Açıklamada çıkarılacak işçilerin tazminatlarıyla ilgili toplamda 204 milyon TL ödeme yapılacağı kaydedildi. Euronews Türkçe'ye konuşan bir TAV yetkilisi, Atatürk Havaalanı'nın kapatılıyor olması nedeniyle söz konusu işten çıkarmaların normal olduğunu belirterek açıklamaya doğruladı.
Atatürk Havalimanı'nda yaklaşık 44 bin apron kartlı personel çalışıyordu. Mart ayında planlanan büyük taşınma öncesinde ise İstanbul Havalimanı’nda personelin kullanımı için 120 bin adet apron kartı basıldığı açıklandı. Kokpit.earo'nun özel haberine göre kart sayısının üç kat daha fazla olmasının başlıca nedeni inşaat ve diğer işlerde çalışan personel için basılan geçici kartlar. Yeni havaalanının tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle 100 bin kişiye iş imkanı sunulacağı belirtiliyor.
2018 yılının son günlerinde TAV Havalimanları şirketinde Atatürk Havalimanı'nda çalışan 5 bine yakın çalışanın işten çıkarılması için hazırlıklar yapıldığı iddia edilmişti. Fakat TAV yönetimi bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtmişti. Ayrıca şirket, talep eden çalışanların yeni havalimanına transferi için işletmeci İGA şirketiyle işbirliği yapıldığını ve şirket içinde bulunan açık ve açılacak pozisyonların çalışanlara sunulduğunu açıklamıştı.
Oluşan yeni durum nedeniyle yapılan KAP bildiriminde şu bilgiler verildi:
“TAV İstanbul, 2018 yıl sonu trafik verilerine göre; şirketin hizmet verdiği toplam yolcu sayısına oranı yüzde 45 seviyesindedir. TAV İstanbul, 2018 yıl sonu finansallarına göre şirket konsolide toplam satışlarının yüzde 43’ünü oluşturmaktadır. Atatürk Havalimanı’nın sözleşme süresinden daha önce ticari uçuşlara kapanması nedeniyle şirketimizin uğrayacağı kâr kayıplarının hesaplanmasına ilişkin DHMİ, şirketimiz ve danışmanlar tarafından yapılan çalışmalar devam etmektedir.”
TAV’IN 2021’E KADAR İŞLETME HAKKI VARDI
TAV’ın Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile imzaladığı kira sözleşmesi uyarınca, 03.07.2005’ten başlamak ve 02.01.2021’de sona ermek üzere, toplam 15,5 yıl süreyle Atatürk Havalimanı dış ve iç hatlar terminal binası, katlı otopark ile genel havacılık terminalini işletme hakkı bulunuyor. Ancak henüz sözleşme süresi sona ermeden, 6 Nisan itibariyle uçuşlar durduruldu. TAV, sözleşmesinin belirlenen süreden yaklaşık 2 yıl erken sona ermesi nedeniyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi zararlarının tazmini için masaya oturdu. Şirketten yapılan açıklamada, bu hesaplama sürecinin devam ettiği ifade edildi.