Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iki kez iptal ettiği Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi iktidar tarafından beşinci kez Meclis’e getirildi. Teklif, önceki günkü oylamada muhalefet milletvekillerin sayıca üstün olduğu anda oylandı ve reddedildi.
Gerilim AK Parti’nin itirazı üzerine Başkanlık Divanı’na taşındı. TBMM Başkanı devreye girdi, oylama yeniden yapıldı. Bu kez yerini alan iktidar vekillerinin el kaldırmasıyla teklifin salı günü görüşülmesine karar verildi.
"İLK DEFA OLMUŞ BİR ŞEY DEĞİL"
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise son yaptığı açıklamayla Meclis'te verilen skandal karara ilginç gerekçeler sundu. Oylamanın yenilenmesinin daha önce de yaşandığını söyleyen Şentop, şunları kaydetti:
"Bir oylama yapılmıştır. İç tüzük çerçevesinde görüntüler incelendi. Buna dair bir karar Başkanlık Divanı'nda verildi. Genel Kurul'da doğru bulundu ve bunun üzerine oylama yenilendi. Bu ilk defa mı olmuş bir şey? Hayır. 1978 yılında Meclis'te Kültür Bakanlığı bütçesi oylanırken Cahit Karakaş Meclis Başkanı o zaman. Bütçedeki oylamada önemli bir yanlışlık olduğuna dair bir itiraz olmuş, bu değerlendirilmiş. Sonuçta oylama tekrarlanmış. 1988 yılında Yıldırım Akbulut Meclis başkanıyken -nedense bu da tuhaf- yine Kültür Bakanlığı bütçe oylamasında aynı şekilde bir yanlışlık gündeme gelmiş. Tekrar başkanlık divanı toplanmış karar almış ve Genel Kurul'da oylama tekrarlanmış.
"AYM KARARINA GÖRE İÇ TÜZÜK HÜKMÜNÜ UYGULAMIŞ OLDUK"
1992 yılında yine Kültür Bakanlığı bütçesiyle ilgili oylama tekrarlanmış. 1992 yılındaki konu Anayasa Mahkemesi'ne de gitmiş. Anayasa Mahkemesi de bununla ilgili bir karar vermiş. Bizim dün yaptığımız işin aynısı. Anayasa Mahkemesi önce tarihten itibaren Kanun Hükmünde Kararnameleri ve Meclis İç Tüzüğü'nü inceliyor. Parlamento kararı mahiyetindeki işlemleri inceleyemiyor. Bunu inceleyebilmesi için o zaman biraz daha agresifti Anayasa Mahkemesi. Tartışmalarda şöyle bir görüş ortaya çıkıyor. 'Bu yapılan eylemli iç tüzük değişikliğidir.' Eylemli iç tüzük değişikliği olarak kabul edilirse Anaysa Mahkemesi bunu inceleyebilecek ama 6'ya 5 geçiyor, 'eylemli iç tüzük değişikliğidir' diyor. Daha sonra bunun Anayasa'ya aykırı olmadığına karar veriyor Anayasa Mahkemesi. 92'deki bu karara göre, bizim dün yapmış olduğumuz işlem tüm boyutlarıyla iç tüzükte düzenlenmemiş olsa da Anayasa Mahkemesi bunun 'eylemli iç tüzük değişikliği' olduğuna karar vermiş. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararına göre biz bir iç tüzük hükmünü uygulamış olduk."