Taşeron kadro işçi hakları neler? Taşeron işçi kadrolu olunca ne değişecek? kadroya geçen taşeron işçi bu iki sorunun yanıtını merak ediyor. Taşeron işçilerin kadro sınavı devam ediyor, birçok kurumda ise taşeron kadro sınavları bitti kesin liste açıklandı bile. 2 Nisan'da kesin kadroya geçiş yapacak olan taşeron işçiler için yeni bir süreç başlıyor. Birçok işçi haklarını merak ediyor ve öğrenmek için internetten arama yapıyor. Taşeron kadro işçi hakları neler? Taşeron işçi kadrolu olunca ne değişecek? Madde madde taşeron kadro işçi hakları ve detaylar haberimizde...
Taşeron kadrosu sınavı yazılı olursa 50 puan alanlar sınavı kazanmış olacaklar. 31 Mart'a kadar devam edecek taşeron kadro sınavlarını her kurum farklı günlerde ve farklı sorularla yapıyor. Daha önce hiçbir hakka sahip olmayan taşeron işçiler kadro sınav sonuçlarının ardından kamu işçi statüsüne girecek ve yeni haklar kazanacak. Peki emekli olan taşeron işçi ne olacak, işçiler devlet memuru mu olacak, eğitim şartı aranacak mı? Taşeron kadro işçi hakları neler? Taşeron işçi kadrolu olunca ne değişecek?
Taşeron kadro işçi hakları ile ilgili bilgi veren Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşeron kadro sınavına giren kişi okuma ve yazma bilmiyorsa sınavı sözlü yapılacak. Sözlü ve/veya uygulamalı sınavda adaylar "başarılı" ya da "başarısız" olarak tutanağa geçirilecek. Yapılacak sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler ilgili idarenin internet sayfasında ilan edilecek. Henüz resmi kurumlardan resmi bir açıklama gelmiş olmasa da taşeron işçilerin maaşında herhangi bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.
Mesela; bir işçi bin 600 lira ya da 2 bin lira maaş alıyorsa kadroya geçtiğinde de yine aynı işçi bin 600 lira ya da aldığı tutarne ise o kadar maaş alacaktır. Kamuya geçen ve devlet güvencesi altına giren taşeron işçilere 52 günlük ikramiye ücretleri verilecektir.
KIDEM VE YILLIK İZİNLER OLDUĞU GİBİ KORUNACAK
Çalışanların kazanmış oldukları kıdem ve yıllık izinler olduğu gibi korunacak. Maaş konusunda mevcut maaşları ile birlikte geçiş sağlamış olacak. Maaşlarına 52 günlük ikramiye de eklenmiş olacak. Kadroya alınacak kişilerin tayin hakkı olmayacak. Çalışmamız tamamlandı. Başbakan'ımız yurtdışından geldikten sonra son bir değerlendirme yapacağız” cümlelerine yer vermişti. Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak." dedi.
İşte soru ve cevaplarla taşeron işçi düzenlemesi:
1-) Tüm taşeron işçileri mi kadroya alınacak?
Sadece kamuda çalışan işçiler kadroya alınacak, özel sektörde çalışanları kapsamıyor.
2-) Tüm kamuda çalışanlar haktan yararlanacak mı?
Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel bütçeli idareler, denetleme ve düzenleme kuruluşlarında çalışan 450 bin çalışan yararlanacak. Ayrıca mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birliklerinde çalışan 400 bin işçi de kadroya alınacak.
3-) Kadroya geçerken yaş şartı aranacak mı?
Hayır, şartı aranmadan kadroya alınacak.
4-) Eğitim şartı aranacak mı?
Hayır, eğitim şartı da aranmayacak.
5-) Kadro geçiş için aranan belli bir şart var mı?
Kadro imkanından, 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışan işçiler yararlanacak ve bu tarihte SGK’ya verilmiş iş bildirgesi, aylık prim belgesi gibi belgelere bakılacak.
6-) Devlet memuru mu olunacak?
Hayır, çalışanların hepsi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kadrolu işçi olarak kadroya geçiş yapacak.
7-) Emekli olarak çalışan taşeronlar ne olacak?
Kadroya alınmayacaklar.
KADRO SONRASI TAŞERON İŞÇİ MAAŞLARI
Henüz resmi kurumlardan resmi bir açıklama gelmiş olmasa da taşeron işçilerin maaşında herhangi bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Mesela; bir işçi bin 600 lira ya da 2 bin lira maaş alıyorsa kadroya geçtiğinde de yine aynı işçi bin 600 lira ya da aldığı tutarne ise o kadar maaş alacaktır. Kamuya geçen ve devlet güvencesi altına giren taşeron işçilere 52 günlük ikramiye ücretleri verilecektir.
LİSTEDE İSMİ OLMAYAN TAŞERON İŞÇİ NE YAPACAK?
