Soyağacı çılgınlığı büyüyor, hizmetin aktif olmasından bu yana 8 milyondan fazla ‘alt-üst soy raporu’ belgesi üretildi. Sosyal medyanın da gündemi oturan hizmet için ise uzmanlar uyardı: “Soyağacı bilgilerinin herkesle paylaşılması bilgisayar korsanlarının işine yarıyor.” İşte görüşler...
BİLGİLER DOLANDIRICILARIN ANAHTARI
Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel: “Soyağacı- mızdaki bilgileri düşünmeden sosyal medyadan paylaştık. Bu konuda farkındalık düzeyimiz düşük. Kötü niyetli insanlar soyağacı paylaşımlarından fırsatlar çıkarmaya çalışı- yor. Soyağacı hizmeti faydalı ama bu bilgilerin sosyal medyada paylaşılıyor olması çok riskli. Çünkü bilgisayar korsanları, soyağacından elde ettikleri bilgileri dolandırıcı- lık için anahtar olarak kullanıyor. Örneğin, bir bankayı aradığınızda annenizin kızlık soyadı sorulur. Siz sosyal medyada, soy raporunu açık şekilde paylaştığınızda bu bilgileri de vermiş olursunuz. Böylece kötü niyetli kişiler, cep telefonu, sim kart veya kredi kartı gibi önemli materyalleri kendi istediği şekilde yönlendirebilir.”
SAHTE KİMLİK BİLE OLUŞTURUYORLAR
Siber güvenlik uzmanı Ali Keskin: “e-Devlet, bütün kişisel bilgilerinizin barındığı sistem olması nedeniyle size özeldir. Bir başkası ile asla paylaşılmaması gereken önemli bir konudur. Son zamanlarda insanlar soyağacı bilgisini öğrendikten sonra sosyal medya üzerinden bu görüntüleri yayınlamaya başladı. Bu çok tehlikeli. Kötü niyetli kişiler sosyal medyadan öğrenilen kimlik bilgileri ile sahte kimlik oluşturabiliyor. Böylece dolandırıcılar, sahte kimlik bilgileri ile vatandaşlar adına şirket kurabiliyor, bu bilgiler bankacılık ile tapu işlemelerinde de kullanılabiliyor.”
BU KADAR İLGİ BEKLEMİYORDUK
Uluslararası Sosyal Medya Derneği Ege Bölge Başkanı Alaattin Çağıl: “Mizahi olarak konuya yaklaşan kullanıcıların bazıları farkında olmadan sosyal medyada özel bilgilerini paylaşmış oluyor. Olayın bu boyuta geleceğini zaten hepimiz biliyorduk fakat bu kadar etkili olacağını tahmin etmedik. ‘edevletsoyağacı’ etiketine 52 bin 600 tweet atıldı, bu etiket 10 saat ‘trend topic’ listesinde kaldı.”