Suriye Milli Ordusu, bölgede savaşın savaşının başladığı 2011 yılından beri Özgür Suriye Ordusu çatısı altında savaşan farklı silahlı grupların bir araya gelerek oluşturduğu bir gruptur. Ekip, 4 Ekim tarihi itibarıyla Akçakale’de oluşturuldu. İşte Suriye Millî Ordusu (SMO) ile ilgili bilgiler…
3 BİN SAVAŞÇI KARA OPERASYONUNA KATILDI
Türkiye tarafından Suriye'nin kuzey doğusunda, Fırat'ın doğusunda Resulayn’a başlattığı ‘Barış Pınarı Harekâtı’ kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri'yle (TSK) beraber yeni kurulan ve Suriyeli muhaliflerin kurduğu ‘Milli Ordu’ da savaşıyor. Milli Ordu'dan hemen hemen 3 bin savaşçı, Çarşamba gecesi başlayan kara operasyonuna Perşembe gündüz saatlerinde muharip güç olarak dâhil oldu.
SURİYE MİLLÎ ORDUSU NEDİR?
Suriye Milli Ordusu ve Ulusal Kurtuluş Cephesi ismindeki iki grubun bir araya gelerek Suriye Geçici Hükûmeti'ne bağlanmasıyla oluşan yeni ‘Milli Ordu,’ TSK’nin ‘Barış Pınarı Harekâtı’nda yer alması için tek bir komuta altında toplamak istediği, Afrin, İdlib, Fırat Kalkanı bölgesinden gelen muhalif birliklerden oluşuyor.
ÖSO altındaki silahlı gruplar, daha evvel Cerablus-Çobanbey-El Bab üçgenini kapsayan Fırat Kalkanı Operasyonu ve Afrin operasyonu öncesinde de, TSK ile beraber hareket edebilecek, tek merkezden komuta edilecek düzenli bir ordu durumuna getirilmiş; yeni isimler altında buluştuğu geldiklerini açıklamıştı.
Hedef, farklı gruplar arasındaki ayrışmayı, olası çatışmalara engel olmak ve daha profesyonel bir orduya geçiş yapabilmekti. Bu kapsamda TSK'nin emir ve komutası altında çalışmaları kolaylaşacaktı.
DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN
Aralık 2017 yılında bu hedef doğrultusunda kurulan ve Afrin operasyonunda önemli bir görev üstlenen SMO’nun komutanları, 4 Ekim günü, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde İdlib'deki grupların komutanlarıyla buluştu.
Buradaki silahlı gruplar bir araya gelerek bu defa ‘Milli Ordu’ (Ceyşül Vatani) ismini aldı.
SMO’nun başında, Suriye savaşının ilk senelerinde daha bütünlüklü bir yapısı olan ÖSO’nun da komutanı olan Selim İdris var.
MİLLÎ ORDUDA KAÇ SAVAŞÇI VAR?
Fırat Kalkanı ve Afrin bölgesinde operasyonların ardından ‘polis gücü’ olarak görev yapmayı sürdüren 3 kolordu yer alıyor. Bu kolordularda toplamda 40 bin savaşçı bulunuyor. İdlib bölgesinde bulunan 4 kolordu da hemen hemen 70 bin kişiden oluşuyor. Birleşerek SMO’yu kuran gruplar, Fırat Kalkanı ve Afrin bölgesindeki kolorduların bütünü ve İdlib'dekilerin bazılarından oluşuyor. Yani ortalama sayı, en fazla 110 bin civarı.
Toplam sayıyla alakalı resmî bir bilgi veya açıklama bulunmazken, TRT de sayıyı 60 bin paylaştı.
Fakat BBC Türkçe'de yer alan bilgilere göre; SMO komutanlarından biri, 4 Ekim'deki toplantıya dâhil olmayan İdlib'deki grupların da SMO çatısı altında buluşmasa da operasyonun çapı genişlemesi durumunda Batı'dan destek vereceklerini kaydediyor.