Soy adı kanunu ne zaman çıktı? Soy adı kanunu tarihi...

e-Devlet'ten soy ağacı öğrenme hizmeti açılınca herkes 1800'lü yıllara kadar aile fertlerine ulaşabiliyor. Annesinin babasının babasının babasının babası derken liste uzuyor gidiyor. Ancak daha Cumhuriyet ilan edilemeden 1800'lü yıllarda doğan aile fertlerinin soy isimlerinin bulunması herkesi şaşırttı. Milyonlarca kişi soy adı kanunu ne zaman çıktı sorusunu sormaya başladı. Biz de haberimizde soy adı kanunu ne zaman çıktı, soy adı kanunu tarihini detaylı olarak verdik.

e-Devlet'in yeni hizmeti soy adı kanunu ne zaman çıktı sorularını da akıllara getirdi. Soy ağacı öğrenme hizmeti açıldı 10 miyonu aşkın kişi e-Devlet sitesine akın etti. Milyonlarca kişi e-Devlet üzerinden 1800'lü yıllara ait soy bağlarına ulaşabildi. Hal böyle olunca 1800'lü yıllarda henüz daha Cumhuriyet ilan edilmemişken kişilerin soy adlarının bulunması herkesin kafasında soru işaretine neden oldu. Soy adı kanunu ne zaman çıktı herkes bunu merak ediyor. Soy adı kanunu tarihini de biz haberimizde sizler için derledik. Soy adı kanunu ne zaman çıktı soy ağacında ailelerin soy adı neden yazıyor bunların hepsinin cevabı haberimizde...

SOY ADI KANUNU NE ZAMAN ÇIKTI?

Soyadı Kanunu, her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getiren 2525 sayılı kanundur. İsviçre'den alınarak düzenlenen kanun[kaynak belirtilmeli], 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 günü Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 2 Ocak 1935′te yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun kabulünden sonra soyadı, Türkiye’de kişilerin kimliğinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Soyadı Kanunu'nun kabulü, toplumsal alanda yapılan Atatürk Devrimleri'nden birisidir.

Kanuna göre söylerken ve yazarken ön ad önde, soyad sonda kullanılmalıdır. Edebe aykırı ve gülünç soyadlarının, aşiret, yabancı ırk ve millet isimlerinin, rütbe ve memuriyet bildiren isimlerin soyadı olarak alınmasına izin verilmez. Soyadı seçme görevi, 2003'te medeni kanun değişinceye kadar ailenin başı sayılan kocaya verilmiştir.

Yasanın amacı, o güne kadar kişilerin ön adlarının yanında bir soyadı yerine dini , sosyal ve ailevi unvanlar taşımalarının yol açtığı olumlu ya da olumsuz ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve nüfus işlemleri, askere alma, okul kaydı, tapu işlemleri gibi alanlarda yaşanan karışıklıkları gidermekti. Bu yasayı takiben 26 Kasım’da çıkarılan 2590 sayılı kanunla "ağa", "hacı", "hafız", "hoca", "efendi", "bey", "beyefendi", "hanım", "hanımefendi", "paşa", "hazret" gibi unvan ve lakapların kullanılması yasaklandı.

Soyadı Kanunu'nun çıkmasından 5 ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi.[2] 17 Aralık 1934’te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.[3] O nedenledir ki Mustafa Kemal'in Kız kardeşi Makbule "Atadan" soyadını almıştır.

SOYADI KANUNUN AMACI

Soyadı Kanu'nun amacı, o güne kadar kişilerin ön adlarının yanında bir soyadı yerine dini , sosyal ve ailevi unvanlar taşımalarının yol açtığı olumlu ya da olumsuz ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve nüfus işlemleri, askere alma, okul kaydı, tapu işlemleri gibi alanlarda yaşanan karışıklıkları gidermekti. Bu yasayı takiben 26 Kasım’da çıkarılan 2590 sayılı kanunla "ağa", "hacı", "hafız", "hoca", "efendi", "bey", "beyefendi", "hanım", "hanımefendi", "paşa", "hazret" gibi unvan ve lakapların kullanılması yasaklandı.

SOYADI KANUNU

 Kanun Numarası : 2525

 Kabul Tarihi : 21/6/1934 

 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 2/7/1934 Sayı : 2741

 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 15 Sayfa : 506 

Bu Kanun ile ilgili tüzük için, “Tüzükler Külliyatı” nın kanunlara göre düzenlenen nümerik fihristine bakınız.

 Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur.

 Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır.

 Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Soy ağacı öğrenme işlemleri nasıl ve nereden yapılıyor?
e-devlet soy ağacı sorgulama nasıl yapılır? e devlet alt-üst soy bilgisi öğrenmek için tıklayınız!
Soy ağacı nasıl bulunur! e devlet soy ağacı sorgulama nasıl yapılır? (yeni)

Hayat Haberleri