Listede ismi olmayan taşeron işçinin itiraz süresi doğuyor. Listede ismi olmayan taşeron işçi 21 Şubat tarihine kadar itiraz başvuru yapabilecek.
TAŞERON KADRO SINAV TARİHLERİ
Bu süreçten sonra 3 Mart ve 22 Mart 2018 tarihleri arasında taşeron işçiler sınava girecek. Sınav kuruluna itiraz ise 23 Mart ile 26 Mart 2018 arasında gerçekleştirilecek. Sınavdan başarılı olanlar da 2 Nisan 2018'de kadroya geçmiş olacak.
SINAVDAN KAÇ ALMAK GEREKİYOR?
Taşeron kadrosu sınavı yazılı olursa 50 puan alanlar sınavı kazanmış olacaklar. Bakan Jülide Sarıeroğlu, 'Test odaklı çok sorulu bir sınav sistemi planlamıyoruz. Hem meslek, hem de eğitim durumlarına göre de sorulacak' bilgisini verdi. Taşeron kadro sınavına giren kişi okuma ve yazma bilmiyorsa sınavı sözlü yapılacak. Sözlü ve/veya uygulamalı sınavda adaylar "başarılı" ya da "başarısız" olarak tutanağa geçirilecek. Yapılacak sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler ilgili idarenin internet sayfasında ilan edilecek.
TAŞERON SINAV SORULARI NASIL OLACAK?
Sınavda başarılı ve başarısız olanlar sınav kurulu tarafından kurumun resmi internet adresinde ilan edilecek. İlan tebligat yerine geçecek, ilgililere ayrıca tebligat yapılmayacak. Sınavlarda sorulacak sorular, çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun olarak sınav kurulu tarafından hazırlanacak.
SINAV SONUÇLARI
Taşeron kadroya geçiş sınavı 03.03.2018 - 22.03.2018 tarihleri arasında yapılacak. Sınavı kazananların kesin isim listesi 27.03.2018 tarihinde ilan edilecek. Sınavı kazananlar kurum tarafından 02.04.2018 tarihinde topluca kadroya geçirilecekler. Kadroya geçenlerin maaşları aynı olacak ve kazanılmış özlük hakları devam edecek.
TAŞERONA 52 GÜNLÜK EK İKRAMİYE
Sarıeroğlu, “Çalışanların kazanmış oldukları kıdem ve yıllık izinler olduğu gibi korunacak. Maaş konusunda mevcut maaşları ile birlikte geçiş sağlamış olacak. Maaşlarına 52 günlük ikramiye de eklenmiş olacak. Kadroya alınacak kişilerin tayin hakkı olmayacak. Çalışmamız tamamlandı. Başbakan'ımız yurtdışından geldikten sonra son bir değerlendirme yapacağız” cümlelerine yer vermişti. Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak.
TAŞERON KADRONUN AVANTAJLARI
Mevzuata göre, erkek sigortalılar askerlik borçlanması yaparak prim gün sayılarını artırabiliyor. Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce askere gidenler ise hem prim gün sayısını artırıyor, hem de sigorta başlangıç tarihleri borçlandıkları süre kadar geriye gidiyor. 2002 yılında çıkarılan yasayla emeklilik yaşı kademeli olarak artırıldığı için askerlik borçlanması kimi durumlarda emeklilik yaşını bir yıl öne çekebiliyor. İlk defa 24 Mayıs 1988'de çalışmaya başlayan erkek sigortalı 51 yaşında emekli olabiliyor. Bu kişi, 18 aylık askerlik borçlanması yaptığında, 50 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyor.
KIDEM TAZMİNATI ARTACAK
Askerlik borçlanması, kamuda çalışan işçiler açısından ekstra avantaj sağlıyor. Bu nedenle taşeron işçiler kamuya geçtiklerinde, kıdem tazminatı konusunda özel sektörde sahip olmadıkları önemli bir hakka kavuşacaklar.
Özel sektörde çalışan işçiler, sadece son çalıştıkları işverene bağlı işyerlerindeki hizmetleri için kıdem tazminatı alabiliyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça'nın haberine göre kamu işçileri ise emekli olduklarında, çalıştıkları tüm yıllara ilişkin kıdem tazminatını alma hakkına sahip bulunuyor. Kamu işçisinin askerlik borçlanması yaptığı süreler kıdem tazminatı hesabında çalışma süresine ekleniyor. Her yıla 30 gün üzerinden kıdem tazminatı ödendiği için, 18 ay askerlik borçlanması yapan kamu işçisinin kıdem tazminatı emekli olduğu tarihteki 1.5 aylık brüt maaşı tutarında artıyor. Askerlik borçlanması yapan sigortalıların çoğunun bilmediği bir vergi avantajı da bulunuyor. Borçlanma için ödenen primlerin gelir vergisinden indirilebildiğini çoğu kişi bilmiyor.
