Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı, haziran ayına ilişkin iş gücü istatistiklerine göre, işsizlik oranı, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0,6 puan artarak yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. Böylece işsizlik yeniden çift haneli rakamlara yükseldi.
İşsizlerin sayısı geçen yılın Haziran ayına göre, 247 bin kişi arttı ve 3 milyon 127 bine yükseldi. Mayıs ayında işsizlik oranı ise yüzde 9,4 olarak gerçekleşmişti. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 10.9 ile 70 ayın zirvesine yükseldi. İstihdamın sektörel dağılımı incelendiğinde de, sanayi istihdamının payında bir önceki yıla göre azalma olması dikkat çekti. Sanayideki istihdam, bir önceki yıla göre 50 bin kişi azaldı. Aynı dönemde, tarım istihdamı payı da yüzde 22’den 20,2’ye düştü.
SANAYİYE KADIN ELİ DEĞDİ
Tarım sektöründe çalışan sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre 421 bin kişi azaldı. Tarım sektöründeki kopuş ilk kez Mart ayında başladı ve Haziran ayında en yüksek seviyeyi gördü. Mayıs ayındaki kayıp sadece 234 bin kişi, Nisan ayında 159 bin kişi, Mart ayında ise 100 bin kişiydi. Tarım sektörü, en çok kadınları kaybetti.
Kadın istihdamı tarım sektöründe 268 bin kişi azalış gösterirken erkek istihdamındaki azalma ise sadece 152 bin kişi oldu. Buna rağmen kadınların istihdamı sanayide 76 bin kişi arttı, hizmetler sektöründe de 403 bin kişi yükseldi.
İstihdam oranlarındaki paya bakıldığında hizmetlerde ve inşaatta ise artış oldu. Turizm sektörü konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetinde çalışanların sayısı da, bütün bir yıl kayıpla geçmesine rağmen azalmadı. Turizm çalışanlarının sayısı 1 milyon 480 bin kişiden 41 bin artış gösterdi.
YİNE EN ÇOK GENÇLER İŞSİZ
TÜİK’in istatistiklerine göre genç işsiz nüfusunda da yüzde 1,7 oranında artış yaşandı. Ayrıca genç işsizlerin sayısı, 2010 yılından sonra ilk kez bir milyon düzeyinin üzerine çıkarak 1 milyon 9 bine yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü göstergelerine göre ise genç nüfusta işsizlik oranı son 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
İşsizlerin eğitim durumlarına bakıldığında ise geçtiğimiz yıl 10,5 oranında olan yükseköğretim mezunu işsizlerin oranı bu yıl haziran ayında 11,5’e yükseldi. En fazla yükseliş ise erkek üniversite mezunu işsizlerde görüldü.
TEMMUZ’DA DA YÜKSELECEK
Betam tahmin modeli tarım dışı işsizlikteki artışın Temmuz döneminde de devam edeceğini öngördü. Betam’dan yapılan açıklamada, “Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik oranı Haziran 2016 döneminde bir önceki döneme kıyasla 0,6 yüzde puan artarak yüzde 12,9 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde istihdam tarımda 129 bin, sanayide 56 bin, inşaatta ise 66 bin gerilemiştir. Hizmet sektöründe ise istihdam artışı 28 bin ile sınırlı kalmıştır. GSYH büyüme performansındaki zayıflık işgücü piyasası üzerinde etkilerini göstermektedir. Betam tahmin modeli tarım dışı işsizlikteki artışın Temmuz döneminde de devam edeceğini öngörmektedir” denildi. Ayrıca işsiz sayısındaki hızlı artışın işgücü piyasası açısından endişe verici olduğu belirtilidi.
KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ HAYAL OLARAK KALDI
TÜİK verilerine göre tarım sektöründeki istihdamdaki azalma, Hükümet’in genç çiftçilere verdiği desteğin hedefine ulaşamadığını gösterdi. Köyden kente göçün önüne geçebilmek adına başlatılan teşvikler kapsamında 18-40 yaş arası çiftçilere 30 bin liralık hibe desteği sağlanmıştı. Teşviklerle, özellikle şehirlerde yaşayan, köyüne dönüp tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen gençler hedeflenmişti. Ancak tarımdaki istihdam rakamlarındaki düşüş, kentten köye tersine göçün hayal olarak kaldığını gösterdi.