Taşerona müjde geldi ama yasası gelemedi

720 bin taşeron işçiyi umutlandıran kadro sözü, üç ay geçmesine rağmen hayata geçemedi. Hükümet’in farklı açıklamalarıyla taşeron yasası bilmeceye dönüştü. Eski Başbakan Davutoğlu’nun müjdelediği tasarı için yeni Başbakan Yıldırım’ın talimat verdiği konuşuluyor.

[Karar]
ZİVER BÜYÜKTAŞ

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taşeron işçilere kadro verileceği açıklamasının üzerinden yaklaşık üç ay geçmesine rağmen düzenlemenin ayrıntıları netleşmedi ve bir türlü TBMM’ye getirilmedi. Yılan hikayesine dönen tasarıyla ilgili, yeniden çalışma yapıldığı konuşuluyor. 310 bini belediyelerde 410 bini kamu kurum ve kuruluşlarında olmak üzere toplam 720 bin işçinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamını sağlayacak tasarının Meclis’e ne zaman geleceği merakla bekleniyor.

Davutoğlu, 22 Mart’ta işçilere kadro müjdesi verdikten sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1-2 haftaya kadar düzenlemeyi Meclis’e sevk edeceklerini söylemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da 17 Mayıs’ta yaptığı açıklamada yüzde 99,9’u tamamlanan çalışmanın yeni dönemde paylaşacakları ilk ve en önemli adımlardan biri olacağını ifade etmişti.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

65. Hükümetin kurulmasıyla birlikte yeni Başbakan Binali Yıldırım ile umutlu bekleyiş devam etti. Bir süredir gündemde yer almayan taşeron yasası ile ilgili son günlerde yeniden bir hareketlenme oldu. HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan; bir iftar programında Başbakan Binali Yıldırım’ın, konuyla ilgili yeni bir çalışma talimatı verdiğini açıkladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, son günlerde taşeron düzenlemesine ilişkin açıklamalar üzerine sosyal medya hesabından şöyle yazdı: ‘’Basın yayın organlarında yer alan bazı haber ve yorumlarda taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağı şeklinde haberler yer almaktadır. Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar aynı şekilde devam etmekte ve açıklanan takvime uygun bir şekilde yürütülmektedir.’’ Hükümetten gelen farklı açıklamalarla taşeron yasası bilinmezliğini koruyor.   

TARTIŞMA YARATTI

Yüzbinlerce taşeron işçinin umutla beklediği düzenleme 3 ay geçmesine rağmen neden tamamlanıp Meclis’e sevk edilmediği tartışma yarattı. İktidar kulislerinde düzenlemenin en iyi ve işçileri memnun edecek şekilde yapılması için çaba sarfedildiği, gecikmenin bundan kaynaklandığı ifade edilirken, muhalefet, düzenlemenin olası bir baskın seçim ya da referandum öncesinde koz olarak kullanılmak istendiği şeklinde yorumluyor. Düzenleme, 1 Kasım 2015 öncesinde işe giren taşeron işçileri kapsıyor. Tasarının Meclis’e getirilmesinin gecikmesinde bunun da etkili olduğu belirtiliyor. AK Parti milletvekilleri ve teşkilatlarının konuyla ilgili yapılan toplantılarda neden 1 Kasım tarihinin seçildiğini, düzenlemenin 1 Kasım sonrasını da kapsamasını istedikleri ifade ediliyor.

İŞÇİ SENDİKALARINDAN İTİRAZ

Yüzbinlerce taşeron işçisini ilgilendiren yasa ile ilgili düzenlemenin Meclis’e gelmesinin gecikmesinde, işçi sendikalarının itirazlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Asıl ve yardımcı iş ayrımı olarak düzenlenen çalışmaya karşı çıkan pek çok sendika, düzenlemenin ayrım yapılmadan herkesi kapsamasını talep etti. Ayrıca sendikalar, taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsüne değil kadroya alınmasını ve geriye dönük kazanılmış hakların da geçerli olmasını istemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hükümet taşerona kadroda üç formülü tartışıyor

Ekonomi Haberleri