Suud: Siyasi çözüm olmazsa Esad'ı savaşla göndeririz

BM Genel Kurulu'nda devletler Suriye krizinin siyasi çözümü üzerine görüşmelerde bulunurken, Suudi Arabistan'dan "Siyasi çözüm olmazsa Esad'ı savaşla göndeririz" çıkışı geldi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Suriye'de Esad'ın siyasi çözümle yönetimden ayrılması sağlanamazsa "askeri seçeneğin mevcut olduğunu" söyledi.

AP'de yer alan habere göre, BM Genel Kurulu görüşmeleri için bulunduğu New York'ta gazetecilerle bir araya gelen Cübeyr, Esad'ın 2012 Cenova Anlaşması ile belirlenen yol haritasını kabul ederek yönetimi bir geçiş hükümetine devretmesi gerektiğini savundu. Aksi takdirde uygulanacak askeri yöntemlerin çok daha uzun vadeli ve yıkıcı olacağını ifade eden Cübeyr "Seçim Esad'ın" diye konuştu.

Muhaliflere destek artırılacak

İran ve Rusya'nın Suriye'deki varlığını artırması karşısında Batılı ve Arap ülkelerinin nasıl bir hamle yapacağı şeklindeki soruya "Konumuz bu değil" diye yanıt veren Cübeyr, Suriye'de Esad'a karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu ve "ılımlı" güçlere verilen desteğin "yoğunlaştırılacağını" belirtti.

"İran Suriye'de işgalci"

Suudi Arabistan'ın, Suriye krizinin çözümü konusunda İran'la masaya oturmaya "hayır" demediğini vurgulayan Dışişleri Bakanı, buna karşın İran'ın şu anda Suriye'de "işgalci bir güç" olduğunu ve ordu güçlerini Suriye'den çekmediği sürece çözümün bir parçası olamayacağını savundu. Cübeyr, İran ordusuna bağlı unsurlarla beraber Hizbullah ve Iraklı Şii milislerin de Suriye'den çıkması gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Suudi Prensi: Kral Selman devrilmeli!
Rus ordusuna Suriye tezkeresi
BM liderler zirvesinden Suriye için yine çözüm yok!

Dünya Haberleri