Suudi Arabistan, İran ile diplomatik ilişkileri bitirdi

Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesi üzerine Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim zirveye çıktı. Tahran ile ile diplomatik ilişkileri kesme kararı alan Suudi yönetimi, İranlı diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terketmesini istedi. Hamaney "İlahi intikamın elleri Şeyh’i idam edenleri yakalayacak" dedi.

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasını infaz etmesinin ardından Riyad ile Tahran arasındaki ipler koptu. İran'dan gelen sert açıklamalar, 'intikam' mesajları ve İran'daki Suud elçilik binalarının ateşe verilmesi üzerine Suudi Arabistan yönetimi diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı.

İranlı diplomatlara 48 saat süre verildi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr basın toplantısında yaptığı açıklamada, İran ile diplomatik ilişkilerini durdurduklarını, İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdiklerini duyurdu.

İnfazların açıklanmasının ardından Tahran'da bulunan Suudi Arabistan Büyükelçiliği protestocular tarafından ateşe verilmişti. İran'daki büyükelçiliğin yakılması ile ilgili dünyadan tepkiler yağarken Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr yaptığı açıklamada İran ile aralarındaki tüm diplomatik ilişkilerin sonlandırıldığını açıkladı.

"Bizi ve müttefiklerimizi tehdit ediyor"

Ülkelerinde bulunan İranlı diplomatların 48 saatte Suudi Arabistan'ı terkedeceğini açıklayan el Cubeyr, İran'ın kendilerinin ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. 

Dubai merkezli TV kanalı Al-Arabiya'nın aktardığına göre Riyad yönetimi İranlı büyükelçiye, kendisinin ve diğer diplomatların ülkeyi terk etmesi gerektiğini bildirdi. 

Hamaney'den sert sözler

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in resmi internet sitesinde ise “Şeyh Nimr Bakır el-Nimr şüphesiz Allah tarafından onurlandırılacaktır ve kuşkusuz ilahi intikamın elleri onun hayatını alan zalimleri boyunlarından yakalayacaktır ve bu, bizim için bir teselli kaynağıdır” sözlerine yer verildi. Dünyayı bu olaya karşı sorumluluk almaya çağıran Hamaney, “Bu mazlum alim ne kimseyi silahlı mücadeleye teşvik etti ve ne de gizlice bir komplo peşinde oldu. Yaptığı tek şey açıkça eleştirmek olmuştur” dedi.

ABD ve AB kınadı

Şeyh Nimr Bakır el-Nimr’in idamı dünya genelinde Şiilerin protestolarına yol açtı. Lübnan, Pakistan, Hindistan, Bahreyn, Irak ve Türkiye’de gösteriler düzenlendi. AFP’ye göre Fransa Dışişleri Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada idamları kınadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İran: Suud uçakları Yemen'deki Büyükelçiliğimizi vurdu
Sudan ve BAE, İran ile diplomatik ilişkilerini koparıyor
Rusya'dan İran ve Suudi Arabistan: Arabulucu oluruz

Dünya Haberleri