Konuyla ilgili düzenlemenin yasal dayanağını, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 63. maddesi oluşturuyor. 7 Ekim 2001 tarihinde yapılan değişiklik uyarınca, "Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 20. maddesinde belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primler" vergilendirilecek ücret gelirlerinden "gider" olarak indirilebiliyor.
Tebliğe göre, ücretten kesilmek suretiyle ödenen borçlanma aidat ve primleri, miktarına ve oranına bakılmaksızın, kesildiği aya ait gelir vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilebiliyor. Ödeme toptan yapılmışsa, ödenen tutara ulaşıncaya kadar para, ücretlerin vergiye tabi tutarından indirilebiliyor.
Maliye Bakanlığı'nın, konuyla ilgili açıklama talebi üzerine verdiği özelgeye göre, askerlik borçlanmasına ilişkin ödeme belgesinin işverene ibraz edildiği aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmadan ödenen tutarın tamamı kazançtan indirilebiliyor.
TAKVİM YILI SINIRLAMASI YOK
Borçlanma tutarının kazançtan indirilmesi uygulaması devam ederken işyeri değişikliği durumunda, gider olarak indirilmeyen kısmın yeni işyerindeki kazançtan indirilmesi de mümkün bulunuyor. Bunun için eski işverenden alınacak ödenen primlere ait belgenin onaylı bir sureti ile indirim konusu yapılmayan tutarı gösterir yazının yeni işverene verilmesi gerekiyor. Vergi indiriminden yararlanabilmek için askerlik borçlanmasının çalışırken yapılması ve ödemenin yapıldığı yıl işverene bildirilmesi zorunlu.
152 LİRALIK GEÇİM İNDİRİMİ YOK
Askerlik borçlanması primlerinin ücret kazancının vergilendirilmesinde gider olarak gösterildiği aylarda gelir vergisi ödenmediği için aylık 152 lira tutarındaki asgari geçim indirimi uygulanmıyor
BORÇLANMA YAPAN KAMU İŞÇİSİNİN AVANTAJI EN AZ 3 BİN 778 TL
18 aylık borçlanma tutarı 11.689 TL
Asgari ücret üzerinden 1.5 aylık kıdem tazminatı avantajı 3.044 TL
Asgari ücret üzerinden gelir vergisi avantajı 733.67 TL
Kamu işçisinin toplam kazancı 3.778 TL
ÖLÜM HALİNDE KIDEM TAZMİNATINA YANSIMIYOR
Askerlik borçlanmasının kıdem tazminatına sayılması için aranan koşullar şöyle:
- İşçi, askerlik borçlanmasını kamuda çalışırken yapmalı.
- İşyeri "kamu kurum ve kuruluşu" niteliğinde olmalı.
- İş akdinin yaşlılık veya malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla feshedilmesi gerekir.
- Çalışırken ölen işçi için askerlik borçlanması kıdem tazminatına sayılmaz.
- Askerliğin, kamuda çalışırken yapılması şartı aranmıyor. Kamuda çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış olanlar da borçlandıkları süreler için kıdem tazminatı hakkından yararlanır.
ESNAF, MEMUR VE ÖZEL SEKTÖR İŞÇİSİ YARARLANIR
Taşeron şirkette çalışırken askerlik borçlanması yapanların vergi avantajı nasıl uygulanacak? Borçlanmayı en düşük tutardan yapanlar toplam 11 bin 689.92 lira prim ödemesine karşılık, 2018 yılı asgari ücret rakamları üzerinden toplam 733.67 lira daha az vergi ödeyecek.
BİN 725 LİRA ÜZERİNDEN
Bu yıl için 2 bin 29.50 lira olan aylık brüt asgari ücretten işçi payına düşen yüzde 14 sosyal güvenlik primi ve yüzde 1 işsizlik sigortası primi düşüldükten sonra kalan bin 725.07 lira tutarındaki kazanç 6 ay boyunca "gider" olarak gösteriliyor. Yedinci ayda ise artan bin 339.50 lira ücretten indiriliyor.
Askerlik borçlanması için ödenen primlerin gelir vergisi matrahından indirilmesi uygulamasından esnaf, memur ve özel sektörde çalışan işçiler de yararlanıyor.
SORULAR İŞLE İLGİLİ
Kadroya geçiş için belediyelerde sınavlar başladı. Dün de Küçükçekmece Belediyesi'nde taşeron 2 bin 4 personele çalıştıkları alanlarla ilgili sorular sorulduğu öğrenildi.
2 NİSAN'DA SÜREÇ BİTECEK
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için kurumlarda sınavlar yapılmaya devam ediyor. Sınavların 22 Mart'a kadar tamamlanması öngörülüyor. Sınavlara 26 Mart'a kadar itiraz edilebilecek. İtirazlar 27-31 Mart'ta incelendikten sonra 2 Nisan'da kadroya geçiş süreci tamamlanacak.