Tahran’ın 38 yıllık hayali gerçekleşti

Irak ve Suriye’de IŞİD ile yürütülen savaşın son sahnesi, İran’ın 38 yıllık hayali Şii Ekseni’ni de gerçeğe taşıdı. Irak sınırındaki Albukemal’i Hizbullah ve ordu güçleri ile IŞİD’den geri alınınca Tahran’ı Beyrut’a ve Akdeniz’e bağlayacak kara bağlantısı da kuruldu.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Suriye ve Ortadoğu’da yakın tarihin en kanlı sürecinin baş aktörü IŞİD için geri sayım başladı bile. Ardında yıkılmış şehirler, yüzbinlerce ölü, milyonlarca mülteci bırakan örgüt şimdi Irak ile Suriye arasındaki çöllerde yaşam savaşı veriyor. Geçtiğimiz hafta örgütün elindeki son büyük yerleşim olan Albukemal sınır kapısı ve kasabası, hududun iki yanında Irak ve Suriye ordusu ve Şii milislerin ortak operasyonu ile geri alındı. Çok değil, bundan 6 ay öncesine kadar Irak ve Suriye’de kontrol ettiği toprakların yüzölçümü orta büyüklükte bir devletle kıyaslanan kanlı örgüt şimdi Deir ez Zor ile Musul arasındaki çöllerde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Albukemal sınırın Suriye tarafındaki kasabanın ismi. Irak tarafında ise Al Kaim. İki komşu kasaba İran’ın 38 yıllık Akdeniz’e ulaşan Şii Hilali ya da Direniş Ekseni hayalinin de gerçekleşmesinin tanığı oldu. İran’ı adım adım savaşın en büyük kazananı haline getiren son perdenin ilk hamlesi Irak tarafından geldi. Şii milislerden oluşan Haşdi Şabii ile Irak ordusu büyük bir operasyon yaparak kasabayı almakla kalmadı, Suriye topraklarına da girerek savaşı bir müddet burada sürdürdü. Burada Haşdi Şabi’ye bir parantez açmak gerek. Her ne kadar Şii gönüllülerden oluşsa da Başbakan Haydal el İbadi başkanlığındaki Bağdat hükümeti bir yasal değişiklikle bu paramiliter örgütleri resmi savunma gücü olarak ilan etti. Al Kaim zaferinde sahneye çıkıp tebrikleri Kasım Süleymani kabul etti. Süleymani adı önemli. 1979 devrimi dahil o günden bu yana İran’ın neredeyse tüm silahlı birimlerinde görev yapan Süleymani İran’ın yurtdışı askeri operasyonlar ve örgütlenmelerinden de sorumlu Kudüs Güçleri’nin komutanı. Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı örgütlenen savaşın da asıl planlayıcısı olarak gösteriliyor. Al Kaim’in ele geçirilmesindan kısa bir süre sonra bu kez sınırın diğer tarafında Suriye ordusu,  Lübnan Hizbullahı ve dünyanın değişik bölgelerinden gelen Şii gönüllüler Albukemal’i almak için operasyonu başladı. İlk operasyon başarısız olunca devreye yine Kasım Süleymani girdi.Bu kez Suriye’deki güçlerin komutasını ele alan Süleymani 1 hatfa süren kanlı bir operasyonun ardından yine zafer karesinde yer alıyordu. Bu defaki zafer diğerlerinden biraz farklıydı. İran devriminin de önemli isimlerinden biri olan, Tahran’ın 1979’dan beri hayalini kurduğu Lübnan ve Akdeniz’e kara bağlantısı da hayata geçmiş oldu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

IŞİD’in yeni Suriyesi ‘Sina’
İran: Türkmenistan gazının İran üzerinden Türkiye'ye ihraç edilmesine karşıyız
Tahran’a karşı Suudi-ABD ittifakı

Dünya Haberleri