Tahşiyecilere Kumpas'ta oyalama taktiği: Savunma yapmayacağız

Tahşiye kumpasında 32 emniyet mensubu ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın yargılandığı davada iddianamenin okunmasının ardından savunmalar alınmaya başlandı. Sanıklar dosyaya eklenen yeni raporların incelenmesi için duruşmanın ertelenmesini talep ettiyse de mahkeme talebi reddetti. Savunma için söz verilen sanıklar da yeni eklenen raporları okumadıkları için savunma yapmayacaklarını belirtti.

[Karar]
AYFER ÇALIKIRAN

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7. celsesi görülen davaya aralarında İstanbul eski Emniyeti İstihbarat Şube eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski TEM müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse’nin de aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 32 emniyet mensupları ile Hidayet Karaca katıldı. Duruşmada mahkeme heyeti iddianamenin okunması aşamasının bittiğini ve sorgu aşamasına geçileceğini belirtti. Dava dosyasına savcılık tarafından yeni klasörler gönderildiğini açıklayan avukatlar ise sanıkların tüm delil klasörleri okuyamadan savunma yapamayacağını ifade etti.

EK SÜRE TALEPLERİ REDDEDİLDİ

MİT, Genelkurmay ve Emniyet istihbaratının 2008-2009 tarihlerinde takip altına aldıkları Tahşiye Grubu ile ilgili raporlara bir yenisi daha eklendi. Belge Erzincan İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından 19 Aralık 2008 tarihinde hazırlanarak 37 ilin İstihbarat Şubelerine dağıtılmış. Belgeden yeni haberdar olduklarını belirten avukat Yücel, neden kendilerine tebliğ edilmediğini sordu. Bu evrakları incelemek, savunma hazırlamak için süre verilmesini istedi. Ancak savcılık verdiği mütalaasında bu taleplerin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu açıklayarak reddedilmesini istedi. Verilen kısa bir aranın ardından mahkeme, avukatların savunma için süre isteklerini reddetti.  

Savunma aşamasına geçilen duruşmada tek tek söz alan sanıklardan Ali Fuat Yılmazer, “Hakkımda açılmış ayrı ayrı 7 davadan yargılanıyorum. Cezaevinde bilgisayar kullanmak için herkese aynı süre tanınıyor. Ancak hakkımda bu kadar dava varken aynı sürenin tanınması normal değil. Hala göremediğim deliller var. Bu aşamada savunma yapmayacağım” dedi.

YAZINA SAHİP ÇIK

Yurt Atayün de cezaevi koşulları yüzünden savunmasını yapamayacağını öne sürdü. Mahkeme başkanı da Atayün’e “Biz mahkeme olarak gerekli koşulların sağlanabilmesi için cezaevlerine yazıları gönderiyoruz. Kaç defa yazı yazdık. İsterseniz bir daha yazarız. Daha ne yapabiliriz” şeklinde konuştu. Başkanın bu açıklamasının ardından Atayün, “Mahkemesin, yazına sahip çık” dedi. Atayün: “El Kaide’li teröristlere sahip çıkan yargı var. Adil yargılanma istiyorum. Savunmam için süre verin. 6 ayda hazırlanırım.”

ATTIĞIMIZ İMZALARIN ARKASINDAYIZ

Savunma yapmayacağını söyleyen eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı  Ömer Köse şunları belirtti: “Çalıştığımız dönemde yaptığımız işlerin detaylarına hâkim değiliz. Bunun için iddianameye yeni gelen belgeleri incelememiz gerekiyor. Yangından mal mı kaçıyorsunuz? Eğer ceza vermek istiyorsanız basın geçin. Bizler attığımız her imzanın arkasındayız.”

TARZINIZDAN KORKUYORUM

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı J Şube Müdürü Erol Demirhan, mahkeme başkanının tarafsız olmadığını iddia ederek, “25 yıldır devlete hizmet ettim. Bizlere, sokakta gelen herhangi biri gibi davranıyorsunuz. Tarzınızdan korkuyorum” diye konuştu.

STV Yayın Kurulu Başkanı Hidayet Karaca ise “Ben hikâyeden yargılanıyorum. Sayın heyet bırakın insanlar rahat rahat konuşsun. Ben bu binaya 2 yıl önce Vatan haini değilim. Terörist isem Allah belamı versin” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

FETÖ/PDY soruşturmaları sonucunda 15 ilde bin 275 sanık hakkında dava

Güncel Haberleri