[Karar]
ALİ YILDIRIM
Türkiye’nin tarımsal nitelikli en büyük biyogaz ve enerji üretim tesisi, Sütaş tarafından Aksaray’da açıldı. Yaklaşık 9 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen tesis, 2016-2017 yıllarında 17 milyon dolar daha enerji için yatırım yapacak. Şu an günlük 800 ton gübre işleyen tesiste saatte 6.4 MWh elektrik üretiliyor. Bu üretim sadece süt ürünleri fabrikasının elektrik ihtiyacının tamamamını karşılıyor.
11 BİN ÜRETİCİYLE ÇALIŞIYOR
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, markanın bugüne kadar Aksaray’da doğal tarım, doğal enerji ve doğal lezzet üretim tesislerine yapılan yatırımlarının 205 milyon dolara ulaştığını anlattı. 1450 çalışan ve 11 bin süt üreticisi aile ile birlikte tarıma dayalı sanayinin güzel bir örneğini ve bir bölgesel kalkınma modeli oluşturduklarını ifade eden Yılmaz, “Yatırımlarımız tamamlandığında tesislerimiz, 1.800 ton/gün gübre ve atık işleme kapasitesine sahip olacak; üretimimiz, 15 MWh’e, buhar üretimimiz 10 ton/saat’e çıkacak. Organomineral gübre ise günde 350 tona çıkacak” diye konuştu.
2017 ‘DE 60 MİLYON DOLAR OLACAK
Bursa Karacabey’deki Sütaş tesisleri bünyesinde benzer bir tesisin yer aldığını, Tire’deki tesislerin ise bu yılın Ekim ayı içinde devreye alınacağını kaydeden Yılmaz, doğal enerji ve gübre yatırımlarının toplam tutarının 2017 sonunda 60 milyon dolara ulaşacağını ve böylece 10 milyon ağaçlık bir orman kadar sera gazı salımını azaltacaklarını ifade etti. Sütten kazandıklarını süte yatırdıklarını belirten Muharrem Yılmaz, “Buradan 650 ton her gün sulama suyu çıkıyor. Topraktan aldığımızı tabiat anaya geri veriyoruz” dedi.
CİRO HEDEFİ 2,8 MİLYAR LİRA
İstatistiklere göre, her 10 evin 8’inde bir Sütaş ürünü var. Dakikada Türkiye’de 2 bin 800 Sütaş paketi açılıyor. Türkiye’de 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan Sütaş, Aksaray’da yer alan fabrakada tüm hijyen ve kalite koşulları tek tek kontrol ediliyor. Markanın 2015 cirosu 2.3 milyar lira iken, 2016 sonunda 2.8 milyar lirayı hedefliyor. Aksaray’daki fabrikanın 2008 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Muharrem Yılmaz, “Biz bu fabrikaya 205 milyon dolar yatırdık. O tarihte fabrikada günde 220 ton civarında süt üretimi yapılıyordu. Bugün ise günde 880 ton süt üretimi yapıyoruz. Bugün Aksaray’da bin 472 kişiye istihdam sağlıyoruz. Binlerce aile buradan geçimini sağlıyor, emeğinin karşılığını alıyor’’ dedi.