Stephan Hawking evrendeki en gizemli varlığı açıkladı: ‘Kadınlar’

Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalanan ve motor nöron hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamını sürdüren ünlü fizikçi ve kozmolog Hawking'den ilginç bir itiraf geldi.

Evrendeki kara deliklerle ilgili teorileriyle kozmoloji alanında birçok bilinmeyenin kapısını aralayan ünlü İngiliz bilim insanı Stephan Hawking sosyal paylaşım sitesi Reddit'in online etkinliğine katıldı. Sitenin kullanıcılarına ünlülere soru sorma imkânı tanıyan "Ask Me Anything" isimli online oturumunda Hawking kendisine yöneltilen bir soruya belki de hayatının itirafıyla cevap verdi.

Cambridge Üniversitesi'nde uygulamalı matematik ve teorik fizik bölümünün de başkanı olan Hawking, 'Hayatta ilginç bulduğunuz en büyük gizem nedir' sorusuna "Fizikte doktora yaptım. Evrenle ilgili bazı sırlara ışık tutacak teoriler ürettim. İnsanoğlu gelecekte de evrenin sırlarını çözmeye devam edecektir. Ancak tüm bunlara rağmen benim için en büyük gizem hâlâ kadınlar. Sanırım evreni çözebiliriz ama kadınları asla" yanıtını verdi. Hawking 30 yıl evli kaldığı Jane Wilde'dan 1995'te boşanmış aynı yıl evlendiği bakıcısı Elaine Mason'dan da 2006'da ayrılmıştı.

Gerçek risk rekabetçi yapay zeka

Hawking oturum sırasında yapay zekâ ile ilgili sorulara da ilginç yanıtlar verdi. Hawking, yapay zekânın insanı kasıtlı olarak yok etmeye çalışmaktan çok, onu göz ardı edebileceğini ve bu nedenle risk oluşturacağını belirtti. Hawking, "Gerçek risk yapay zekânın kötü niyetli olması değil, rekabetçi olması. Yapay zekâ kendi amaçlarını gerçekleştirmekte insanla çelişkiye düşerse ve bu bizler için iyi olmayacaktır" diye konuştu.

Amyotrofik lateral skleroz hastalığı nedir?

Aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.

Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerinkaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma "bulber" alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görülür. Görülme sıklığı (prevalansı) 100.000 de 1-1,5 civarındadır. Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekmektedir.

ALS hastalarının ortalama üç ila beş yıl yaşayabildikleri belirlenmişse de, daha uzun süre yaşayan kişiler de vardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hawking: Evreni çözdüm, Trump'ın popülaritesini çözemedim
Stephan Hawking: “Evrenin sırrını çözmeden ölemem”

Hayat Haberleri