İBRAHİM KAHVECİ
Bursa Karacabey’de ilk çiftliğini 12 yıl önce kuran Sütaş, 2004 yılından bu yana Türkiye’de toplamda 620 milyon dolara yatırım gerçekleştirdi. Günde 3 bin 700 ton süt işleme kapasitesine sahip olan şirket, 5 yıl içinde 250 milyon dolar daha yatırım yapmayı hedefliyor. Şimdilerde sütçülük projelerine Ege’yi de ekleyen şirket, İzmir Tire’de 80 milyon dolar yatırımla yeni entegre tesislerini faaliyete geçirdi. Sütaş Ege Sütçülük Projesi kapsamında kurulan Tire Entegre Tesisleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, “41 yıldır biz sadece süte, sütçülüğe odaklandık. Kendimizi işimize adadık. Ustalık, uzmanlık kazanmaya, güçlü ve güvenilen bir kurum yaratmaya çalıştık. Entegrasyon sistemimizle birlikte tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 60’ını kendi gübrelerimizden üretir seviyeye geldik. Hedefimiz, 2018 yılı sonuna kadar tüm enerji ihtiyaçlarımızın, ısı ve akaryakıt dahil, tamamı kadar enerjiyi kendi doğal enerji tesislerimizde üretmektir” dedi. 120 bin metrekarelik (m2) arazide, 67 bin m2 kapalı alanda kurulan Sütaş Tire Entegre Tesisleri bünyesinde, süt ve süt ürünleri fabrikası, yem fabrikası, eğitim merkezi, geri kazanım ve enerji üretim tesisi ve organomineral gübre tesisi yer alıyor. Tire Entegre Tesisleri’nde, günlük 1000 ton süt işlenerek yıllık 1 milyar lira, 650 ton kapasiteyle yem üreterek yıllık 180 milyon lira ciro hedefleniyor. Sütaş’ın çiftliklerinin gübrelerinden ve fabrikalarının organik atıklarından elektrik üreten geri dönüşüm ve enerji tesislerinde ise 6 reaktörle günde 800 ton atık işlenerek 6,4 MWh elektrik, 6,1 MWh ısı enerjisi üretilecek. Enerji tesislerinde işlenen atıklardan organomineral gübre üreten tesis ise yılda 30 bin ton gübre üreterek 38 milyon lira ciro hedefleniyor. Tire Entegre Tesisleri’nde 850 kişinin çalışacağını, 8 bin üretici aileye ise aylık düzenli gelir elde etme imkanı getirileceğini belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgeden alınacak süt için üreticilerimize yılda 420 milyon TL ödeme yapacağız. Süt toplama, mamul sevkiyatı, yem hammadde temini ve dağıtımı için toplam 150 araçlık bir filo çalışacak. Günde 1.000 ton süt alımımız yılda 100 bin dekarda 125 milyon TL değerinde bitkisel üretimi gerektirecektir.”
BİNGÖL’DE DE ÜRETİM YAPACAK
Erdoğan, yaklaşık 10 yıldır faaliyette olan ve kapasite artışını sağlayan tesisleri hizmete alınan Egegaz’a ilave olarak, yeni şirketlerin de LNG konusunda yatırım hazırlığında olduğunu aktardı. Türkiye olarak tüm LNG kaynakları gibi doğalgazda da ne kadar arz eşitliği sağlanabilirse o kadar güvende hissedilebileceğini vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla yeni yatırım hazırlıklarının memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. Bu törenin ardından Sütaş’ın İzmir Tire Tesislerinin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’dan aynı tesisin Bingöl’e de yapılmasını istedi.
‘LNG’YE ÖNCELİK VERMELİYİZ’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’in Aliağa ilçesinde Etki Liman İşletmelerine ait yüzer terminal iskele sahasında, Türkiye’nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU) ve Egegaz’ın depolama kapasite artış yatırımları, açılış törenine katıldı. Erdoğan, doğalgazın, bugün Türkiye’nin en önemli enerji kaynağı durumunda bulunduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Elektrik üretimimizin neredeyse yarısını ve özellikle şehirlerimizdeki ısınma ihtiyacımızın önemli bir bölümünü doğalgazdan karşılıyoruz. Çevre kirliliğine yol açmaması ve ekonomik olmasıyla öne çıkan doğalgazda maalesef dışa bağımlıyız. Yakın zamanda yaşadığımız kimi hadiselerin de teyit ettiği gibi doğalgaz tedarikimizde kaynak çeşitliliğine gitmemiz şarttır. Doğalgazın sıvılaştırılarak hacmi küçültülmüş ve dolayısıyla depolaması kolaylaştırılmış hali olan LNG, bu bakımdan önemli bir imkandır. Türkiye, LNG ithalatında dünyada 8’inci sırada bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda doğalgaz ticaretimizdeki dengeyi daha sağlıklı şekilde kurmak için LNG yatırımlarına öncelik vermemiz gerekiyor.” Erdoğan, “Milli iletim şebekemize günde 20 milyon metreküpe kadar gazlaştırılmış LNG gönderme kapasitesi olan bu tesis, hem doğalgazla elektrik üreten santraller hem de ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacaktır. Sadece Aliağa’da değil yeri gelecek, belki Akdeniz’e gidecek. Nerede bir sıkıntı varsa bu seyyar terminal oraya gidebilecek” ifadelerini kullandı.
BİZİM MİLLİ İÇKİMİZ AYRANDIR
Tire’de SÜTAŞ’ın entegre tesislerinin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını yaparken masada bulunan ayranlardan birini istedi. Erdoğan, “Bu milletin milli içkisi ayrandır dedim. Günlerce, haftalarca bana saldırdılar. Varsın saldırsınlar, evet bizim milli içkimiz ayrandır” diyerek, getirilen ayranı içti, ayran şişesini de imzaladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, aynı tesisten Bingöl’e de yapma sözü verdi.
2 MİLYAR DOLAR TL’YE ÇEVRİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Terörden darbe girişimine kadar her yol her yöntem denenerek üzerimizde baskı kurmaya çalışıyorlar ama benim milletim buna dur dedi. 2 milyar dolar Türk Lirası’na çevrildi. Türkiye olarak her alanda kendi kendine yeten bir ülke haline gelmek zorundayız. Bunu başarabiliriz. Türkiye gibi bir ülkenin tarım ve hayvancılık alanında dışarıya milyonlarca dolar harcamasından ben özellikle rahatsızlık duyuyorum” dedi.