James Webb Teleskobu kaydetti: Uzayın en çarpıcı görüntüleri
James Webb Uzay Teleskobu, NASA tarafından uzaya fırlatılmıştı. 10 milyar dolara mal olan James Webb Teleskobu bu yıl birçok büyüleyici fotoğraf kaydetti. İşte teleskobun bu yıl uzaydan kaydettiği en çarpıcı görüntüler...
19
ÇARPIŞMA SONRASI ORTAYA ÇIKAN BİR GÖRÜNTÜ
NASA ve ESA yaptıkları ortak açıklamada, çarpmanın "bir taş atıldıktan sonra bir göletteki dalgalanmalar gibi" galaksinin merkezinden dışarı doğru genişleyen iki halka gönderdiğini aktardı.
Görüntüde de daha küçük beyaz bir halka galaksinin merkezine daha yakın duruyor ve dış halka tam çeperde yer alıyor. Bu dış halka genişledikçe gaza dönüşerek yeni yıldızların oluşumunu tetikliyor. Hubble teleskobu, henüz küçük bir galaksi ile çarpışmadan önce kendi Samanyolumuz gibi sarmal bir galaksi olduğuna inanılan bu nadir gökadanın görüntülerini yakalamıştı.
Webb teleskobu, kızılötesi kapasitesi ile çok daha geniş bir spektrumda görüntüleme imkanına sahip. Bu sayede bu muhteşem görüntü son derece net bir şekilde elde edilebildi.
29
CARTWHEEL GALAKSİSİ (ARABA TEKERLEĞİ)
Ağustos ayında NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamada, James Webb Uzay Teleskobu'nun, Cartwheel (Araba Tekerleği) Galaksisi'nin yeni bir görüntüsünü yakaladığı duyuruldu ve bu yeni görüntü dünya kamuoyu ile paylaşıldı.
Büyük miktarda gaz ve tozun arkasında olmasına rağmen benzeri görülmemiş bir netlikle olan görüntü herkesi büyüledi. Sculptor (Heykeltıraş) takımyıldızında Dünya'dan yaklaşık 500 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Araba Tekerleği Galaksisi bu özel şekli iki galaksinin çarpışması sayesinde aldı.
39
JÜPİTER VE UYDULARI
NASA'da görevli bilim insanları, güneş sisteminin en büyük gezegeninin yeni fotoğraflarını yayınladı ve sonuç, "inanılmaz" olarak nitelendirildi. James Webb Teleskobu, Jüpiter'in kuzey ve güney ışıklarının ve dönen kutup pusunun benzeri görülmemiş manzaralarını yakalayarak fotoğrafları Temmuz ayında çekmişti.
Görüntüde Jüpiter'in Dünya'yı yutacak kadar büyük bir fırtına olan "Büyük Kırmızı Noktası", sayısız küçük fırtınanın yanında parlak bir şekilde öne çıkıyor. Teleskop, Jüpiter'in daha önce benzeri görülmemiş görüntülerini de ortaya çıkardı. Fotoğrafta, Jüpiter'i çevreleyen auroralar, dev fırtınalar, uydular ve halkalar ayrıntılı görünüyor.
49
WASP-39B
Kasım ayında yine James Webb Uzay Teleskobu sayesinde, 700 ışık yılı uzaklıktaki "WASP-39b" adlı ötegezegenin atmosferi incelendi. Webb Teleskobunun kaydettiği görüntüler yardımıyla söz konusu ötegezegenin atmosferik bileşenlerinin profili çıkarıldı ve sülfür dioksit de dahil olmak üzere çok sayıda bileşen tespit edildi. Böylelikle NASA, bir ötegezegenin atmosferinin daha önce görülmemiş halini paylaşmış oldu.
59
"HAYAT GALAKSİSİ"
James Webb uzay teleskobu, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yayınlanan yeni bir fotoğraf ile kozmosun yeni detaylarını ortaya çıkardı. 32 milyon ışıkyılı uzaklıktaki göz kamaştırıcı 'Hayalet Galaksi'nin ya da Phantom Galaxy (M74) görüntüsü daha önce hiç olmadığı kadar net bir şekilde görülebildi.
