Suriye toplantısında ABD ve Rusya "ateşkes" için uzlaştı

Suriye'de çatışmaların durması ve insani yardım başlatılması konusunda umut doğdu. Aralarında, ABD, Rusya ve Türkiye'nin bulunduğu 17 ülke, bir hafta içinde ateşkes sağlanması ve insani yardım seferberliği başlatılması konusunda uzlaştı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Almanya’da yapılan Suriye toplantısında bir hafta içinde ateşkese gidilmesi konusunda uzlaşıldığını bildirdi. 

İlk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten Kerry, "İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için" dedi.

Somut adımlar atılması gerek

Suriye’de savaşın beş yıldır süregelmekte olduğunu anımsatan Kerry, "Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hali. Önümüzdeki bir kaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek" diye konuştu. Kerry, Münih’teki görüşmelerin verimli geçmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

IŞİD VE El Nusra dahil değil

Kerry, bu anlaşmaya IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerinin dahil olmadığını belirtti.

Varılan anlaşma uyarınca insani krizin derinleştiği Suriye'ye cumartesi gününden itibaren yardımlar gönderilmeye başlanacak. Ardından bir hafta içinde Esad rejimi ve muhalifler arasında geçici ateşkes sağlanacak.

Müzakereler yeniden

Bu ateşkesin ardından tarafların Cenevre'deki barış müzakerelerine yeniden başlaması öngörülüyor. 

Steinmeier'den açıklama

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu 17 ülkenin iç savaşın devam ettiği Suriye'de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması kararı aldığını söyledi.

Askeri çözümle olmaz

Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleşen "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Steinmeier, Suriye'nin geleceğinin askeri çözümle inşa edilemeyeceğinin, son bir haftada meydana gelen gelişmelerle görüldüğünü dile getirdi.

Steinmeier, Suriye'deki şiddetin engellenmesi için bir çözüm bulunamazsa bu ülkenin terör ve iç savaştan dolayı perişan olacağını belirtti.

Bir hafta içinde ateşkes

"Bugün daha önce söylediğimiz gibi şiddetin belirgin bir şekilde azaltılmasına derhal başlanması konusunda anlaştık" ifadesini kullanan Steinmeier, aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu 17 ülkenin iç savaşın devam ettiği Suriye'de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması kararı aldığını da sözlerine ekledi.

"BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini de "Aralık ayında BM Güvenlik Konseyinde alınan kararın tam olarak uygulanması noktasında karar aldık" dedi.

Mogherini, önemli olanın görüşmelerde alınan kararların uygulanması olduğunu belirterek, ''Görüşmelerde ortak bir karar alınmış olması olumlu bir gelişme'' dedi.

"Burada konuşulanlar hayata geçirilmeli"

Öte yandan, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Salim el-Muslet AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine destek veren ülkelerin gösterdiği çabalardan dolayı memnun olduklarını kaydederek, "Biz Suriye'de Suriye halkı için bir eylem bekliyoruz. Burada konuşulanlar hayata geçirilmeli" diye konuştu.

18 Aralık'ta kabul edilmişti

BM Güvenlik Konseyi, 18 Aralık'ta, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ateşkes açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Rusya öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, kuşatma altındaki noktalara insani yardımların bu hafta ulaştırılması ile ülke genelinde çatışmaların bir hafta içinde durdurulması kararı alındığını bildirdi.

İnsani yardım başlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Almanya’nın Münih şehrinde dün ve bugün gerçekleşen “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 ülke ile Arap Ligi, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’de kuşatma altındaki yerlere bu hafta insani yardımların ulaştırılması ve bir hafta içinde de ülke genelinde çatışmaların durdurulması kararı alındığı belirtildi.

Silahların ayrım gözetmeden susması...

Grubun, BM Güvenlik Konseyi’nin 18 Aralık 2015 tarihindeki 2254 sayılı karar tasarısının tam anlamıyla bir an önce uygulanması için oy birliğiyle taahhütte bulunduğu hatırlatılarak, Cenevre Bildirisi’nde belirtildiği üzere Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlaması, silahların ayrım gözetmeden kullanılmasının sona erdirilmesi, ülke genelinde ateşkes ilan edilmesi, kuşatma altındaki alanlara yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve keyfi olarak tutuklananların serbest bırakılması ile terörizmle mücadele edilmesi gibi sözleri yerine getirmeye kararlılığını teyit ettikleri kaydedildi.

