Sözleşmeli öğretmenlerin zorunlu eğitim süresi ne kadar oldu? Sözleşmeli öğretmenler kaç yıl görev yapacaklar? Bu soruların yanıtı az önce yanıtını buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın '2023 Eğitim Vizyon Belgesi Toplantısı'nda yaptığı açıklamalar sözleşmeli öğretmen adaylarını heyecanlandırdı. Sözleşmeli öğretmenlerin zorunlu eğitim süresi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını ve detayları karar.com'dan sizlerle paylaşıyoruz.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİKTE ZORUNLU GÖREV SÜRESİ NE KADAR OLDU?
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözleşmeli öğretmenlikle ilgili "Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. 4 artı 2 olmak üzere toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3 artı 1 toplam 4 yıla indiriyoruz." ifadelerini kullandı.
ARTIK FORMASYON ŞARTI OLMAYACAK
- Öğretmenlikte pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Bu eğitimi artık Milli Eğitim Bakanlığı verecek.
- Anaokulu eğitimini gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz.
- Hedefimiz, velilerimizi yardımcı kaynak, soru bankası, özel ders, etüt ve benzeri tüm yüklerden kurtarmaktır.
- Okullarımıza ilave destekler vererek okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz ile velilerimizi karşı karşıya getiren uygulamaları da ortadan kaldıracağız.
İLAVE DERSLER KURSLAR KALKACAK
- Okullarımıza ilave destekler vererek okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz ile velilerimizi karşı karşıya getiren uygulamaları da ortadan kaldıracağız.
- Bakanlığın en üst yöneticilerden okul müdürlerine kadar tüm yönetimi dış müdahalelere kapalı bir şekilde çalışır hale getireceğiz.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN NEDİR?
Sözleşmeli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilmiş bir sistemdir. Devlet kadrolarının kontrol altına alınmaya çalışılması ve sürekli olarak öğretmenleri dinamik ve yenilikçi tutmaya çalışan sistemdir. Sözleşmeli öğretmen olarak görev alan kişiler görev süresince öğretmen performans puanı için sürekli olarak çalışmakta ve kendini geliştirmeye çalışmak zorundadır. Bu şekilde düşünce yapısı nedeniyle oldukça iyi bir sistem gibi görülmektedir. Öğretmenlerin kendini tekrarlamasını ve oldukları yerde saymasını engelleyen sürekli olarak kendini geliştiren öğretmenler yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN NE İŞ YAPATAR?
Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin yaptığı gibi;
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar,
Kadrolu öğretmenler hangi yetkilere sahipse, sözleşmeli öğretmenler de aynı yetkilere sahiptirler,
Yetkili oldukları dersi anlatıp öğrencilerin öğrenme düzeylerini ölçecek sınavlar yaparlar.
KADROLU ÖĞRETMEN İLE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Sözleşmeli öğretmenlerde, kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu bazı özlük hakları yoktur. Sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteme ve atanma yeri gibi seçme şansları bulunmamaktadır; bu sebeple kadro almalarında bölge ile alakalı olarak gecikmeler yaşanabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerden SSK kesintisi yapılmaktadır, sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlere göre daha az maaş almaktadırlar ve kadroluların aksine maaşlarında sözleşmeli olarak görev yaptıkları süreç içinde görev yaptıkları okullardan tahsil ederler. Bu durum zaman zaman maaş gecikmeleri yaşamalarına da neden olabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenler yönetici, müdür ve müfettiş olmaları ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple bu mevkilere gelememektedirler. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir. Sözleşmeli öğretmenlikler de herhangi bir kıdem tazminatı ve kademe ilerlemesi bulunmamaktadır. 10 yıllık sözleşmeli öğretmen ile 1 yıllık sözleşmeli öğretmen aynı haklara ve mevkiye sahiptir. Bu yazımızda sözleşmeli öğretmenlik nedir detaylı olarak anlattık. Ayrıca diğer yazımız üzerinden de sözleşmeli öğretmen nasıl olunur öğrenebilirsiniz.