖZ KOYAN SUBSTACK
Twitter’ın yerine tercih edilen bir diğer uygulama olan Substack, e-posta bülten hazırlanmasına olanak veriyor. Twitter’ın özelliklerini sunmasına rağmen yine de epey ilgi görüyor. Şimdilik Twitter’a dönüşmeyeceği düşünülen Substack, ileriki dönemlerde Twitter’ın boşluğunu doldurmaya yönelebilir.
TRUMP’IN SOSYAL MEDYA PLATFORMU
Twitter’daki hesabı kapatıldıktan sonra ABD’nin eski başkanı Donald Trump tarafından kurulan Truth Social, Twitter’ın sunduğu olanakları ne ölçüde sunabilir konusu bir soru işareti oluşturuyor.