Sözleşmeli Öğretmenlik için kimler başvurabilir? ve Sözleşmeli Öğretmenlik atamaları ne zaman? soruları dün yapılan 2023 Eğitim Vizyonu'nun açıklanmasından sonra gündem oldu. Haberimizden Sözleşmeli Öğretmenlik ne demek? öğrenebilirsiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Eğitim Vizyonu tanıtım toplantısında sözleşmeli öğretmenler için önemli açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın açıklamalrı ve sözleşmeli öğretmenlik hakkında merak edilen detaylar...
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK NE DEMEK?
2023 eğitim Vizyon'unda Sözleşme öğretmenlikte sözleşme süresi azaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Eğitim Vizyonu tanıtım toplantısında konuştu. sözleşmeli öğretmenler için önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, sözleşmeli öğretmen süresinin 4 yıla indirildiğini duyurdu. Sözleşmeli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilmiş bir sistemdir.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK MÜLAKAT SONUÇLARI SORGULAMA SAYFASI
akanlığın yayımladığı takvime göre sonuçlar, 15 Ocak 2019 tarihinde açıklanıyor. Kurum 'saat kaçta açıklanacak' sorusuna yanıt vermedi. MEB sayfasına gitmek için yukarıdaki linke tıklayınız
BUNDAN SONRA NELER OLACAK?
Sonuçların açıklanmasından sonra adaylar 16 Ocak-18 Ocak tarihlerinde sınava dair itirazda bulunabilecekler. Sözlü sınava dair itiraz sonuçları, 24 Ocak 2019 tarihinde açıklanacak.
Sözleşmeli öğretmen tercihleri, 28 Ocak 2019 tarihinde başlayacak, 1 Şubat 2019 tarihinde sona erecek. Atamalar ise 7 Şubat 2019 tarihinde gerçekleşecek.
MEB TARAFINDAN SÖZLÜ SINAVA DAİR AÇIKLAMA
Sözleşmeli öğretmenlik için sözlü sınava girmek üzere yaptıkları başvuruları onaylananlardan KPSSP10-KPSSP121 ile KPSSP120 sonucunda her alan için en yüksek puan alandan başlamak üzere alanlar bakımından belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday (Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar dâhil) yerleştirildikleri
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK ŞARTLARI
Sözleşmeli öğretmenlerin alımı için gerekli şartlar, kadrolu öğretmenlerin alımı esasına uygun olarak yapılmaktadır. KPSS sınavından alınan puan sıralamasına göre, Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü okulların ihtiyacına göre alım yapılmaktadır.
Sözleşmeli öğretmenlerin alımı sırasında KPSS sonuçlarının yanında bir başka kriter ise sözlü mülakattan alacağı puan olarak görülmektedir.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER NERELERDE GÖREVLENDİRİLİRLER?
Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin yaptığı gibi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar
Kadrolu öğretmenler hangi yetkilere sahipse, sözleşmeli öğretmenler de aynı yetkilere sahiptirler
Yetkili oldukları dersi anlatıp öğrencilerin öğrenme düzeylerini ölçecek sınavlar yaparlar.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN VE KADROLU ÖĞRETMEN ARASINDAKİ FARKLAR
-Sözleşmeli öğretmenin ek dersinden SSK kesintisi yapılmaktadır. Kadrolularda böyle bir kesinti söz konusu değildir. Haftada 15 saat ek dersi olan göreve yeni başlamış bir kadrolu öğretmen, 15 saat ek dersi olan 25 senelik bir sözleşmeli öğretmenden ek derslerdeki SSK kesintisi sebebi ile toplamda daha fazla maaş almaktadır.
-Sözleşmeli öğretmenler idareci ve ya müfettiş olamazlar. Bu konuda herhangi bir yasal düzenleme ve mevzuat yoktur. Kadroluların bu konuda herhangi bir sıkıntısı yoktur.
-Sözleşmeli öğretmenlerin hizmet puanları yoktur. Bu sebeple 1 yıl ya da 20 yıl çalışmış olmalarının bir önemi yoktur.
-Sözleşmeli öğretmenlerin Eş, çocuk, doğum yardımları yoktur. Fakat tüm bu haklar kadrolulara tanınmaktadır.
-Sözleşmelilere özür durumundan yapılan il dışı yer değiştirmelerde YOLLUK dahi verilmemektedir. Oysa bu hak kadrolulara tanınmaktadır.
-Sözleşmeli öğretmenlik için de aynen kadrolu öğretmenlik gibi bir atanma süreci yaşanır. Yine aynı şekilde KPSS puan üstünlüğüne göre, MEB’in belirlediği kontenjanlara atamalar yapılır. Ancak TBMM Milli Eğitim Komisyonunda geçen ilgili maddeye göre, KPSS puanının yanı sıra sözleşmeli öğretmen atamalarında sözlü mülakatta yapılacak. Sözlü mülakatla ilgili bilgi için 18. soruda.
-Sözleşmeli öğretmenlerle kadrolu öğretmenlerin maaşları aynı olmaktadır. 2017 yılı için sözleşmeli öğretmen maaşları ortalama olarak 2800 civarıdır.
-Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenler gibi yaz aylarında da maaş alabilirler.
-Sözleşmeli öğretmenler de kadrolu öğretmenler gibi haftalık maaş karşılığı 15 saat çalışırlar. Bunun üzerindeki çalışmalarda ek ders alınabilir.
-Sözleşmeli öğretmenlikte özlük hakların diplerde bulunduğunu söylemiştir. Bunların başında hiçbir şekilde tayin hakkınızın olmamasıdır.
-Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmesi devam ettiği sürece hiçbir şekilde eş durumu ve sağlık özrü gibi durumlarla tayin olması mümkün değildir.
Haberimizde 'Sözleşmeli Öğretmenlik ne demek?' sorusunun yanıtını bulabilir 'Sözleşmeli Öğretmenlik için kimler başvurabilir?' öğrenebilirsiniz. Peki Sözleşmeli Öğretmenlik atamaları ne zaman yapılır? Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlik farkları nelerdir? Sözleşmeli öğretmen kimdir, kime denir? Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları bu gün açıklanacak. Bu nedenle vatandaşlar Sözleşmeli öğretmenliği merak ediyor. Sözleşmeli öğretmenlik hakkında detaylı bilgi haberimiz devamındadır.