Suudi Arabistan'da marketlerde satılan Türk ürünlerinin üzerine Yunanistan bayrağı konduğu, propaganda sözler içeren bazı afişler asıldığı anlar sosyal medya gündemini meşgul ediyor. Her iki ülkeden de herhangi bir resmi açıklama yapılmamasından dolayı, Suudi Arabistan'ın Türkiye boykotunun resmi düzeyde mi olduğu yoksa halk örgütlenmesi mi olduğu netlik kazanmadı.
SUUDİ ARABİSTAN, TÜRKİYE'Yİ BOYKOT MU EDİYOR?
Suudi Arabistan'da bir süredir sosyal medyada örgütlenen ve yaklaşık bir aydır ivme kazanan Türk ürünlerini boykot kampanyası sürüyor. Türk ürünlerinin kampanya öncesi de gümrüklerde sorunlarla karşılaştığı ülkede, 2 Ekim'de Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan'ın Twitter hesabından yaptığı çağrı boykotu güçlendirdi.
Suudi basını, boykotun iş çevrelerinden de destek gördüğünü ve büyüdüğünü yazdı. Suudi gazetesi Sabq'a göre Türkiye'de ev alan Suudi Arabistanlılar'ın sayısı boykot kampanyasıyla birlikte yüzde 75 azaldı. Suudi Arabistan merkezli Arab News sitesine konuşan siyasi analist ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Hamdan al-Shehri, "Bu boykot kampanyasının arkasında Türkiye'nin Orta Doğu ülkelerine müdahalesi yatıyor" dedi ve ekledi: "Bu Türkiye'nin Irak, Suriye ve Libya'daki müdahalelerine karşı Suudi halkının mesajı."
SUUDİ ARABİSTAN, TÜRK MALLARINI NEDEN BOYKOT EDİYOR?
"Kampanyayı başlatan resmi görevliler değil halk oldu. Bazı ünlü isimler buna destek verirken yetkililerden bu yönde bir açıklama gelmedi" diyen BBC Arapça Servisi Körfez Ülkeleri Muhabiri Nisrine Hatoum, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bu kampanya 1 Eylül'de, Suudi mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine dair kararını açıklamasının ardından gelişen olaylar sonucu başladı. O dönem Türk yetkililer Suudi yargısının güvenilirliğine dair şüphelerini belirtti ve Suudi yetkilileri Türkiye'deki yargılama süreciyle işbirliği yapmaya çağırdı. Bunun üzerine sosyal medyada Türk ürünlerini boykot etmeye dair etiketler açıldı. Kampanya 2 Ekim'de, Kaşıkçı cinayetinin ikinci yıldönümünde daha da büyüdü."
"TÜRKİYE'YE GİTMEYİN, YATIRIM VE İTHALAT YAPMAYIN"
Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan'ın 2 Ekim'de Twitter hesabından yaptığı açıklamada üç alanda ambargo çağrısında bulunduğunu aktaran Hatoum, bunların "Türkiye'ye yatırım yapmayın, Türkiye'den ithalat yapmayın, Türkiye'ye turizm için gitmeyin" olduğunu söylüyor.
Suudi devletinden resmen bir boykot çağrısı gelmese de, ülke yönetiminde resmi bir sıfatı bulunmayan Suudi Prens Abdulrahman Bin Musa'ad Twitter hesabından yaptığı paylaşımda boykot kampanyasına desteğini açıkladı. Prens Abdulrahman, bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ordusuna desteği nedeniyle yaptığını belirtti.
TÜRK ÜRÜNLERİNİN ÜZERİNE YUNAN BAYRAĞI KOYUYORLAR
Suudi Arabistan'daki süpermarketlerde, Türkiye'de üretilen ürünler raflardan indirilirken yerine Yunanistan, Mısır ve Fas'ta üretilen ürünler yerleştiriliyor. Başkent Riyad'da pek çok süpermarkette Türk ürünlerinin bulunduğu raflara Yunan bayrakları asılarak, "Yeni ürünler gelmiştir" duyurusu yapılıyor. Suudi Arabistan'daki Türkiye boykotu yayılırken Türkiye'de hükümetten konu ile ilgili resmi bir açıklama henüz gelmedi.
Bir başka haberde ise AFP muhabirinin Riyad'da bir süpermarkette satış elemanlarının tüm raflardaki Türk malı ürünleri kaldırdığını gördüğüne yer verildi. Türk beyaz peynirlerinin yerine Mısır üretimi peynirler yerleştirildiğini, tüm Türkiye üretimi çikolata ve şekerlemelerin raflardan kaldırıldığının belirtildiği haberde söz konusu süpermarketin müdürünün, "Bu çok hassas bir konu" dediğine ve kaldırılan ürünlerin akıbetine dair bilgi vermediğine de yer verildi.
Suudi fast food zinciri Herfy'nin menüdeki Türk burgerini Yunan burgeri olarak değiştirmesi, Bloomberg sayfalarında yer buldu. Habere göre şirket, Yunan burgeri olarak değiştirdiği ürünün fiyatını da düşürdü. Suudi şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada.