Hürjet özellikleri nedir? TUSAŞ’ın 50. senesinde, 18 Mart 2023 yılında, tamamlanacak olan Hürjet için çalışmalarına hız verdi. işte detaylar...
HÜRJET ÖZELLİKLERİ NELER?
Teknik özellikler
Kanat açıklığı: 9,5 m (31,2 ft)
Uzunluk: 13,6 m (44,6 ft)
Yükseklik: 5,1 m (16,7 ft)
Kanat alanı: 35 m² (270 ft²)
Güç kaynağı
Motor türü: 1 adet General Electric F404 turbofan motor
itki: 19.200lb
Performans
Faydalı Yük: 6.000 pound (2.722 kg)
Servis tavanı: 45.000 fit (13.716 m)
Kesintisiz dönüş: 6.5g @ 15,000 ft
Tırmanma oranı: 39.000 fit/dk (198 m/sn)
Menzil: 1.200 deniz mili (2.222 km)
Yük kapasitesi: 6.000 pound (2.722 kg)
Azami hız: 1.4 Mach G limitleri: +8g / -3g
Baş üstü göstergesi (HUD)
Kaska ekli gösterge (opsiyonel)
Tam otorite, sayısal kontrollü uçuş sistemi
Gelişmiş insan makine arayüzü, F-35 ve MMU için asgari alışma zamanı
Intra & inter veri linki
Gece görüş uyumlu (AJT, LIFT)
Havada yakıt ikmali
Zarf koruma
Gömülü taktik eğitimi ve canlı sanal yapıcı eğitim sistemleri
HÜRJET MOTORU NERENİN?
Hürjet'in General Electric F404 motoruyla üretilmesine karar verildi. Nihai çözüm yerli bir turbofan motor üretmek olsa da, ilk Hürjet serisinde yerli bir motorun büyüyebileceğine inanılmıyor. Bu dönemde üretilen uçaklar General Electric F404 türbin motoruyla başlar. Elektronik ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren General Electric, Amerika'nın elektrik dağıtımını tekelinde tutan bir şirkettir.
HÜRJET KAÇ ADET ÜRETİLECEK?
Hürjet’in üretimi 18 tane olacaktır.
HÜRJET SON DURUM NEDİR?
Gövde montajına devam eden proje kapsamında, hareketli yüzey testlerinin önceden yapıldığı Demir Kuş Test Tesisi ve Hürjet 270 Mühendislik Simülatörü'nü inşa ederek, şirkete Hürjet yakıt sistemlerinin üretildiği yeni bir tesis kazandırdı.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil şu ifadelere yer verdi:
"Ülkemizin havacılık alanında ihtiyaç duyduğu platformları kazandırırken, test kabiliyetlerinin de geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Yeni hizmete aldığımız HÜRJET Yakıt Sistemleri Test Tesisimiz ile birlikte ülkemizde ilk, dünyada bu alandaki sayılı tesislerden birini kazandırmış olduk. Buradan edinilecek tecrübeler neticesinde Milli Muharip Uçak için de benzer bir tesisi kazandırmak için çalışmalara başladık. Emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."
TAI'den yapılan açıklamaya göre, şirketin 2017 yılında kendi öz kaynaklarıyla hayata geçirdiği HÜRJET Jet Trainer projesinin ikinci etabı hayata geçiyor.
Bu kapsamda uçağın ön gövdesinin ilk üretimi tamamlanarak teslim edildi. üzerinde. son aşamaya. montaj hattı 350 parça, toplamda yaklaşık 8 bin parçadan oluşan tüm HÜRJET elektronik alanlarını kontrol eden tek bir ön çerçeveye monte edildi. Uçağın görev bilgisayarı, hareketli yüzey kontrol alanları, aviyonik sistemler ve uçağı kontrol eden elektronik bileşenler, alüminyum ve kompozit parçalardan oluşan ön gövdede yer alıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ülkenin ilk jet motoru eğitim uçağı HÜRJET'in ilk bölümünü son montaja getirmenin heyecanını yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkemizin jet pilotu eğitimine katkı sağlayacak yeni nesil teknolojilerle donatılmış olan HÜRJET Projemizi 18 Mart 2023'te gökyüzüyle buluşturacağız. 2023 yılında Cumhuriyet'imizin birinci asrı kutlanırken ülkemizin vizyon projeleri HÜRJET ve ATAK-2 ilk uçuşları ile bizleri gururlandıracak. Milli Muharip Uçağımız da hangardan çıkarak bizlere çifte sevinci yaşatacak. Havacılık alanında önemli bir dönüm noktası olan bu tarihi anın gerçekleşmesi için emeklerini esirgemeyen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Havacılığın tüm alanlarında projeler geliştiriyoruz, bizlerden desteğini esirgemeyen devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum."
HÜRJET'İN ÖZELLİKLERİ NELER?
12 Ocak 2022 tarihli Savunma Sanayii İcra Kurulu toplantısında seri üretimine karar verilen tek motorlu, tandem pilotlu HÜRJET Eğitim Jet Uçağı, üstün performansıyla modern askeri uçakların eğitiminde belirleyici rol oynamak üzere tasarlandı. Muharebeye hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobasi gibi roller üstlenebilen HÜRJET, mach 1.4 ve 8-3g" hızıyla sınırlı. HÜRJET, 45 bin fit yükseklikte hareket edebiliyor ve gövdesinde yaklaşık 3 ton yük taşıyabiliyor. Gelişmiş insan-makine arayüzü, dijital kontrollü uçuş sistemi, dahili taktik eğitim ve sanal eğitim sistemi ile HURJET, yeni nesil bir uçuş deneyimi sunuyor.
HÜRJET projesinde heyecan verici gelişmeler: İlk imal edilen ön gövde montaj hattına alındı Hatta geçilerek önemli bir adım daha atıldı.