İç savaş öncesi Halep'teki bir poşet fabrikasında çalışan Muhammed Ali Muhammed (53), Faize el-Salih (43) ile 20 yıl önce evlendi. 5 çocuk sahibi olan çift, bir süre sonra sağlık sorunları yaşamaya başladı. 3 yıl önce rahim ve göğüs kanserine yakalandığını öğrenen ve savaşın hüküm sürdüğü bölgede zor şartlarda tedavi olmaya çalışan Faize el-Salih, rahatsızlıkları ilerleyince 4 çocuğunu yakınlarının yanına bırakarak eşi ve bir oğluyla yardım kuruluşlarının aracılığıyla Türkiye'ye getirildi.
Bu sırada eşinin de karaciğer kanseri olduğu tespit edilince çift, Halep'in Azez ilçesinden haftanın belli günleri tedavi için Kilis'e gidip gelmek zorunda kaldı.
Çift, durumlarının ağırlaşması üzerine 9 yaşındaki oğulları Ahmed Muhammed'in refakatinde Selahaddin-i Eyyubi Yardım Derneğine ait hasta bakımevine yerleştirildi.
İleri tetkik ve tedaviler için Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesine sevk edilen anne Faize el- Salih, bir yıllık tedavi sürecinin ardından rahim kanserini büyük ölçüde atlattı. Baba Muhammed Ali Muhammed de karaciğer kanseri nedeniyle böbrek yetmezliği rahatsızlığının da ortaya çıkması üzerine Kilis Devlet Hastanesinde yoğun bakıma alındı.
Tedavi nedeniyle okula ara vermek zorunda kalan 9 yaşındaki Ahmed Ali, anne ve babasının bir an evvel sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.
"TEK TESELLİMİZ OĞLUMUZ"
Baba Muhammed Ali Muhammed yaptığı açıklamada, oğlu Ahmed'in kendileri için moral kaynağı oldığunu söyledi.
Çocuğunun okula gidememesi nedeniyle üzgün olduğunu dile getiren Muhammed, "Buradaki tek tesellimiz oğlum Ahmed. Kendi bize çok moral veriyor ve psikolojik olarak çok rahatlıyor bizi. Oğlum yanımızda olduğu için okula gidemiyor. Bu durum bizi üzüyor" dedi.
"OĞLUMUN DESTEĞİYLE BU HASTALIĞI YENECEĞİZ"
Faize el-Salih de Suriye'de imkanları kısıtlı olduğu için hasta eşiyle geçici olarak Türkiye'ye yerleştiklerini aktararak, şunları dile getirdi:
"Suriye'ye gidiş ve gelişlerde çok zorlanıyordum. 7 aydır Kilis'te, Salaheddin-i Eyyubi Yardım Derneğinin hasta bakımevinde kalıyorum. Eşim de aynı şekilde karaciğer kanseri. İkimizde Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi görüyoruz. Çocuğumuz 7 aydan beri bize refakat ediyor, yemeklerimizi yedirip, ilaçlarımızı veriyor. Daha önce yalnızdım, Allah'a şükür oğlum yanımda her türlü ihtiyacımızı karşılıyor. Allah'ın izni ve oğlumun desteğiyle bu hastalığı yeneceğiz. Ülkemize ve diğer çocuklarımıza yeniden kavuşacağız inşallah."
Ahmed Ali de anne ve babasına elinden gelen desteği vermeye çalıştığını vurgulayarak, "Anneme ve babama hizmet ediyorum, inşallah iyileşecekler" dedi. Ali, okuluna devam edip doktor olmak istediğini kaydetti.
"HERKESE HİZMET VERİYORUZ"
Kilis Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesi sorumlusu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya, Muhammed Ali Muhammed'in vücudunda karaciğer kanserine bağlı olarak organlarında yetmezlik başladığını kaydetti.
Hastanın böbrek yetmezliğini kısmen de olsa iyileştirerek kendisini normal servise almak için çaba sarf ettiklerini söyleyen Kaya, "Ara ara ihtiyacı olduğu zaman diyalize alıyoruz. Ama hastalığı şu an için geçebilecek bir hastalık değil. Karaciğer kanseri maalesef kötü seyrediyor. Hastamızda hepatit B hastalığı da mevcut. Elimizde olan bütün imkanlarla hizmet vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.
ÇOCUKLAR KÜÇÜK YAŞTA BÜYÜYOR
GAÜN Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesinde görevli Uzman Dr. Nilgün Yıldırım da Faize el-Salih'in bir yıldır Türkiye'de tedavi gördüğünü bildirdi.
Rahim kanserinde büyük bir iyileşme katedildiğini, göğüs kanserinde de tedavilerin sürdüğünü anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Hastalığı üçüncü evredeydi ameliyatı gerçekleştirildi, bir yılda tedavilerini gördü. Şu anda hastalığa dair olumsuz bir bulgu yok. Hastamızın durumu iyiye doğru gidiyor. Hastalığın tekrar etme ihtimali olduğundan dolayı kontrollere çağırıyoruz. Daha önce Suriye’de ameliyat olmuş. Biz şu an göğüs kanserini takip ediyoruz. Kemeoterapi ve damardan aldığı tedavi bitti. Bu tür hastaların durumu çok iyiye de gidebilir, çok kötüye de gidebilir. Suriyeli hastaların çocukları bir yetişkin gibi. Hayat onları erken büyütüyor. Yetişkin insanlar gibi sorumluluk alıyorlar."
KİLİS/AA