Dünya üzerinde hayatın 4 milyar yıl önce nasıl başladığına dair gizemlerden birini açığa çıkaran 26 yaşındaki Furkan Öztürk'ün keşfini Nobel ödüllü bilim insanı Jack Szostak “çığır açıcı” olarak tanımlamıştı. Harvard Üniversitesi Fizik Bölümü'nde doktora çalışmalarını tamamlama aşamasına gelen 26 yaşındaki Furkan Öztürk'ün yeni makalesinde “homokiralite” konusundaki bulgularını ileriye götüren sonuçların yer alması bekleniyor.
PROF. ÖKSÜZ: LAFLA DEĞİL TEORİK HESAPLAMAYLA
Fransız kimyager Louis Pasteur, 1848'de dünya üzerindeki hayat için gerekli olan bazı moleküllerin, tıpkı sol ve sağ ellerde olduğu gibi birbirinin “ayna görüntüsü formlarında” bulunmasına ilişkin “homokiralite” kavramını ortaya atmış ancak bu özelliğin kökeni 175 yıldır yapılan çalışmalara rağmen anlaşılamamıştı.
Furkan Öztürk ve ekibi, geçtiğimiz aylarda gündeme gelen çalışmada manyetik mineraller üzerinde RNA öncüsü molekülleri kristalize ederek RNA'nın yapıtaşlarını yalnızca sağa veya sola doğru kıvrılan bir sarmal halinde elde etmeyi başardı.
Kendisi de Yale Üniversitesinde yaptığı teorik kimya doktorasını 24 yaşında tamamlamış olan KARAR. yazarı Prof. İskender Öksüz, genç akademisyenin buluşunun ne anlama geldiğini okurlarına şu ifadelerle açıklamıştı:
“Öztürk şunu bulmuş: Manyetik özellikli minerallerin üstünde oluşan organik moleküllerde, sol el ve sağ el yapısından birinin enerjisi daha düşük oluyor. Yani biri diğerine tercih ediliyor. Ürün karışımında o tercih edilen ürüyor. Sonuç homokiral! Yani hepsi aynı el gibi. Bir kere sol veya sağ el üretilince de ondan sonrası kolay. Artık o hep kendi gibisini yapıyor.
Öztürk bunları benim yaptığım gibi lafla iddia etmemiş. Önce teorik hesaplamasını yapmış, sonra da deneyini. Ve olan bitenin fotoğrafını da çekip makalesinde yayımlamış. Hatta daha ileri gitmiş: Bir ırmağın beslediği ve su seviyesi mevsimler değiştikçe yükselip alçalan bir gölün kıyısında, homokiral ürünün nasıl saf hâle geleceğini de anlatmış.”