Suriye'deki salgın hastalıklar, göçmenlerle Orta Doğu ve Avrupa'ya yayılabilir

Uzmanlar, Suriye'de savaş şartları nedeniyle ortaya çıkan salgın hastalıkların, göçmenlerle birlikte komşu ülkelere ve Avrupa'ya da taşınabileceği uyarısında bulundu. "Bir salgını bombalarla bitiremezsiniz" diyen uzmanlar, barış ortamı sağlanmazsa büyük bir toplumsal sağlık felaketinin yaşanacağını söyledi.

Suriye'de dört buçuk yıldır devam eden iç savaş, ülkeyi bir toplumsal sağlık felaketinin içine sürükledi. Hekim, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliğinden dolayı ülkede tifo, hepatit, kolera ve ateşli ishal gibi birçok hastalık salgın haline gelmiş durumda.

Savaş nedeniyle yaralanan, içlerinde sivillerin de bulunduğu birçok kişi yaraları tedavi edilemediği için hayatını kaybediyor. Ülkedeki hastanelerin yüzde 60'ı kapalı ya da kısmen çalışıyor. Birleşmiş Milletler, ülkede milyonlarca insanın acil sağlık yardımına ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor.


Suriye'de sıkıntısı en çok çekilen şeylerden biri de temiz su.

 Orta Doğu ve Avrupa tehdit altında

İngiltere'deki Kamu Sağlığı Fakültesi'nden John Ashton'a göre, Suriye'deki salgın hastalıklar Orta Doğu ve Avrupa'yı da tehdit ediyor. Ashton, Suriye'den Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine muazzam miktarda insanın göç etmesinin, bir "salgın fırtınası" için gerekli koşulları oluşturduğunu söylüyor.

Independent gazetesine bir mülakat veren Ashton, "Suriye'deki uzun süreli savaşın insani ve toplumsal maliyeti her geçen saat daha da yükseliyor. Ufukta Suriye'deki acı ve sefaletin sonu görünmüyor. Kısacası bir toplumsal sağlık felaketine doğru yaklaşıyoruz. Avrupa ve Batı'da da bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riski artıyor. Bir salgını bombalar değil, barış ve çatışmasızlık durdurabilir" diye konuştu.


Kendi ülkesinde mülteci durumuna düşmüş bir anne, çocuklarına yemek yapıyor.

"Bu felaketten de öte bir şey"

Birleşmiş Milletler'e bağlı Yakın Doğu'da Filistinli Mülteciler İçin Çalışma Ajansı'nda (UNRWA) görev yapan Chris Gunnes ise durumun Ashton'ın tarif ettiğinden de kötü olduğunu savundu. IŞİD tarafından ele geçirilmeden önce Yermuk mülteci kampında çalışan Gunnes, "Şu anda bizi korkutan şey, sadece buz dağının görünen kısmı. Evinizi kaybettiyseniz, tfioya yakalandıysanız ve çocuklarınız öldürüldüyse bu felaketten öte bir şeydir" ifadesini kullandı.

Gunnes ayrıca UNRWA'nın BM üyesi ülkeler tarafından yeterince destek sağlanmadığı için ciddi bir mali kriz içerisinde olduğunu belirtti.


Suriye'de 2 milyondan fazla çocuk yardıma muhtaç durumda. (Fotoğraflar: AP)

"Avrupa bu sorunla başa çıkabilir"

Londra Üniversitesi'nden emekli profesör John Oxford ise Avrupa'da sağlık hizmetleri ve hastalıklara karşı alınan önlemlerin yüksek standartlarda olduğunu, bu yüzden salgınların büyük bir tehdit oluşturmayacağını savundu. Oxford, solunum yoluyla bulaşan hastalıkların tehlikeli olabileceğini söylese de, başa çıkılamayacak bir sorunun yaşanacağını düşünmediğini ifade etti.

Öte yandan Avrupa ülkelerinden çok daha fazla sığınmacı Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ı ise salgın hastalıklar konusunda büyük tehlike bekliyor olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Diyarbakır'da askeri araca bombalı saldırı: Yaralılar var

Dünya Haberleri