NASA ve ESA'dan yapılan açıklamada, "James Webb'in keskin vizyonu, bu görüntünün merkezinden dışarı doğru sarkan görkemli sarmal kollardaki hassas gaz ve toz ipliklerini ortaya çıkardı. Nükleer bölgedeki gaz eksikliği, galaksinin merkezindeki nükleer yıldız kümesinin belirsiz bir görünümünü de sağlıyor" denildi.
69
YARATILIŞ SÜTUNLARI
James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen ve "Pillars of Creation" (Yaratılış Sütunları) olarak bilinen toz bulutunu görüntüledi. İlk kez 1995 yılında NASA'nın Hubble Teleskobu tarafından çekilen görüntülerle adını duyuran, yoğun gaz ve toz bulutları içinde yeni yıldızların oluştuğu ikonik Yaratılış Sütunlarının oldukça ayrıntılı bir görüntüsünü yakalandı.
Üç boyutlu sütunlar, kaya oluşumlarına benzese de çok daha geçirgen oldukları anlaşılıyor. Sütunlar, yakın kızılötesi ışıkta zaman zaman yarı saydam görünen soğuk yıldızlararası gaz ve tozdan oluşuyor.
1995 ve 2014'te çekilen görüntülerin üzerine inşa edilen Yaratılış Sütunları'nın yeni görüntüsü, gaz ve toz miktarlarının yanı sıra yeni oluşan yıldızların kesin sayılarını belirleyerek araştırmacıların yıldız oluşum modellerini yenilemelerine yardımcı olacak.
79
UZAK BİR ÖTEGEZEGENİN İLK DOĞRUDAN GÖRÜNTÜSÜ
NASA, James Webb Uzay Teleskobu sayesinde, 355 ışık yılı uzaklıkta ve güneş sistemimizin dışındaki "HIP 65426 b" ötegezegeninin görüntüsünü paylaştı. Jüpiter'in yaklaşık altı ila 12 katı büyüklüğünde kütleye sahip bir gaz devi olan HIP 65426 b ötegezegeni Dünya'dan 355 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve 4,5 milyar yaşındaki Dünya'ya kıyasla 15 ila 20 milyon yaşında olduğu öngörülüyor.
89
TARANTULA BULUTSUSU
NASA tarafından eylül ayında yayınlanan görüntülerde 30 Doradus (takımyıldızı) nebulası tüm ihtişamıyla sergilendi. Tarantula Nebulası (bulutsu) olarak adlandırılan bu nebula, Samanyolu'na en yakın galaksilerdeki en büyük ve en parlak yıldız oluşum bölgelerinden biri olarak yıldız oluşumunu inceleyen astronomların gözdesi.
Tarantula Bulutsusu 161 bin ışık yılı uzaklıkta Büyük Macellan Bulutu galaksisinde bulunuyor ve adını, eski resimlerdeki örümcek bacaklarına benzeyen uzun tozlu ipliklerden alıyor. Ancak James Webb Teleskobu, yıldız fidanlığını yeni bir netlikle yakalayarak, daha önce kozmik tozla örtülü olan ve daha önce hiç görülmemiş on binlerce genç yıldızı gözler önüne serdi.
99
DÜNYADAKİNE BENZER TOZLAR TESPİT EDİLDİ
Ayrıca hidrokarbonlar ve diğer kimyasallar açısından zengin bölgelerin yanı sıra Dünya'daki toza benzer tozlar da tespit edilebildi. Araba Tekerleği Galaksisi'nin arkasında iki küçük galaksi onların da arkalarında daha fazla sayıda galaksi net şekilde seçilebiliyor.
Uzay ajansları şu açıklamayı yaptı:
"Webb bize Cartwheel'in 500 milyon yıl önceki durumuna dair bir görüntü verirken, aynı zamanda bu galaksiye geçmişte ne olduğu ve geleceğinde nasıl gelişeceği hakkında fikir de veriyor."