Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 41 bin 159 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 281 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.
Deprem sonrasında barınma, giyinme, yiyecek, ısınma gibi temel ihtiyaçların yanı sıra bazı depremzedelerin bu dönemde kaybolan evcil hayvanlarına ulaşmakta da sorun yaşıyor.
Webrazzi'den Gözde Ulukan'ın haberine göre, deprem sırasında, insan gibi bilinçli olmayan evcil hayvanlar bir anda kafeslere konulup dışarı çıkarılamıyor. Yaşanan panik nedeniyle ne yazık ki birçok hayvan hasarlı binalarda geride kalıyor.
Bazı sivil toplum kuruluşları bu alanda ciddi çaba sarf etse de kimi depremzedeye sıra gelmiyor ve işi gönüllü bireyler üstleniyor. Can dostlarını arkalarında bırakmak istemeyen depremzedeler için geliştirilen bazı yardım platformları mevcut.
PATİVER
pativer.app deprem bölgesinde kaybolan evcil hayvanlar için ilan açılabilen bir platform. Platformun kayıp ilan listesi bölümünde kaybolan evcil hayvanların fotoğrafları, isimleri, bulundukları lokasyon ve şehir bilgileri mevcut. 'Kayıp Hayvan İlanları' kısmında tür, ad, şehir ve ilçe şeklinde arama yapılabiliyor.
Bir ilan için 'Detaylar' kısmına tıklandığında ise ilanın eklenme ve güncellenme tarihi, ilan sahibinin adı-soyadı ve telefon numarası gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Eğer ilanlardaki evcil hayvanları bulanlar varsa sahiplerine bu şekilde ulaşabiliyor.
Pativer'deki kayıp evcil hayvan ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
GÖREN DUYAN
gorenduyan.com adlı platformda ise farklı kategorilerde kayıp ve çalıntı ilanı vermek mümkün. Sitede yer alan herhangi bir ilana tıkladığınızda, kayıp evcil hayvana dair açıklamalar, sahibinin iletişim bilgileri, konumu, ismi, cinsi, tüy rengi, tasmasının olup olmadığı gibi bilgilerle karşılaşıyorsunuz. Ayrıca ilanları hızlı bir şekilde sosyal medya platformlarında paylaşmak için butonlar da mevcut.
YARDIMLAŞMA SAYFALARI AKTİF ROL OYNUYOR
Bu gibi platformlar dışında aktif sosyal medya sayfaları da mevcut. Bu kapsamda yapılacak en doğru şey, şehir odaklı faaliyet gösteren platformları bulmak. Örneğin; Malatya için ayrı, Diyarbakır için ayrı faaliyet gösteren hayvan yardım sayfaları var. İlk etapta en yakındaki platformlara ulaşabilmek doğru bir seçim olabilir. Bölgelerde bulunan ve zarar görmemiş hayvan barınakları da hayvan sahiplerine yardımcı olabilir.
Bölgeden kurtarılan, sahiplerini kaybeden veya sahiplerine ulaşılamayan bazı evcil hayvanlar da yine bazı kuruluşlar tarafından sahiplendiriliyor. Bu sayfalara göz atmak da mantıklı olabilir. Örneğin; Misafir Ol adlı platformda bazı evcil hayvanlar için sahiplendirme ilanları mevcut.
Sosyal medyada, özellikle ÇakBiPati gibi derneklerin bu alanda aktif olduğu biliniyor.
Bu arada Hayvan Hakları Federasyonu veya kısaca (HAYTAP), depremden etkilenen bölgelerde sahra çadırları kurmaya başladı. Konum bilgilerini HAYTAP'ın paylaşımlardan takip etmek mümkün.