Sudan ve BAE, İran ile diplomatik ilişkilerini koparıyor

Suudi Arabistan ile İran arasındaki idam gerilimi Körfez ülkelerine sıçradı. Bahreyn'in ardından Sudan, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme, Birleşik Arap Emirlikleri ise Tahran yönetimi ile diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı aldı. Rusya ise gerilimi düşürmek için arabulucuk teklifinde bulundu.

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el-Nimr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından İran'la tırmanan gerilim Körfez ülkelerine sıçradı. Bahyreyn'in ardından Sudan, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.

Sudan Devlet Bakanı General Taha Osman el-Hüseyin, Suudi Arabistan 2'nci Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile telefonda görüşerek, ülkesinin İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve Sudan'ın Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını belirtti.

Ülkesinin terörle mücadelede Suudi Arabistan'ın yanında yer aldığını aktaran Hüseyin'in, "Sudan, İran'ın bölgede mezhepçilik üzerinden yaptığı müdahalelerin yanı sıra Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed'deki konsolosluğuna yönelik saldırıları engelleme konusunda yetkililerin ihmalkar davranmalarını kınıyor" ifadelerine yer verildi.

Sudan büyüklelçisini geri çağırdı

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Sudan, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.

BAE ilişkileri donduruyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre ise BAE, Tahran yönetimi ile diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Suudi Arabistan İran ile ticari ilişkileri de askıya aldı
Rusya'dan İran ve Suudi Arabistan: Arabulucu oluruz
Bahreyn de İran ile diplomatik ilişkilerini kesti

Dünya Haberleri