Havadan ve karadan insani yardım ulaştırılacak

Ülke içinde ihtiyaç sahiplerine insani yardımların ivedi bir şekilde ulaştırılmasını hızlandırmak için bu hafta Deyru’z Zor’a havadan ve eş zamanlı olarak Foah, Kafraya, Madaya, Muadimiyeh ve Kafr Batna kentlerine de karadan insani yardımların dağıtımının başlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Bu en acil alanlara insani yardımların ulaştırılması ülke genelinde tam, sürdürülebilir ve engelsiz erişimin sağlanmasında ilk adım olacaktır” ifadesi kullanıldı.

İnsani yardım görev gücü

“Uluslararası Suriye Destek Grubu” üyelerinin Suriye içinde yardıma muhtaç insanlara insani yardımların acilen ve kesintisiz olarak ulaştırılmasını sağlamak için sahadaki tüm taraflar üzerindeki nüfusunu kullanacağı belirtilen açıklamada, BM’nin, grubun bugün ve gelecek hafta yeniden toplanacak "insani yardım görev gücüne" bir plan sunacağı kaydedildi. Bu görev gücünün, grubun eş başkanları, ilgili BM birimleri ve taraflar üzerinde nüfuzu olan grup üyelerinden oluşacağı bilgisi verildi.

Yardıma muhtaç herkesin yararlanması için...

Açıklamada, “Uluslararası Suriye Destek Grubu”nun insani yardımlardan sadece belirli grupların fayda sağlamasından ziyade yardıma muhtaç herkesin yararlanmasına dikkat edeceği belirtilerek, grubun, BM’den planın uygulanma sürecine ilişkin haftalık rapor isteyeceği, dolayısıyla yardımların kesintisiz dağıtılmasını engelleyen her türlü sorunun çözülmesinin hedefleneceği ifade edildi.

Sadece insani yardım amaçlı...

“Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ve üyeleri yardım konvoylarının sadece insani amaçlı kullanıldığından emin olacak” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, Suriye hükümeti, muhalifler ve yerel halkla temas halinde bulunacak olan uluslararası yardım organizasyonlarının yardımların engellenmeden ve eksiksiz olarak dağıtımında merkezi bir rol oynayacağı aktarıldı.

Ülke genelinde çatışmaların durdurulması

ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Uluslararası Suriye Destek Grubu” üyelerinin ülke genelinde çatışmaların acilen sona erdirilmesi gerektiğinde mutabık kaldığı bilgisi paylaşılarak, Suriye’de askeri eylemlerde bulunan tüm tarafların bu çağrıya uyması gerektiği kaydedildi.

DAEŞ, Nusra Cephesi veya BM Güvenlik Konseyi’nin terör örgütleri listesinde yer alan diğer gruplarla mücadelenin süreci vurgulanan  açıklamada, ülke çapında silahların susmasını sağlayacak şiddetin acilen azaltılması için üye ülkelerin nüfuzlarını kullanma taahhüdünde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, çatışmaların durması için söz konusu destek grubunun, BM himayesinde ve Rusya ile ABD eş başkanlığında "ateşkes görev gücü" kurduğu ifade edilerek, “Suriye’de gerekli istişarelerin sonrasında hükümetin ve muhaliflerin onaylamalarının ardından ateşkes bir hafta içinde start alacak. Bu hafta içerisinde grubun bu görev gücü ateşkes için metotlar geliştirecek” ifadesi kullanıldı.

Görev gücünün ayrıca DAEŞ, Nusra Cephesi ve BM’nin terör listesindeki diğer terör örgütlerinin kontrolünde olan alanların belirlenmesinde, tansiyonu düşürmek için taraflar arasında etkili iletişim sağlanmasında, çatışmaların durdurulmasına aykırı hareket etme suçlamalarını giderme gibi konularda da sorumlu olacağı kaydedildi.

Açıklamada grubun, sığınmacıların ve ülke içinde yerlerinden edilen halkın dramından endişe duyduğu belirtilerek, sığınmacıları barındıran ülkelerin çıkarı göz önünde bulundurularak uluslararası insan hakları normlarına uygun şekilde onların güvenli şekilde dönmelerini sağlamak için  koşulların oluşturulmasına dikkat çekildi.

Siyasi geçiş süreç

Grup üyelerinin Suriye’nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini bir kez daha dile getirdikleri aktırılan açıklamada, siyasi çözüm için müzakerelerde hızlı sonuçlar alınmasını kolaylaştırmak için üye ülkelerin, BM gözetiminde 6 ay içinde geçiş sürecinin oluşturulması, yeni anayasa taslağının hazırlanması, yeni anayasaya uygun olarak 18 ay içinde özgür ve adil seçimlerin yapılması için tüm yolları deneme taahhütte bulunduğu bildirildi. 

 MÜNİH/AJANSLAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Kerry ile görüştü
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya vurdukça Suriye'de ateşkes olmaz
Rusya ateşkes dinlemiyor: Hava saldırısında 16 sivil öldü

Dünya Haberleri