Suriyeli göçmenler için uyum politikaları şart

6 yılı geride bırakan iç savaştan kaçan 3 milyon göçmen, hayatlarını Türkiye’de sürdürüyor. Uzmanlar, son dönemde özellikle sosyal medyada artan provokasyon sonrası “Ne yapmalı?” sorusunu yanıtlıyor: İnsani yardımdan hak arayışına geçiş için hızla uyum politikaları oluşturulmalı.

HİLAL ÖZTÜRK / KENAN BUTAKIN / HABER MERKEZİ

Suriye iç savaşı 6 yılda, 7.6 milyon insanın evini, 4 milyon insanın ise ülkesini terk etmelerine neden oldu. Bu süreçte Türkiye, 3 milyon göçmene kapılarını açtı.Ancak son günlerde sosyal medyada ırkçılığa varan ve göçmenleri hedef alan paylaşımlar kampanya haline dönüştü. Peki bu tepkilerin toplumsal bir krize dönüşmemesi için yapılması ne gerekiyor? Uzmanlar bu soruyu uyum ve entegrasyon üzerinden yanıtlıyor.

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan: “Bu tartışmalar sürpriz değil. 6 yılda çok az sorun yaşadık. Bu çok kıymetli bir şey. Ama bunun sürdürülebilir olması için artık devletin belli bir strateji ortaya koyması gerek. Biz, bu olayı çok küşümsedik ve onların geri döneceğini düşündük. Yeni yeni entegrasyon sorununu konuşuyoruz. Uyum sorunu tabiki var. Daha gerçekçi bir zemin üzerinde eğitimden, çalışma alanına, barınmadan birçok noktanın değerlendirilmesi gerekiyor. “

Ramazan Bayramı’nı ülkelerinde geçiren Suriyelilerden yaklaşık 27 bini Esselame Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye döndü.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman: “Bugüne kadar koşulsuz misafirperverlik denilen bir kavramla yaklaşıldı. Koşulsuz misafirlikperverlik konusu sürdürülebilir görünmüyor. Suriyeli mülteciler hak talebindeler. Türkiye de onlarla ilgili düzenlemeleri yapmak durumunda. Yönetim anlamında başta eğitim, iş gücü, kadın hakları, psikolojik travmalar ve Türkiye’nin farklı noktalarına dağılımları gibi 5 ana noktada çalışılması gerekiyor. Suriyeliler açısından misafirlikten vatandaşlığa ve insani yardımdan hak arayışına bir geçiş var. Bunlar olmazsa gerilim sürebilir.”

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım: “Bize sığınan ve yüzde 75’i kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan mülteciler için eğitim alanında entegrasyon süreci başlatılabilir. Bunlar meslek edindirme, dil ve uyum kursları şeklinde olabilir.

4 MADDEDE NEFRETİ KÖRÜKLEYEN İDDİALAR

 

Sosyal medyada dolaşıma sokulan bilgi ve fotoğrafları doğrulamak amacıyla kurulan teyit.org sitesi, Suriyeliler hakkında paylaşılan iddialar hakkında çalışma yaptı:

Yalan

Whatsapp gruplarında dolaşan mesaja göre Suriyeliler, AK Kart adlı kartla İstanbul’daki bir mağazada yüzde 50 indirimle alışveriş yapıyor.

Doğru 

Mağazada söz konusu kart bulunmuyor. Suriyeliler AFAD ve Kızılay’ın verdiği 100 TL’lik gıda yardımı kartlarını kullanıyor.

Yalan

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Suriyelilere maaş dağıttığı, kuyrukta bekleyen insanların bulunduğu bir fotoğrafla servis edildi.

Doğru

Ancak o karede belediye Sosyal Kart Bürosu aracılığıyla maaş değil, ihtiyaç sahibi ailelere gıda, temizlik ve kırtasiye yardımı yapıyordu.

Yalan

Suriyeli göçmenlerin sağlık hizmetleri kapsamında tüp bebek tedavi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödendiği iddia edildi.

Doğru

SGK, Suriyeli göçmenlerin hiçbir sağlık giderini ödemiyor. Bu konuyla ilgilenen AFAD ise tüp bebek, protez gibi sağlık hizmetlerini karşılamıyor.

Yalan

Suriyeliler istedikleri üniversiteye herhangi bir sınava girmeden yerleşebiliyor.

Doğru

Suriyeliler de diğer yabancılar gibi yatay geçiş ya da okulun sınavıyla üniversiteye girebiliyor.

SOSYAL MEDYA MESAJLARIYLA İNFİAL YARATMAK İSTİYORLAR

Sosyal medyada, geçen hafta Ankara’da yaşanan bir olayın çarpıtılarak Suriyelilere yönelik ırkçı bir kampanyaya dönüştürülmesi çabalarının ardından İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Yaşanan gerginliklerin çarpıtılarak, abartılarak infial yaratacak bir dille aktarıldığı ifade edilen açıklamada Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 arasında yıllık ortalama yüzde 1,32’si olduğu belirtilerek “Bu olayların önemli bir kısmı kendi aralarındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanan olaylardır” denildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da sosyal medyadan vatandaşları sığınmacılara karşı sokağa çıkmaya çağıran paylaşımlarla ilgili “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı. 15 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Öte yandan Gaziantep’te Suriyeli ve Türk iki aile arasında çıkan kavgada, 3 Türk vatandaşı yaralandı. Kavga sonrası mahalleli tepki gösterirken, göçmen aile tahliye edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Suriyeli bebek kendisini kurtaran askere böyle gülümsedi
Suriyelilerin uyumu için Almanya modeli masada
Hatay'da 138 kaçak göçmen yakalandı

Güncel Haberleri