AFP’nin haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı’nın bugün yaptığı açıklamada şöyle denildi: “Bakanlık yetkilileriyle Suriyeli ılımlı muhalifler arasında Mısır’ın arabuluculuğunda Kahire’de yapılan görüşmelerin sonucunda, Doğu Guta’daki ‘gerilimi düşürme bölgesinin’ nasıl işleyeceğine dair anlaşmalar imzalanmıştır."
Türkiye, Rusya ve İran mayıs ayında Doğu Guta için dört adet “gerilimi düşürme bölgesi” üzerinde anlaşma sağlamıştı. Ancak üç ülke en son bu ay Kazakistan’da yapılan görüşmelerde bu güvenli bölgelerde nasıl bir izleme mekanizması kurulacağı konusunda görüş birliğine varamayınca anlaşma bir türlü hayata geçmemişti.
Bugün Rusya’nın açıkladığı anlaşmalar, Doğu Guta’da çatışmasızlığı izleyecek gözlemcilerin nerelerde, hangi yetkilerle konuşlanacağını da içeriyor.
Açıklamaya göre taraflar, “insani yardım rotalarını ve bölge sakinlerinin seyahat özgürlüğü” konusunda uzlaştı. Doğu Guta’ya ilk insani yardım konvoyunu birkaç gün içinde Rusya gönderecek.
12.00'DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ, TAHLİYELER BAŞLADI
Öte yandan Suriye resmi ajansı Sana, Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalanan anlaşmayla bugün saat 12.00'den anlaşmanın yürürlüğe girdiğini duyurdu. Doğu Guta'dan tahliyeler başladı, yaralılar bölge dışına çıkarılıyor.
Moskova yönetimi ise insani yardım konvoyunun bölgeye en kısa sürede ulaşacağını belirtti.
Mısır'ın arabulucuğuyla varılan anlaşma, bir ilk olma özellği taşıyor.
Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de dört ayrı çatışmasızlık bölgesi için Mayıs ayında anlaşmaya varmıştı. Doğu Guta, belirlenen dört çatışmasızlık bölgesi arasında yer alıyordu.
Başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta, Suriye rejiminin en sık hedef aldığı muhalif kalelerinden biriydi. Bölge, 21 Ağustos 2013’teki kimyasal saldırıyla vurulmuş, yüzlerce sivil korkunç şekilde can vermişti.
BM gözlemcileri saldırının Suriye ordusunun elindeki sarin gazı taşıyan roketler kullanılarak yapıldığını duyurmuş, Rusya ise bunun muhaliflerin yanıltma amaçlı bir operasyonu olduğunu öne sürmüştü.