[Karar]
Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü'ne (CIA) yakınlığıyla bilinen özel istihbarat kurumu Stratfor, yıllık öngörü raporunu yayımladı. Dünya çapında cereyan eden olaylarla ilgili tahminlerin yer aldığı raporda Türkiye'ye de geniş yer verildi.
Raporun "Bütün Gözler Türkiye'nin Üzerinde" başlıklı bölümünde, Türkiye'nin Kuzey Suriye'de IŞİD'i Fırat Nehri'nin batısından çıkararak burada bir güvenli bölge oluşturmak, böylece bölgede PYD'nin hakim olması tehlikesinin de önüne geçmek için için büyük bir hava operasyonu hazırlığında olduğu öne sürüldü. ABD'nin böyle bir operasyona destek vereceği öngörülen raporda, Fırat'ın doğusunda ise Kürt güçlerini desteklemeye devam edeceği belirtildi.
Türkiye'nin acil durum planı
Türkiye'nin Suriye'de Sünni Arap ve Türkmen güçlere destek vermeye devam edeceği, buna karşın bölgeye kara gücü göndermesi gerektiği takdirde uygulamaya koyacağı bir "acil durum planı" olduğu ileri sürüldü.
Stratfor'un raporunda, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinden sonra iki ülke arasında gerilen ilişkilere de değinildi. Rusya'nın Esad rejimine destek vermekten vazgeçmeyeceği ve bunun Türkiye'nin planlarının önündeki "en çetrefilli engel" olduğu, buna karşın Rusya'nın Türkiye ile olan gerilimi çok fazla artırmayı göze alamayacağı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:
"Rusya, Suriye'deki askeri varlığını artırarak Türkiye'nin askeri planlarını baltalamayı deneycek. Bu, başlıca Rusya'nın Kuzey Suriye'deki hava gücü kullanımını artırması anlamına geliyor. Savaş sahasında çatışmaları bitirmek için müzakerelerin yapılması muhtemel, fakat bu çatışmaların ortaya çıkması potansiyelini ortadan kaldırmaz. Rusya-Türkiye ilişkileri görünür olarak bozulurken, Moskova Ankara'tı fazla zorlamak istemeyecektir. Türkiye'nin NATO müttefikleriyle dava arkadaşlığı arttıkça, Rusya eski Sovyet bölgelerinde daha fazla tehdide açık hale gelecektir."
Rusların en son istediği şey
Raporda ayrıca Türkiye'nin Rusya ile Suriye arasındaki deniz yollarını kontrol etmesinin de Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini tehlikeye düşürebileceğine şu ifadelerle dikkat çekildi:
"Rusya'nın en son istediği şey Karadeniz ve Akdeniz'in kapılarını elinde bulunduran Türkiye ile karşı karşıya gelmek, ama bu aynı zamanda kaçınamayacağı bir şey. Rusya, Suriye'deki savaş sahasına müdahalesini artırarak bu müdahalenin amacından sapması riskini de artırıyor."
Irak'ta Türkiye-İran mücadelesi
Raporda, Türkiye'nin, Esad rejiminin bir diğer müttefiki olan İran'la da bir güç mücadelesine gireceği belirtildi. Türkiye'nin, enerji ve ekonomi alanlarında Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimiyle ekonomi ve enerji alanlarındaki ilişkilerinin güçlendiğine dikkat çekilen raporda, buna karşın Bağdat yönetimiyle ilişkilerin zayıfladığına dikkat çekildi. İran'ın ise bu durum karşısında Kuzey Irak'ta Barzani dışındaki yapılanmaları destekleyerek Kürt gruplar arasındaki ayrılıklardan faydalanmaya çalışacağı belirtildi.
Stratfor, Türkiye'nin Irak'ta sınırlı bir askeri güç barındırarak bu bölgedeki varlığını sağlamlaştırmak istediğini savundu.
Öte yandan Türkiye ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkiler şu anda iyi olsa da, Türkiye'nin PKK ile mücadelesinin eninde sonunda iki taraf arasındaki çelişkilerin ortaya çıkaracağına dikkat çekildi.