Tek tıkla tüm birikimini kaptırdı

Dolandırıcıların son kurbanı Hatay'da yalayan zabıta memuru Ahmet Gökalp oldu. Gökalp, cep telefonuna bilinmeyen bir numaradan gelen kısa mesajdaki linke tıklayınca, tüm birikimini 1 dakikada kaybetti.

Dijital dolandırıcılığın son kurbanı Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde zabıta memuru olarak görev Ahmet Gökalp oldu. Ahmet Gökalp, evde oturduğu sırada cep telefonuna tanımadığı bir numaradan gelen kısa mesajı gördü. Mesajı açan Gökalp, içeriğindeki linki merak ederek açmaya çalıştı.

LİNKİ TIKLADIKTAN SONRA TELEFONU KİLİTLENDİ

Linki açtıktan sonra cep telefonu kitlenen ve daha sonra kapanan zabıta memuru, soluğu telefon tamircisinde aldı. Telefonunu tamir ettiren Gökalp, daha sonra internet bankacılığı üzerinden su faturasını ödemek için banka hesabının mobil uygulamasına girdi.

HESABINDAKİ TÜM PARAYI KAPTIRDI

Hesabına girdiğinde, 13 bin lirasının olmadığı gören Gökalp, hesabının bulunduğu bankaya giderek durumu anlattı. Banka görevlisi ise Gökalp’ın hesabını inceledikten sonra paranın başka bir hesaba transfer edildiğini söyledi. Bunun üzerine hesap hareketlerinin dökümünü alan Gökalp, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

‘3 AYLIK MAAŞIM 1 DAKİKADA GİTTİ'

Hesap hareketlerini incelediğinde şoka uğradığını ve emeklerinin çalındığını fark edince çok üzüldüğünü söyleyen Ahmet Gökalp, hesabındaki paranın 5 bin lirasının İstanbul’daki bir ATM’den, kalan 8 bin liranın ise yine aynı ilde banka şubesinden çekildiğini dile getirdi.

Kısa mesajla gelen linke tıkladıktan sonra dolandırıcılarım SIM kartını kopyaladığını ve bu sayede banka hesaplarına girerek kendisiymiş gibi işlem yaptıklarını belirten Gökalp, “Hesabımdan para çekenlerin adı soyadı belli oldu. Bu şahıslar hakkında şikayetçi oldum. Mağduriyetimin giderilmesi ve dolandırıcıların cezasını çekmesini bekliyorum. Buradan diğer insanlara söylüyorum. Bütün birikimim 1 dakikada gitti. Cep telefonunuza bilmediğiniz numaradan gelen mesajları açıp, linklere tıklamayın. Benim başıma gelen sizin de başınıza gelebilir. Hesabınızdaki tüm birikiminiz bir anda gidebilir” diye konuştu.

EN YAYGIN 5 DİJİTAL DOLANDIRICILIK TÜRÜ

Öte yandan farklı yöntemlerle gerçekleştirilen dijital dolandırıcılık, kullanıcı bilgilerini öğrenmeye odaklanıyor. İşte en yaygın 5 dijital dolandırıcılık türü:

Kimlik hırsızlığı

Worldpay tarafından yapılan bir çalışmaya göre kimlik hırsızlığı e-ticarette kullanılan en yaygın dijital dolandırıcılık türü. Bu yöntemde, kişi kimlik bilgileri çalınarak işlem yapmak için kullanılıyor. Bu kimlik bilgileri temel olarak e-posta adresi, telefon numarası, IP adresi ve tabii ki kredi kartı ayrıntılarını içeriyor.

İbraz dolandırıcılığı

Bu yöntem, siber suçluların bir kredi veya bankamatik kartı kullanarak bir ürün veya hizmet sipariş edildikten sonra anında hesap detaylarını çalmasını kapsamaktadır. Şirket, bu hesap hırsızlığında çok büyük bir oranda mağdur kişiye geri ödeme yapmaktadır.

Affiliate dolandırıcılık

Komisyonculuk sistemine dayanan bu dolandırıcılık türünde, işletmelerden ödememeleri gereken komisyon miktarı alınır. Sahte web siteleri ve sahte tıklamalar ile e-ticaret satışınıza destek olduk gerekçesiyle işletmelerden komisyon alınır.

Sızıntı kişi

Şirketler ile müşterileri arasındaki iletişim çok önemlidir. Maalesef, bir e-posta konuşması gibi basit bir işlem üçüncü kişilerin hedefi olabiliyor. Bu dolandırıcılık türü, e-postalar ve giriş kimlik bilgileri gibi dijital exchange’leri engelleyerek hassas verilerin elde edilmesini amaçlamaktadır. Bu tür dolandırıcılık kötü amaçlı yazılımlar, dinlemeler, güvenli olmayan kamu ağları veya kötü korunan şirket ağları kullanılarak yapılabilir.

Hesap hırsızlığı

Worldpay’ın kurumsal çalışmasında kimlik hırsızlığı yüksek endişe duyulan dolandırıcılık türleri listesinde üst sıralarda bulunuyor. Ankete katılanların yüzde 63’ü hesap hırsızlığından endişe duyduklarını belirtti. Kullanıcıların hesaplarını güvende tutmasının yanı sıra şirketlerin de müşterilerinin hesabını güvence altında tutması gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sahte para için matbaa kurdular: 1,5 milyon dolar yakalandı
Vatandaşları 'ABD subayıyım' diye dolandıran Nijeryalı yakalandı
'Kopya sitelere' dikkat! İkamet iznini uzatmak isterken dolandırıldı

Güncel Haberleri