Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında 2015 yılına dair değerlendirmelerde bulunan Moller, Suriye'deki krize son vermeyi hedefleyen görüşmelerin ocak ayının sonuna doğru Cenevre'de yeniden başlayacağını kaydetti.
AA muhabirinin "Görüşmelere Cenevre-3 diyebilir miyiz, kimler katılacak?" sorusu üzerine de Moller, "Bilmiyorum, daha fazla açıklamada bulunamayacağım" yanıtını verdi.
Suriye'de Mart 2011'deki halk hareketlerine rejimin şiddet kullanarak yanıt vermesi üzerine başlayan iç savaşta şimdiye kadar yaklaşık 250 binden fazla Suriyeli hayatını kaybederken, 4 milyondan fazla kişi de komşu ülkelerde sığınmacı konumuna düştü.
İlk Cenevre bildirisi uygulanamamıştı
Suriye'de beşinci yılına giren iç savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış, ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti. İlk girişimin ardından 22 Ocak 2014 tarihinde düzenlenen Cenevre- 2 Konferansı'ndan da istenilen sonuç elde edilememişti.
Suriye'de çözüme yönelik bu yılın sonlarına doğru diplomatik çabalar hız kazanırken, 14 Kasım'daki Viyana görüşmelerinde, Suriyelilerin önderliğinde, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması, 18 ay içinde seçim yapılması ve BM denetiminde kimin terörist, kimin muhalif olduğunun belirlenmesi konularında uzlaşmaya varılmıştı.
New York toplantısı umut oldu
Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 18 Aralık'ta New York'taki toplantısında mutabık kalınan konular da aynı gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) onaylanarak karara dönüşmüş, Suriye'de ocak ayı başında ülke genelinde ateşkes uygulanması ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında mutabık kalınan zeminde siyasi geçiş sürecinin başlatılması çağrıları, BMGK'nın 15 üyesi tarafından karara bağlanmıştı.
CENEVRE/AA