Suudi Arabistan'daki idamlara bir kınama da Irak'tan geldi

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edilmesini açıklamasının ardından meydana gelen olaylar hakkında bir açıklama da Irak'tan geldi. Suudi Arabistan'ın ifade özgürlüğüne saygı duyması gerektiğini belirten açıklamada Irak'ın infazları kınadığı açıklandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'da Şii din adamlarından Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idamını kınadı. Bakanlık Sözcüsü Ahmet Cemal yaptığı yazılı açıklamada, "Irak Dışişleri Bakanlığı, Şeyh Nemr hakkındaki idam kararının uygulanmasını kınıyor. İfade özgürlüğüne saygı duyulması ve insan haklarının garanti altına alınması gerekirken böyle bir eyleme (idam) başvurmak bu hakların ihlalidir" dedi.

"Barışa hizmet etmez"

"Şeyh Nemr'in idam gerekçesi olan terör suçunun ifade ve görüşte muhalif olan ve halkın iradesini yansıtanlara değil, DAEŞ çeteleri ve diğer terör gruplarına yöneltilmesi gerekiyordu" diyen Cemal, şu ifadeleri kullandı: "Muhalif ve barışçıl din adamını idam etmek ve onlarca tekfir, katletme ve öldürme fetvası yayınlayan ve teröristlere mali ve silah finansmanı sağlayanları görmezden gelmek açık bir mezhep ayırımıdır. Bu, bölgenin istikrarı ve halkı arasındaki barışa hizmet etmez."

47 kişi idam edilmişti

Suudi Arabistan yönetimi, dün sabah, aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.

İran idamlara tepki göstermiş ve Dışişleri Bakanlığı, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları, faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" şeklinde açıklama yapmış, dün akşam saatlerinde de Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve  Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.

BAĞDAT/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

ABD'den İran'a sükunet çağrısı
Arap Birliği'nden açıklama: İran'daki büyükelçilik saldırısı apaçık ihlaldir.

Dünya Haberleri