Süperfetasyon gebelik nedir? Tıp literatüründe en nadir görülen olay

Bugüne kadar iki elin parmağını geçmeyecek sayıda gerçekleşen hamileyken hamile kalma durumana 'süperfetasyon' deniyor. Bu tıbbi olayda iki hafta ve bir ay arasındaki gebeliklerde yeniden hamile kalmak mümkün olabiliyor. İşte, süperfetasyon hakkında bilgiler...

İnsanlarda oldukça nadir görülen süperfetasyon gebelik, son 100 yıldır sadece 6 kez gerçekleşti. Jinekoloji Profesörü Simon Fishel, "Bunun olmaması gerekir ama oluyor. İlk vaka 1865 yılında meydana gelmişti. Ondan bu yana ara sıra bu tür vakalara rastlandı" dedi. Kadınların anatomik yapısı, hamileyken başka yumurtalama yapmalarını önlüyor. Fakat ender de olsa hamileyken hamile kalma vakaları yaşanıyor.

SÜPERFETASYON NE DEMEK?

Üst üste gebelik durumu olarak tanımlanan 'süperfetasyon', hamileyken hamile kalma durumunun biyolojik açıklamasıdır.

Normal şartlarda hamilelik devam ederken yeni bir hamilelik meydana gelmez. Bunun nedeni hamilelik esnasında yumurtalıkların rahimde yumurta bırakmayı sonlandırmasıdır. Diğer yandan süperfetasyon gerçekleştiğinde yumurtalıklar, döllenebilecek halde başka bir yumurtayı üretir ve salıverir. Böylelikle hamileyken tekrar hamile kalınmasına zemin hazırlanmış olur.

SÜPERFETASYON NASIL OLUR?

Bu durum bir kaza olarak adlandırılabilir. Normalde, bir kadın hamile kaldığında yumurtaların bırakılması kesilir ve gebeliğin hormonsal ve fiziksel değişiklikleri başka bir gebeliği önlemek için çalışır. Fakat sistemde yaşanan bir aksaklık, hamile bir kadının yeniden hamile kalmasını mümkün hale getirir.

Hamile kalan bu kadınların iki gebeliği de farklı cinsel ilişkiden döllenme yoluyla olur. Bebekler farklı ağırlıklarda, boylarda ve hatta farklı kan gruplarına sahip olabilir. Süperfetasyonun en büyük risklerinden biri, ikinci bebeğin ne zaman ana rahmine düştüğüne bakılmaksızın, ilk gebe kalınan bebekle birlikte doğacak olması.

SÜPERFETASYON GEBELİĞİN NEDENLERİ

İkiz bebeğe gebe kalma durumundan farklı olarak, süperfetasyon, bir kadının mevcut gebelikten daha genç bir ek cenine hamile kalmasına yol açar.

Süperfetasyonun neden meydana geldiği ve olasılığını artırabilecek herhangi bir risk faktörü olup olmadığı henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak, süperfetasyon raporları, doğurganlık tedavisi gören kadınlarda bu duruma daha sık rastladığını gösteriyor.

Hamileyken hamile kalma olayı yalnızca insanlarda değil, hayvanlarda da görülebilir. Kayıtlara geçen fare, kanguru, kedigiller, tavşan ve koyun süperfetasyon vakaları var. Ayrıca bu olağanüstü kabiliyeti gösteren balıkların olduğu da biliniyor.

TARİHTEKİ SÜPERFETASYON ÖRNEKLERİ

2020 yılında İngiltere'de 39 yaşında bir kadın farklı zamanlarda hamile kaldığı iki bebeği aynı anda dünyaya getirdi.

Bir yıldan uzun süredir çocuk sahibi olmaya çalışan Rebecca Roberts ve 43 yaşındaki Rhys Weaver ilk bebekle yedi haftalıkken yapılan ultrason görüntülemesinde tanıştı. Bebeğe Noah adı verildi.

Roberts hamileliğinin 10. haftasında ikinci kez ultrasona girdi. Her şey yolunda görünüyordu.

Hamileliğin üçüncü ayında Noah'nın yanında bir anda bir 'kardeş' belirdi. 12. haftada yapılan ultrason görüntülemesinde Noah'nın yanında Rosalie de vardı.

Roberts'ın durumunda ilk yumurta döllendikten sonra bir şekilde yeniden yumurtaladı. Başka bir yumurta daha döllendi ve embriyo oluştu. Farklı zamanlarda iki embriyo da rahme yerleşti.

Roberts ve Weaver çifti ilk şoku atlattıktan sonra mucize olarak gördüğü bebekleri sağlıkla kucaklarına almayı bekledi. Çünkü 'süperfetasyon' durumunda iki embriyonun da sağlıklı gelişerek dünyaya gelmesi zor.

Çift özellikle sürpriz kardeş Rosalie'nin yeterince gelişememesinden korktu. Ancak doktorların iki bebeğin de devamlı olarak geliştiğini söylemesiyle çift rahat bir nefes aldı.

Yalnızca 1 kilo 100 gram doğan Rosalie hastanede geçen 95 günün ardından ailesine kavuşabildi. 2 kilonun yalnızca biraz üstünde doğan Noah ise üç hafta yoğun bakımda kaldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Fizyoloji nedir, neyi inceler? İşte TDK'ya göre fizyolojinin anlamı
Meme kanseri nedir, nasıl anlaşılır? İşte belirtileri ve alınması gereken önlemler...
Stabil ne demek? Hastanın durumu stabil ne anlama geliyor?

Karar Nedir Haberleri