Kurumdan yapılan açıklamada, “ Türkiye'deki olayların etkilerini önümüzdeki günlerde değerlendireceğiz. Türkiye’deki iç siyasi durumun orta-uzun vadeli etkileri yabancı yatrımcıların tepkileri ve makro ekonomik etkileri değerlendirilecek” denildi.
S&P'den yapılan açıklamada, orta ve uzun vadede siyasi gelişmeler, yabancı yatırımcıların tepkileri ve potansiyel makroekonomik etkilerin değerlendirileceği belirtildi.
Değerlendirmede, bankacılık sektöründe ve genel olarak finans saktörünün durumu ve transferlerdeki gelişmelerin de dikkate alınacağı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri grubu içinde "kısmi yüksek riske sahip" olduğunun da altı çizildi.
PİYASA ETKİLENMEDİ
Standard & Poors, 2015 yılında Türkiye'nin kredi notunu BB+ olarak belirlemişti. Yatırım yapılamaz olarak tanımlanan bu kredi notu BB'ye düşürülerek görünüm negatif bir hal aldı. Kredi notunun değişim saati dolayısıyla, piyasa durumdan etkilenmedi ancak açıklama sonrasında dolar, Türk Lirası karşısında 3,08'e yükseldi.
Türkiye'yi halen yatırım yapılabilir olarak derecelendirden Moody's'den yapılan açıklamada ise, kredi notunun "düşüş için" incelemeye alındığı vurgulandı.
Fitch'ten ise şu değerlendirmeler yapıldı: "Türk bankalarının kredi profilleri ülke risklerine karşı hassas. Türk bankalarının finansal ölçütlerinde kısa vadede herhangi bir hızlı hareket beklemiyoruz. Bankacılık sektörünün turizm sektörüne kredileri toplam kredilerin yüzde 3'ü gibi küçük bir seviyede."
DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYORDU
S&P Türkiye reel GSYİH'nin 2016'daki büyüme oranını yüzde 3.4 olarak gördüğünü açıklamıştı.
Bütçe açığının ise 2016-2019 yılları ortalamasınn yüzde 2.4 olarak belirlemişti.
Ekonomistler S&P'nin değişiklik yapmasını beklemiyordu.
S&P, 6 Kasım 2015'te Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu ve görünümü teyit etmişti.