AB’den Elon Musk’a yaptırım tehdidi: Twitter’ı ‘rahat bırak’

Avrupa Birliği, 44 milyar dolarlık satın almanın ardından Twitter'ın yeni sahibi olan Elon Musk'ı hedef aldı. Kendi ‘aleyhine’ haberler yayınlayan gazetecilerin sosyal medya hesaplarını askıya alan milyarder isme yaptırım tehdidinde bulundu.

Hukuk savaşının ardından Twitter’ın Elon Musk’a devredilmesiyle sosyal medya platformu ilginç bir sürece girdi. Her gün farklı yeniliklerle karşılaşan kullanıcılar, Elon Musk’ın ne yapmaya çalıştığına anlam veremezken, son gelişme, ‘üst düzey’ tepkilere yol açtı.

‘BU NE YAMAN ÇELİŞKİ’

Hesabı askıya alınanlar arasında, New York Times, CNN ve Washington Post gibi dünya medya devlerinden muhabirler yer alıyor. Özellikle teknoloji muhabirlerinin hesapları geçtiğimiz akşam askıya alındı. Hepsi yakın zamanda Musk'ın özel jetinin hareketleri hakkında halka açık verileri paylaşan bir hesabı askıya almasıyla ilgili makaleler yayınlamıştı. Bu makalelerin her biri, Musk'ın ifade ettiği "ifade özgürlüğü" taahhüdü ile kişisel olarak hoşlanmadığı hesapları yasaklama seçimi arasındaki çelişkiyi vurguluyordu.

‘BEĞENMEDİĞİ HESAPLARI YOK EDİYOR’

New York Times’ın teknoloji muhabiri olan Ryan Mac, yeni bir Twitter hesabından, hesabı askıya alınmadan önce kendisine "uyarı verilmediğini" ve hesabının "kalıcı olarak askıya alınmasının" nedeni hakkında şirketten herhangi bir bildirim almadığını yazdı.

Washington Post’tan yapılan açıklamada, teknoloji muhabiri Drew Harwell'in hesabının askıya alınmasının "Elon Musk'ın Twitter'ı ifade özgürlüğüne adanmış bir platform olarak yönetme niyetinde olduğu iddiasını baltaladığı" belirtildi. CNN’den yapılan açıklamada ise, "Twitter'ın artan istikrarsızlığı ve oynaklığı, platformu kullanan herkes için inanılmaz derecede endişe verici olmalı" diye kaydetti. Hesabı aniden askıya alınan gazetecilerden biri olan Donie O'Sullivan, "Musk, beğenmediği hesapları yok ediyor gibi görünüyor" dedi.

AB’DEN ‘YAPTIRIMLAR YAKIN’ AÇIKLAMASI

Öte yandan, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, AB'nin Dijital Hizmetler Yasası'nın medya özgürlüğüne saygı gösterilmesini gerektirdiği konusunda uyardı. Jourova, "Elon Musk bunun farkında olmalı. Kırmızı çizgiler var. Yakında da yaptırımlar. Gazetecilerin Twitter'da keyfi olarak askıya alındığına dair haberler endişe verici. AB'nin Dijital Hizmetler Yasası, medya özgürlüğüne ve temel haklara saygı gösterilmesini gerektirir. Bu, Medya Özgürlüğü Yasası kapsamında güçlendirilmiştir" diye kaydetti.

KORKUNÇ CEZA

Yaptırımlar, Avrupa Parlamentosu'ndan geçen ancak gelecek yıl yürürlüğe girmesi muhtemel olan yeni bir Dijital Hizmetler Yasası kapsamında uygulanabilir. Önerilen yeni yasanın şartlarına göre, AB Komisyonu'nun kurallarını çiğnediğini tespit ettiği bir hizmet sağlayıcısının küresel cirosunun yüzde 6'sına kadar para cezası uygulayabilir. Aşırı durumlarda AB, "önemli yükümlülüklere uymayı reddetmesi ve dolayısıyla insanların hayatını ve güvenliğini tehlikeye atması" halinde bir mahkemeden bu hizmeti askıya almasını isteyebilir.

SKANDAL SAVUNMA

Gazeteciler askıya almaların kalıcı olduğunu bildirirken, Musk, yaptığı paylaşımlarda askıya almaların yalnızca yedi gün süreceğini belirterek, "Twitter'dan biraz uzaklaşmak ruha iyi gelir" diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Elon Musk'ın Twitter anketi sonuçlandı: Söz verdin istifa et
Twitter yeni kaynak arayışında
Twitter ile FBI'ın 'sansür' iş birliği ifşa oldu

Teknoloji Haberleri